Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Nieuwste inzichten over klimaatadaptieve bestrating gebundeld in kennisdocument
Afstandhouders zorgen voor bredere voegen.

Nieuwste inzichten over klimaatadaptieve bestrating gebundeld in kennisdocument

Baksteenproducent Vandersanden is specialist op het gebied van waterpasserende bestrating, een product dat ervoor zorgt het regenwater op de plek waar het valt infiltreert. Het bedrijf heeft de nieuwste inzichten over infiltrerende verharding gebundeld in een gratis kennisdocument. Met dit naslagwerk wil Vandersanden haar kennis rond klimaatadaptatieve bestrating delen en oplossingen aanbieden waar alle partijen goed van worden. 

Vandersanden Group is een familiebedrijf, dat sinds de oprichting in 1925 is uitgegroeid tot 1 van de grootste baksteenfabrikanten van Europa, met 3 fabrieken in België, 5 in Nederland en 1 in Duitsland. Vandersanden gelooft in de kracht van waterpasserende bestrating als oplossing voor de problemen van toenemende hevige regenval en droogte. Recent lanceerde het bedrijf een 44 pagina’s tellend kennisdocument over infiltrerende verharding, een van hun innovaties. 

Dikformaat klinker met afstandhouders.

Kennis delen

Met het document wil Vandersanden een naslagwerk aanbieden voor al haar klanten, van architecten, over studiebureaus en aannemers, tot klinkerleggers, vertelt sales director pavers Kris Van Duyse: “We doen dat vanuit twee motieven. Allereerst omdat klimaatbewustzijn en duurzaamheid in het DNA van ons bedrijf zitten. Als familiebedrijf denken wij op de langere termijn, we nemen beslissingen met de volgende generaties in gedachten. Daarnaast willen we met dit document in een behoefte voorzien. We staan in Vlaanderen nog lang niet zo ver als Nederland in de strijd tegen wateroverlast en droogte. Met de Blue Deal schakelen we als land nu een paar versnellingen hoger met onze inspanningen. Wij willen ons steentje bijdragen door, vanuit onze ruime ervaring, kennis op gebied van klimaatadaptieve bestrating en waterpasseerbaarheid te delen: feiten en cijfers, maar ook tips en handreikingen, gaande van ontwerp tot onderhoud en beheer.“

Waterpasserende klinkers

Vandersanden maakt gebakken kleiklinkers, een oersterk product dat van nature geen water opneemt. Kris Van Duyse: “Onze waterpasserende klinkers hebben daarom een aangepaste vorm. Er zijn twee types: een met twee kopse uitsparingen en een met afstandhouders rondom. Dat zorgt voor meer voegruimte tussen de stenen bij plaatsing, en daardoor kan er veel meer regenwater in de bodem infiltreren. Het regenwater wordt lokaal vastgehouden, wat resulteert in een gezond grondwaterpeil.” De waterpasserende klinkers zijn slijtvast. Kris Van Duyse: “Het is een product dat ook prima op rijwegen kan gebruikt worden, wat in Nederland al op grote schaal gebeurt. Bij ons wordt daar nog overwegend asfalt en beton voor gebruikt.”

Plaatsing van waterdoorlatende bestrating.

Tool om de juiste keuzes te maken

Naast productkennis, vind je in het kennisdocument ook advies over de juiste manier om infiltrerende afwatering te plaatsen en onderhouden. Kris Van Duyse: “Er komt veel meer bij kijken dan alleen het type bestrating kiezen en implementeren. Je moet met heel veel verschillende factoren rekening houden: de ondergrond, de verharding en bebouwing, de beschikbare ruimte … Het heeft bijvoorbeeld geen zin om op een kleilaag te infiltreren, want die laat geen water door.” Verder spelen hoogteverschillen, grondwaterstanden, de intensiteit en de hoeveelheid jaarlijkse neerslag ook allemaal een rol. Er moet goed worden nagedacht over de keuze van materialen voor de onderbouw en voeg. “Met dit kennisdocument willen we onze klanten een tool aanreiken die helpt bij het maken van de juiste keuzes, zodat infiltrerende verharding een échte oplossing wordt.“

Lange Ridderstraat, de eerste tuinstraat van Antwerpen.

Duurzaam en circulair product

Hoe zit het met de duurzaamheid van waterpasserende klinkers? Kris Van Duyse: “Kleiklinkers zijn een duurzaam en circulair product. Ze worden gemaakt van rivierklei, een grondstof die officieel is aangemerkt als hernieuwbaar. Ze hebben een lange levensduur, van gemiddeld 135 jaar, oplopend tot 180 jaar. Daarnaast ligt het percentage hergebruik op bijna 90 %. 

Het productieproces gebeurt zo energiezuinig mogelijk, en we nemen stappen om de CO2-uitstoot geleidelijk tot nul re reduceren, met als einddoel CO2-neutraliteit in 2050.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?