Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Willemen Infra rondt renovatie baan 07L/25R op Brussels Airport af

Willemen Infra rondt renovatie baan 07L/25R op Brussels Airport af

De renovatiewerken aan baan 07L/25R op Brussels Airport zijn conform de planning afgerond, waarbij de baan opnieuw in gebruik genomen wordt op zondag 23 augustus om 6u. Willemen Infra werkte dag en nacht, 7 dagen op 7, om de sluiting van de baan en de impact van deze werken te beperken. De grondige renovatie van deze start- en landingsbaan was noodzakelijk om de veiligheid van het luchtverkeer in de toekomst te waarborgen. Willemen Infra – toen nog Aswebo – vernieuwde in 2015 en 2016 al de twee overige start- en landingsbanen op onze nationale luchthaven. 

Willemen Infra

De renovatiewerken van de belangrijkste start- en landingsbaan van Brussels Airport, baan 07L/25R, gingen op 13 juli van start. “Dankzij een goede voorbereiding samen met alle stakeholders, het harde werk van alle aannemers en de gunstige weersomstandigheden op de belangrijke momenten zaten de werken steeds op schema”, luidt het in het persbericht van Brussels Airport. Dat betekent dat de startbaan conform de planning opnieuw in gebruik kan genomen worden.

Er werden in totaal meer dan 100.000 werkuren gepresteerd op 6 weken tijd door ongeveer 400 mensen per dag. In totaal hebben zo’n 1000 mensen meegewerkt aan dit project. Dankzij deze renovatie wordt de levensduur van de baan met minstens 15 jaar verlengd.

Willemen Infra

De werken die zijn uitgevoerd aan de start- en landingsbaan waren zeer omvangrijk. De bovenste asfaltlagen werden afgefreesd en opnieuw aangelegd over bijna de volledige oppervlakte van de baan (3,3km bij 45m). Het bebakeningssyteem van de baan, inclusief alle bekabeling, is vervangen. Op plaatsen waar dit nog niet het geval was, werd deze bebakening vervangen door energiezuinige LED-verlichting. Ook de afwatering werd opnieuw aangelegd met nieuwe goten en rioleringsbuizen.

Willemen Infra

Daarnaast werden ook andere werkzaamheden uitgevoerd aan de bekabeling van het datanetwerk en de palen van het bebakeningssysteem. Ook de grasvelden zijn hersteld en heraangelegd.

Brussels Airport is met 26,4 miljoen passagiers en 667.220 ton vrachtvervoer per jaar een van de belangrijkste luchthavens van Europa. Op de luchthaven zijn 74 luchtvaartmaatschappijen actief.

Foto’s © Brussels Airport Company

Enkele kerncijfers

Asfaltwerkzaamheden

  • 270.000 m² asfalt (± 40 voetbalvelden), d.w.z. 70.000 ton gefabriceerd in 3 asfaltfabrieken
  • Op piekmomenten: 8.000 ton geplaatst in 12 uur tijd met 30 asfaltmachines en 100 vrachtwagens op de baan

Markeringen

  • 25.000 liter verf

Lichtbakens

  • 2.000 lichtbakens voor de start- en landingsbaan en taxibanen
  • 290 transformatorputten
  • 320 km bekabeling
  • 31 km zaagsnedes
  • 10 km greppels

Afwatering

  • 7,4 km afwateringsgoten
  • 1,4 km nieuwe rioleringsbuizen

Projectmanagement

  • 35 personen om de werf te beheren
  • 15.000 uren voorbereiding

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details