Bedrijvenzone Wijnveld
02:02
29-10-2018

Zele, Bedrijvenzone Wijnveld

Bedrijvenzone Wijnveld in Zele krijgt meer en meer vorm

Tien jaar geleden werden de plannen voor een nieuw, uitgebreid industrieterrein in Zele goedgekeurd door de Vlaamse regering. De zone zou zich ter hoogte van Wijnveld bevinden, pal naast de N47 tussen Lokeren en Dendermonde. Vandaag is het terrein volop in ontwikkeling en bereiden de bedrijven zich stilaan voor op hun nieuwe locatie. De meeste loten zijn verdeeld, bouwvergunningen werden aangevraagd en de infrastructuurwerken zijn afgerond. Recent werd de zone nog uitgebreid met een bijkomende weg van één kilometer lang.

Het bedrijventerrein Wijnveld telt zo’n 25 percelen, waarvan er zes in zijn van de gemeente en de 19 overige eigendom van private ontwikkelaar Landexplo. De kavels hebben een grootte van 3.000 tot 50.000 m² en werden toegewezen volgens het aantal personeelsleden, het innovatieve karakter en de huidige locatie van de geïnteresseerde bedrijven. De zone zal weldra dan ook de thuisbasis worden van een aantal opmerkelijke bedrijven en organisaties, zoals Landrover-Jaguar, Napatec, Hydrauvision en Studio10. Met het gloednieuwe recyclagepark van Zele, dat zo’n 10.000 m² zal tellen, als absolute blikvanger.

Bedrijvenzone Wijnveld

Laatste wegenwerken klaar
Het grootste deel van de wegenwerken werd een tijd geleden al afgerond, maar in maart dit jaar werd de laatste hand gelegd aan een extra weg op het terrein. Die is ongeveer één kilometer lang, met bijbehorende fiets- en wandelpaden. Koen De Belder, manager infrastructuurwerken bij aannemingsbedrijf Aertssen: “Bij dit project stond onze firma in voor de grondwerken, riolering, fundering en asfaltering alsook de plaatsing van boordstenen en goten in beton. Daarnaast voorzagen we de nodige buffergrachten om het water te infiltreren en te bufferen in de natuurlijke omgeving, inclusief bomen en beplanting. Niets dat we nog niet eerder hebben gedaan, maar het gaat hier wel om een groot volume. Dus we zijn erg trots dat we dit probleemloos tot een goed einde hebben gebracht.”

Uitdagend terrein
Grote projecten als deze brengen logischerwijze ook uitdagingen met zich mee. De Belder: “In dit geval was dat vooral de drooglegging van het terrein. Er was een archeologisch onderzoek gevoerd om de bodemeigenschappen te bepalen, maar daaruit bleek dat het toch een hele uitdaging zou zijn om ‘droog’ te kunnen werken. Dus werd er een drainage aangelegd om het grondwaterpeil te doen dalen, wat natuurlijk extra tijd kostte. Ook de installatie van de nutsleidingen liep minder vlot dan gehoopt, doordat we een erg natte winter kenden. Dat laatste heeft toch algauw zo’n 2 à 3 maanden in beslag genomen. Maar toch hebben we alles binnen de vooropgestelde termijn klaar kunnen krijgen. Het resultaat is er, binnen de deadline, dus alle partijen zijn tevreden.”

Bedrijvenzone Wijnveld
In Zele wordt volop gebouwd aan de nieuwe industriezone Wijnveld, uniek gelegen langs de N47 aan de grens met Lokeren.

Naast grondwerk ook infra
Eind jaren 50 werd Aertssen Group opgericht als een bedrijf dat voornamelijk bekend zou worden om zijn expertise in graaf- en grondwerken. Weinigen weten dat de bouwfirma intussen ook over een sterk gespecialiseerde infra-afdeling beschikt: “De meesten kennen ons van het grote grondwerk of van onze hijskranen, maar ook met de aanleg van infrastructuur hebben wij behoorlijk wat ervaring. Die afdeling bestond in het begin uit slechts 6 mensen, maar intussen zitten we met een team van 40 man. Met goede reden, want klanten blijven terugkeren en we krijgen regelmatig nieuwe opdrachten binnen. We hechten dan ook veel belang aan een goede planning, want zelfs met 40 medewerkers hebben we geen enkel paar handen op overschot. Nieuwe aanwinsten voor ons team zijn natuurlijk altijd welkom, al is het niet per se onze ambitie om de grootste te worden op de markt. Wel om zo goed mogelijk aan de vraag van onze klanten te voldoen”, besluit De Belder.      

Tekst | Frie Van der Planken  Beeld | Aertssen – Johan Deckers

GROND/WEG/WATERBOUW partners

DampoorttunnelPompgemaal