Productie, levering en hergebruik. Dat zijn de drie pijlers waarop Acterra haar duurzaamheidsbeleid bouwt. De substraten van de specialist uit Nazareth worden duurzaam geproduceerd, zo efficiënt mogelijk geleverd en krijgen bij voorkeur een tweede leven. “Dankzij onze take back-garantie zijn klanten verzekerd dat we de substraten na 20 jaar terugnemen en hergebruiken voor een andere toepassing”, vertelt Bart Geerts, zaakvoerder van Acterra, dat onder andere RevivA® Grindklavergazon en TerraViva® substraten produceert.
Of het nu gaat om grote bouwprojecten, tuinwerken of herinrichting van openbare ruimtes: duurzaamheid is vandaag een onmisbare parameter, die op verschillende manier benaderd kan worden. Als ontwikkelaar en producent van bodemsubstraten is Acterra zich erg bewust van de impact op planeet, dier en mens.
“Duurzaamheid is volgens mij makkelijk te koppelen aan het Zuid-Afrikaanse woord volhoudbaarheid. Hoe lang kan je iets volhouden of blijven doen zonder planeet, dier en mens schade te berokkenen? Wat we vandaag in de grond stoppen kan een negatieve impact hebben op onze volgende generaties en daar wil ik met Acterra niet aan bijdragen”, is Bart Geerts duidelijk. “Daarom staat duurzaamheid in de brede zin van het woord bovenaan onze prioriteitenlijst. En dat op drie niveaus: productie, levering en gebruik.”
“Op het vlak van productie gebruiken we 100 procent van de ingrediënten waar we een beroep op doen”, gaat Bart Geerts verder. “Ook al lijken ze moeilijk bruikbaar. We maken ook gebruik van duurzame productietechnieken. We optimaliseren ons energieverbruik en produceren zo efficiënt mogelijk door zoveel mogelijk volume te maken in een zo weinig mogelijk belastbare vorm. Binnen onze productie weren we vervuilende granulaten. Cruciaal, want biologische, chemische of fysische erosie kunnen verkruimeling van gesteente veroorzaken, met een mogelijke verontreiniging van kostbaar drinkwater als mogelijk gevolg. Dat moet natuurlijk vermeden worden.”
Acterra beschikt over vier productiesites, verspreid over heel België. Bart Geerts: “Een bewuste keuze om zo onze levertrajecten te beperken en onze klanten zo optimaal mogelijk te bedienen. We zijn continu bezig met het verbeteren van die processen. Verloren tijd kan je niet bijkopen. En dat tot een minimum te beperken is ook een vorm van duurzaamheid.”
Met onder meer het RevivA®-programma wil Acterra gemeentebesturen, hoveniers en tuinbouwers aanzetten duurzame grondstoffen beschikbaar te maken voor hergebruik. Bart Geerts: “En die stimulans zetten we kracht bij met onze take back-garantie. Als we een boomplantsubstraat leveren mag het terugkeren en 99 procent van dat substraat zal opnieuw gebruikt worden in een andere toepassing. Op die manier proberen we de hele keten, waar wij als Acterra mee betrokken zijn, zo duurzaam mogelijk te maken.”
Duurzaamheid maakt duidelijk deel uit van het DNA van Acterra, maar het vraagt wel de nodige inspanningen. “De grootste uitdaging vandaag is het recupereren van de mineralen uit de substraten. Daarvoor moet de koolstofcomponent uit het substraat gehaald worden, zodat we de zuivere mineralen overhouden. Daar wordt dan voor hergebruik weer nieuwe humus aan toegevoegd. Niet alleen technisch, maar ook wettelijk is dat een hele opdracht, omdat je vanuit afvalstoffen opnieuw grondstoffen creëert. Er komt dus heel wat bij kijken, maar het voelt als een plicht om in het duurzaamheidsverhaal een voortrekkersrol te spelen”, besluit Bart Geerts.