Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Producten

Zestien kunststoftanks in Gentse binnenstad 

In de Gentse binnenstad wordt momenteel stevig doorgewerkt aan de realisatie van het Comic Arts Hotel & Museum, het stripverhalenmuseum en hotel aan de Augustijnenkaai.

P1040622-clean kopiëren
Voor het (afval)waterbeheer op de site werd voor de producten van DS Plastics gekozen.

Tekst | Niels Rouvrois

Beeld | DS Plastics

14 april 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

DS Plastics, marktleider op het vlak van kunststoftanks, levert voor dit project 16 tanks voor zowel waterrecuperatie als septische doeleinden. “Met deze modulaire en eenvoudig manipuleerbare tanks spelen we heel hard in op de behoefte van de bouwheer”, vertelt Wouter Otte, accountmanager bij DS Plastics.

Het Comic Arts Hotel & Museum vindt onderdak in een oud schoolgebouw. De school werd enkele jaren geleden gekocht door architect en stripverzamelaar Marc Noël, die zijn eigen collectie wil onderbrengen in het gebouw en tevens tentoonstellingen zal organiseren. Een aanpalende nieuwbouw doet dienst als hotel, met 38 kamers die ook stevig knipogen naar de stripwereld. Het is een opmerkelijk project in de Gentse binnenstad en volgens de planning zullen de deuren de komende zomer opengaan.

Doorsnede van een regenwatertank

Dubbel doel

Voor het (afval)waterbeheer op de site werd voor de producten van DS Plastics gekozen. Het Lokerse bedrijf is marktleider op het vlak van kunststoftanks, afscheiders, opslaganks en andere bouw- en rioleringgebonden producten. En het toepassingsgebied van de producten van DS Plastics is bijzonder ruim. Wouter Otte: “Van het platteland tot de diepe binnenstad, op het vlak van waterrecuperatie hebben we voor ieder vraagstuk een oplossing. Op die manier spelen we heel hard in op de behoefte van de bouwheren. De tanks die we in dit project leverden worden ingezet voor waterrecuperatie en er werden eveneens septische tanks aangeleverd voor het afvalwaterbeheer. Dit is een zeer groot voordeel voor de klant omdat hij één product heel breed kan inzetten.”

Licht in gewicht en modulair

Een ander groot voordeel van polyethyleen (PE) tegenover bijvoorbeeld beton is de makkelijke manipulatie van het product. Wouter Otte: “Zeker in de binnenstad, zoals in dit project, is dat een onmiskenbare meerwaarde. In steden heb je niet altijd de mogelijkheid om een betonnen put plaatsen en dan is zo’n makkelijk te hanteren PE-tank een ideaal alternatief. Naast het lichte gewicht hebben onze kunststoftanks ook het voordeel dat ze modulair zijn. In dit project worden de meeste tanks modulair gebruikt voor waterrecuperatie. Daardoor kunnen meerdere kleine tanks gekoppeld worden om zo toch een groot buffervolume te creëren op moeilijk bereikbare plaatsen. Dit alles kan gerealiseerd worden met kleine graafmachines die gemakkelijk ter plaatse kunnen komen door smalle doorgangen en zonder schade aan te richten aan bestaande verharding.”

“Op basis van de plannen van de architect hebben wij de tanks prefab aangeleverd, inclusief de nodige koppelingen.”

Onderhoud 

Een belangrijk voordeel van de PE-tanks is het onderhoud nadien. Wouter Otte: “Omdat vuil zich niet kan hechten aan de wanden van de tanks is er nooit een intensieve reiniging nodig. Een eenvoudige ruiming volstaat. Bij het leegzuigen gaat men ook het organisch vuil mee zuigen zonder dat er residu aan de wanden blijft hangen. Bij betonnen putten zijn de wanden poreus en is een intensieve reiniging noodzakelijk.”

Prefab voorzien

In totaal werden bij DS Plastics 16 tanks besteld. De eerste 8 werden reeds geleverd voor plaatsing en ook de tweede reeks staat klaar voor levering. “De verkoop werd gerealiseerd door Bouwcenter De Marie uit Ternat. Op basis van de plannen van de architect hebben wij de tanks prefab aangeleverd, inclusief de nodige koppelingen. Die worden door ons op voorhand gelast zodat er op de werf zeer eenvoudig plug-and-play gemonteerd kan worden, zonder bijkomende las- of boorwerken. Op die manier proberen we onze klant zoveel mogelijk te ontzorgen”, besluit Wouter Otte.     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details