Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Zes gedimensioneerde KWS afscheiders met alarmfunctie via zonne-energie voor distributiecentrum Fluvius
Voor het distributiecentrum van Fluvius leverde Deschacht zes gedimensioneerde KWS afscheiders met alarmfunctie via zonne-energie

Zes gedimensioneerde KWS afscheiders met alarmfunctie via zonne-energie voor distributiecentrum Fluvius

Eens te meer bewees Collinet zijn ervaring en expertise inzake dimensionering en maatwerk op het distributiecentrum van Fluvius te Lokeren. Het centrum, dat 10 hectare beslaat op een domein van in totaal 25.000 m², functioneert als depot voor allerlei nieuw en te recycleren materieel. In samenwerking met Deschacht werd de afvoer van afspoelwater vanuit het centrum in regel gebracht met de geldende regelgeving.

Peter Rommel, Projectadviseur Collinet: “Het afspoelwater van dit grote depot waterde af naar een gracht zonder enige zuivering. Dat moest natuurlijk in regel gesteld worden. Het terrein van Fluvius is onderverdeeld in 6 verschillende zones die elk hun afvoerbuis hadden. Voor iedere zone werd een dubbelwandige HDPE afscheider voorzien. Alles werd gedimensioneerd om gemiddeld tweejaarlijks voorkomende piekregenbuien te kunnen verwerken. Dit resulteerde in 3 afscheiders met een verwerkingsdebiet van 100 l/sec, 2 van 80 l/sec en 1 van 60 l/sec.”

Alarmfunctie op zonne-energie

“Collinet heeft wel voorzien in een highttech alarmsysteem op de afscheiders”, voegt aannemer Laurent De Spiegeleer daar aan toe. “Ze zijn alle voorzien van een sensor op zonne-energie die geïntegreerd is met de managementsoftware van Fluvius. Die geven automatisch een signaal via gsm-verbinding wanneer de afscheiders aan ruiming toe zijn of wanneer er zich een calamiteit voordoet. Gezien de afscheiders door Collinet op maat gemaakt worden, volledig gedimensioneerd en met alle voorzieningen qua aansluiting e.d. stelde zich bij de installatie geen enkel probleem.”

De voordelen van het UV-bestendige PE zijn ruim. Het materiaal is minder zwaar, wat leidt tot minder transportkosten en een grotere gebruiksvriendelijkheid. PE is ook uitermate goed bestand tegen chemische stoffen en vooral oliën, detergenten, vetten, mazout … En het is bestand tegen oplossingen van strooizouten, alkali alsook microbiële inwerking. Verder zijn ook de lange levensduur, de vervaardiging uit één stuk (zonder lasnaden en schroeven) en de vorstbestendigheid grote troeven.

Een koolwaterstoffenafscheider is een toestel bestemd om verv

Olie- en vetafscheiders

Een koolwaterstoffenafscheider is een toestel bestemd om vervuiling in neerslag aan de bron tegen te houden. “Wij stellen u een volledig gamma olie-benzine afscheiders voor, conform de norm EN 858-1”, klinkt het bij Deschacht. Deze toestellen beantwoorden aan de eisen van het Vlaamse, het Brusselse en het Waalse Gewest. Deschacht heeft 2 klasse afscheiders. Klasse 1: toestel met coalescentiefilter (restgehalte kleiner dan 5 mg/l volgens de gebruiksnorm EN 858). Klasse 2: toestel zonder coalescentiefilter (restgehalte kleiner dan 100 mg/l volgens de gebruiksnorm EN 858).

Samenwerking Collinet

Ook op het grondgebied Kruisem/Nazareth slaan Deschacht en Collinet de handen in elkaar en geven ze mee een ingenieuze invulling aan een toekomstgericht project van Renson. Wie over de E17 in Kruisem/Nazareth rijdt, kan er niet naast kijken: de 380 m lange nieuwe vestiging van Renson nadert haar voltooiing. Het geheel, dat bestaat uit een productie-afdeling en een ’experience center’, is een soort staalkaart van toekomstgerichte architectuur en bouwtechnieken – waarin Industrie 4.0 harmonieus aansluit bij de idee van ‘outdoor living’ en respect voor natuur en milieu. Aan dat toekomstgerichte karakter hebben ook Deschacht en Collinet bijgedragen via onder andere de levering van ingenieuze oplossingen voor waterbuffering en vuilwaterafscheiding die 100 % passen in de filosofie van bouwheer en architecten.

Peter Rommel, Projectadviseur bij Collinet: “De nieuwe productievestiging bevat onder andere een eigen productie van poederlakken. Opvang van afvalwater en chemicaliën gebeurt in een afvoergeul in resistent PP. Het effluent wordt opgevangen in twee calamiteitentanks van respectievelijk 35.000 en 50.000 liter. Ik heb voorgesteld te werken met twee dubbelwandige HDPE tanks omwille van de duurzame bestendigheid tegen chemicaliën van het materiaal en de dubbele bescherming tegen lekken.”

Tubao

Voor de buffering van het hemelwater stelde architect Wim Embo een eigentijds alternatief voor de traditionele betonkuip voor. Wim Embo: “Ik kende Tubao al uit vakliteratuur en van vorige werven en ik was overtuigd van de voordelen ervan. ik heb twee Tubao-buizen met 3 meter diameter naast elkaar laten installeren, voorzien van alle nodige aansluitingen en dergelijke. Dat bufferwater zal gebruikt worden voor de beregening van de grasperken en de aanvulling van de talrijke waterpartijen.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details