Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Zwevende dekplaat als oplossing voor wegzakkende deksels en putten

Zwevende dekplaat als oplossing voor wegzakkende deksels en putten

Efficiënt, polyvalent, creatief en innovatief. Het zijn enkele van de vele voordelen van prefabbeton die FEBE, de federatie van de Belgische prefabbetonindustrie, op zijn website beschrijft. En de zwevende dekplaat van Lithobeton, eind vorig jaar nog laureaat van een FEBE-award, zet die kwaliteiten in de verf. De zwevende dekplaat heeft als doel het wegzakken van deksels en putten te vermijden door de verkeerslasten rechtstreeks af te dragen naar de wegfundering of naar de wegkoffer.

Ieder jaar organiseert FEBE de FEBE Elements Awards om de meest tot de verbeelding sprekende projecten of innovatieve producten met prefabbeton te bekronen. Vorig jaar ging Lithobeton met zijn zwevende dekplaat met de Precast in Infrastructure Award aan de haal. “De zwevende dekplaat is een innovatief product dat het probleem van putverzakking tegengaat”, motiveerde de jury. “Rond de put wordt een monoliete verharding gecreëerd door de inwerking van het element in de fundering. Dergelijke elementen bestaan al langer, maar kregen recent meer aandacht. De onderhoudskost voor de wegen vermindert en het comfort verhoogt.”

Voor het idee, het ontwerp en de productie van het product speelde Lithobeton – een familiebedrijf actief in de prefabbetonsector met een focus op wegenis, infrastructuur en nutsvoorzieningen – in op een vraag die klonk vanuit de markt. Herstellingswerken aan verzakte putdeksels in de rijweg vormen voor gemeenten en rioolbeheerders één van de belangrijkste uitgaven in hun jaarlijkse onderhoudsbudget voor rioleringen en wegen. “We zijn actief in heel wat raden, waaronder ook VLARIO (het overlegplatform & kenniscentrum voor rioleringen- en afvalwaterzuiveringssector in Vlaanderen, red.)”, vertelt productiedirecteur Hans Mesuere. “Van daaruit rees de vraag naar een oplossing voor de vele deksels en onderliggende putten die wegzakken in de weg. Aangezien Lithobeton zich niet enkel richt op standaardproducten maar ook luistert naar de klant, gingen we meteen aan de slag. Een schets werd verder uitgewerkt en resulteerde in een aantal proefmodellen.”

De zwevende dekplaat heeft als doel om de verkeerslasten via de dekplaat te verdelen over de wegfundering.

Belasting horizontaal verspreiden

De zwevende dekplaat heeft als doel om de verkeerslasten via de dekplaat te verdelen over de wegfundering. Zo blijft de onderliggende inspectieput zoveel mogelijk onbelast en worden de onderhoudskosten voor steden, gemeenten en rioolbeheerders beperkt. Hans Mesuere: “Wegen lijden onder verticale belasting van verkeer. Die belasting komt ook op de dekplaat en zo op de onderliggende put terecht, met na verloop van tijd een verzakking als gevolg. Met de zwevende dekplaat komt de kracht niet meer verticaal op de put, maar wel op de naastliggende fundering en onderfundering. Enerzijds wordt de belasting horizontaal verspreid en anderzijds steunt de dekplaat niet op de put. De plaat wordt over de bestaande of nieuwe put geschoven, maar zal er niet op rusten. Wapening en wegbeugels aan de zijkanten van de plaat zorgen ervoor dat de put zelf niet belast wordt.”

Wapening en wegbeugels aan de zijkanten van de plaat zorgen ervoor dat de put zelf niet belast wordt.

Proefproject Ooike

Op de gewestweg M459 in Ooike bevindt zich het eerste proefproject. Er werden 6 inspectieputten met een zwevende dekplaat in prefabbeton geplaatst. Het putdeksel in de bovenbouw is traploos in hoogte regelbaar. In kader van het proefproject werd de vlakheid en het niveau van het putdeksel en de aangrenzende verharding om de 6 maanden opgemeten. De eerste resultaten waren zeer positief. Het maximum niveauverschil tussen de afdekkingsinrichting en de aanpalende rijweg bedroeg maar 2 mm. De goede resultaten leverden de zwevende dekplaten een plek op in het Standaardbestek 250. “En dat is, net als de FEBE-award, een mooie erkenning”, vertelt Hans Mesuere. “Dit product is nogmaals een bewijs van het nut en de voordelen van prefabbeton. Met prefab ben je minder geremd, kan je moeilijkere vormen aan en heb je de mogelijkheid om anders te denken. Hierin krijgen we veel steun van FEBE, maar als bedrijf moet je er wel tijd en ruimte voor maken en luisteren naar de noden van de klanten. En dat is wat we met Lithobeton doen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?