Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Natuurinclusief werken is een mindset
Het label natuurinclusief werken voor steden en gemeenten staat vandaag op poten en vanaf januari zal gestart worden met de uitrol en de promotie ervan.

Natuurinclusief werken is een mindset

Duurzaamheid staat steeds hoger op de agenda in de mobiliteits-, wegenis- en infrastructuursector. Een belangrijke stap in de juiste richting binnen dat verhaal is natuurinclusief werken, in combinatie met de principes van Natuurtechnische Milieubouw (NTMB). Als beheerder van het NTMB-zorgsysteem speelt COPRO een cruciale rol. “Natuurinclusief werken als een mindset van alle betrokken partijen: dat is de ambitie”, vertelt Karl Fonteyne, business developer NTMB bij COPRO.

Duurzaamheid en het milieu gaan vaak hand in hand. COPRO beseft dat en werkt daarom verder aan de ontwikkeling van het NTMB-Zorgsysteem, dat bouwbedrijven aanzet om te werken met materialen die kansen bieden aan natuurontwikkeling. In het verlengde daarvan wordt momenteel ook het label van natuurinclusief werken voor steden en gemeenten uitgerold. Door natuurinclusief te werken zorgen we ervoor dat ons ecosysteem niet verloren gaat. Meer zelfs, de ecosysteemdiensten worden versterkt door de natuur te ondersteunen bij het uitvoeren van bepaalde projecten. Dat natuurinclusief werken steeds hoger op de agenda wordt geplaatst, hoeft niet te verbazen: problemen zoals het hitte-eiland-effect of toenemende overstromingen hebben de ogen doen openen. 

Door natuurinclusief te werken zorgen we ervoor dat ons ecosysteem niet verloren gaat.

Ontstaan van NTMB

Als business developer bij COPRO helpt Karl Fonteyne de natuurtechnische milieubouw (NTMB) en natuurinclusief bouwen te stimuleren en vorm te geven. Het is intussen al ongeveer 15 jaar geleden dat het NTMB-zorgsysteem het levenslicht zag. “En ik was er toen al bij”, vertelt Karl Fonteyne. “Het NTMB-zorgsysteem werd opgestart door het toenmalige Departement LNE (Leefmilieu, Natuur en Energie) van de Vlaamse Overheid, nu het Departement Omgeving. Er bewoog toen al wat rond natuurinclusief werken, maar een garantie voor de kwaliteit van de producten ontbrak. Er werd een werkgroep opgericht, waar ik deel van uitmaakte, die zich daarover boog en het NTMB-zorgsysteem vormgaf. De overheid ging op zoek naar een beheerder van het systeem en via de Confederatie Bouw kwam COPRO in beeld.”

Dat natuurinclusief werken steeds hoger op de agenda wordt geplaatst, hoeft niet te verbazen: problemen zoals het hitte-eiland-effect of toenemende overstromingen hebben de ogen doen openen.

Natuurlijke reflex

Het NTMB-zorgsysteem focust op materialen en bijgevolg op producenten en uitvoerders. Maar voor Karl Fonteyne volstond dat niet: “Ik had al snel door dat er een andere aanpak nodig was om nog meer impact te creëren op projectniveau. Het was voor mij vrij snel duidelijk dat we best bij het begin van de keten konden starten: bij de opdrachtgevers. Bij hen zou natuurinclusief werken/ontwerpen een mindset moeten worden. En die reflex willen we op termijn ook de architecten, studiebureaus … aanleren. Indien de opdrachtgever geen aandacht heeft voor natuurinclusief werken, dan is het eigenlijk de taak is van de ontwerper om hen daarop te wijzen.”

Het is duidelijk: voor COPRO is natuurinclusief werken een speerpunt. En de ambitie is om op termijn bij openbare werken en infrastructuurprojecten de volledige keten te betrekken in het dit verhaal. Karl Fonteyne: “Zo kunnen we de grootste impact realiseren. En op die manier kan ook op verschillende niveaus kennis overgedragen worden. Van producent, ontwerper en uitvoerder tot opdrachtgever. We merken dat het belang van natuurinclusief werken ondertussen wel overal is doorgesijpeld. Maar die eerste stap, bij de opdrachtgever, is van cruciaal belang. Daarnaast, en dat heeft COPRO niet in de hand, hopen we dat er ook vanuit regelgeving rond aanbesteding de nodige stappen worden ondernomen. Zo zou een natuurinclusief ontwerp zwaar(der) mogen doorwegen bij aanbestedingen.”

Natuurinclusief bouwen is een must.

Duurzamere samenleving

Het label natuurinclusief werken voor steden en gemeenten staat vandaag op poten en vanaf januari zal gestart worden met de uitrol en de promotie ervan. De lancering van dit label zal dan ook een andere, meer intensieve aanpak, vragen. Maar die uitdaging gaan we graag aan en we zijn ervan overtuigd dat het draagvlak bij opdrachtgevers zeker groot genoeg zal zijn als wij hen de hand reiken. In combinatie met onze product- en uitvoeringscertificaten kunnen we zo een belangrijke stap zetten richting een duurzamere samenleving”, besluit Kim De Jonghe, verantwoordelijke duurzaamheidscertificatie bij COPRO.     

Heeft u vragen over artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Copro.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Adres Kranenberg 190
1731 Asse
België
Telefoonnummer +32 (0)2 4680095 E-mailadres [email protected] Website copro.eu

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?