Na de definitieve sluiting van de suikerfabriek in Moerbeke in 2007 kwamen de velden aan de Terweststraat/Opperstraat vrij. Via een masterplan en provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan werd uiteindelijk een herontwikkeling van de voormalige suikerfabriek voorzien. Een deel hiervan wordt door Interwaas ontwikkeld als kmo-zone bestemd voor lokale bedrijvigheid. “Het omvormen van een banaal industrieel landschap tot een prachtige openbare ruimte vol groen en waterpartijen geeft een enorme voldoening”, vertelt Philip Carpentier van Bruggeman-Maes, dat optreedt als hoofdaannemer.
Het deelproject, onder de noemer Bouwveld 4, omvat een site van 4,5 ha die ruimte biedt voor kleinere en meer lokale ondernemingen (kmo’s). Zoals het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan voorschrijft, zal het ontwerp bestaan uit drie bouwvelden (van elk 6.500 m²) waar de bedrijven geclusterd worden. Deze bouwvelden worden omgeven door een brede groenbuffer. De suikerfabriek was niet enkel beeldbepalend binnen de kern van Moerbeke, het was tevens het economisch ‘hart’ van Moerbeke, een eerder landelijke woongemeente met vandaag slechts beperkte en verspreide KMO.
In opdracht van het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen en de gemeente Moerbeke werd een masterplan opgemaakt zodat er een toekomstvisie kwam voor de site van de voormalige suikerfabriek. Het masterplan werd mei 2016 gefinaliseerd. De krijtlijnen werden vervolgens door de provincie verankerd in het provinciaal RUP Suikerfabrieksite en omgeving. Voor bouwveld 4 werd KMO voorzien, aangezien de regio nood heeft aan plekken voor grotere bedrijven die zich er willen vestigen. Het masterplan stelt wel een densere opstelling voor waarin bedrijven geclusterd worden met minimale infrastructuur als gevolg. Zo worden de logistieke ruimte en bezoekersparkings gedeeld.
Elke cluster wordt bediend vanaf de Terweststraat met een centraal gedeelde toegang. De bouwblokken zorgen voor een sterke aflijning tussen gebouw en landschap. Dat landschap moet 100 % toegankelijk zijn en ingezet worden voor natuurlijke waterbuffering in functie van de bedrijven via wadi’s en grachten. Tussen de gebouwen is er slechts een minimum aan hekwerken nodig, omdat de gevels zelf de grens definiëren van wat toegankelijk en niet toegankelijk is. De organisatie in clusters, met tussenliggende groenbuffers, laat een zekere flexibiliteit en multifunctionaliteit toe.
“Bruggeman-Maes ontfermde zich over de volledige aanleg en ontwikkeling van de infrastructuur voor dit bedrijventerrein, in samenwerking met Interwaas en studiebureau Irtas”, vertelt Philip Carpentier. “De uit te voeren werken waren zeer divers, gaande van de aanleg van de rioleringen en verhardingen tot het omvormen van het industrieel terrein tot een mooi landschapsproject vol met nieuwe bomen en planten. Hierbij werd ook aandacht geschonken aan de buffering van het regenwater door de aanleg van infiltratiebekkens. De werken werden eind 2023 gestart en zijn intussen succesvol, en tot ieders tevredenheid, opgeleverd.”
Een geslaagd project dus, maar niet zonder de nodige uitdagingen. Philip Carpentier: “De barslechte weersomstandigheden sinds het begin van het jaar maakten het niet evident om dit project binnen de voorziene uitvoeringstermijn tot een goed einde te brengen, maar dankzij het teamwerk en het doorzettingsvermogen van de ploeg van Bruggeman-Maes is dit alsnog prima gelukt. Voor ons is dit zeker een mooi referentieproject. Het omvormen van een banaal industrieel landschap van een voormalige suikerfabriek tot een prachtige openbare ruimte vol groen en waterpartijen langsheen het kanaal geeft een enorme voldoening. Daarnaast is het des te motiverender om vast te stellen dat de samenwerking met de opdrachtgever zo goed en constructief verliep. Het was echt een plezier om dit project uit te voeren en we zijn enorm trots op het resultaat.”
Bruggeman Maes profileert zich als een enorm dynamisch bedrijf dat steeds met de juiste instelling aan een project start. “Geen enkele uitdaging is te groot en wij houden ervan om pareltjes af te leveren aan onze klanten. En dit in een strak tempo waarbij de klant écht merkt dat het vooruit gaat. Wij zijn ons ervan bewust dat infrastructuurwerken veel hinder met zich meebrengen voor de omgeving en wij willen dat zo beperkt mogelijk houden. Met een goed gemotiveerd team lukt dat vrij vlot. Onze jarenlange ervaring in het uitvoeren van complexe riolerings- en wegeniswerken voor openbare instellingen waarbij strakke regelgeving en krappe deadlines courant zijn, nemen wij mee in onze B2B-projecten. Dat is de sterkte van Bruggeman-Maes”, besluit Philip Carpentier.