Al decennialang profileert Steinzeug-Keramo zich als betrouwbare leverancier van systemen en oplossingen voor duurzaam water- en afvalwaterbeheer. Een lijn die de producent van gres- rioleringssystemen in de toekomst zonder verpinken wil doortrekken. “Lokale verankering en betrouwbaarheid zullen onze prioriteit blijven, samen met een sterke focus op duurzaamheid en circulariteit”, vertelt Dieter Schreurs, sales engineer bij Steinzeug-Keramo.
Naast het feit dat gresbuizen de meest performante rioolbuizen zijn met de langst bewezen levensduur, beantwoorden zij ook het best aan deze circulaire uitdagingen. En dit zowel tijdens de productie als het hergebruik en de mogelijke verwerking ervan aan het eind van hun levensduur. Dieter Schreurs: “Steinzeug-Keramo zet volop in op een duurzame toekomst, ecologische verantwoordelijkheid en hergebruik van materialen. En daar leent gres zich perfect toe. Het is een 100 % natuurlijk product van een onuitputbare en onschadelijke bron, zonder additieven of bijkomende proceslijnen. Bovendien past dit binnen de ESG doelstellingen van Wienerberger, waar Steinzeug-Keramo onderdeel van uit maakt, en is dit ecologisch proces ook 3th party approved (Cradle-to-Cradle).”
Het gebruik van lokale grondstoffen maakt van Steinzeug-Keramo een zeer betrouwbare partner, ook in moeilijkere tijden. Dieter Schreurs: “Corona zorgt dus niet voor problemen om de markt te blijven voorzien. Met dank aan de korte productieketen in de directe omgeving is Steinzeug-Keramo zeer standvastig in bevoorrading en prijs, voor zowel grondstoffen als productie. Als Belgische, lokale producent kunnen we de producten snel op de markt brengen. Door onze lokale service en engineeringdiensten kunnen we snel en efficiënt onze klanten ondersteunen in het voortraject en tijdens de uitvoering, zelfs in deze uitdagende tijden.”
De basisgrondstoffen voor gres zijn klei, water en chamotte: drie materialen die hun oorsprong in de natuur vinden en – doordat klei onbeperkt voorradig is en dus ook voor toekomstige generaties meer dan beschikbaar zal zijn – een duurzame oplossing bieden. Met gres als product is Steinzeug-Keramo naar eigen zeggen ahead of the curve. Dieter Schreurs: “Gres is door zijn milieuvriendelijke grondstoffen al een zéér ecologisch product en voldoet al decennia aan de criteria voor een circulaire economie (grondstoffen, hergebruik). Circulariteit wint de laatste jaren enorm aan belang, maar door onze jarenlange ervaring zijn we zeer vertrouwd met de materie en spelen we een voortrekkersrol om de markt hierin vooruit te helpen.”
Op maximaal hergebruik na levensduur, een van de belangrijkste pijlers van circulariteit, scoort gres zeer hoog. Bij de opbraak van gresbuizen aan het einde van hun levensduur kan het materiaal zeer eenvoudig, duurzaam en zelfs ter plekke op de bouwwerf hergebruikt of gerecycleerd worden. Steinzeug-Keramo beschikt dan ook over een Cradle-to-Cradle certificaat. Die certificering neemt meerdere pijlers in rekening en kijkt niet enkel naar de invloed van het materiaal op de gezondheid en het milieu, maar ook naar water- en energiebeheer. Gaande van CO2-emissies tot de impact op het watermilieu. Het duurzaamheidsaspect wordt op die manier heel breed bekeken. Ook het sociale aspect speelt een rol. Dieter Schreurs: “De lokale verankering en tewerkstelling zorgen er tevens voor dat er gewerkt wordt met respect voor mensenrechten en sociale wetten, waar veiligheid en welzijn prioritair zijn.”
“Een circulair, ecologisch ontwerp start bij de gepaste materiaalkeuze. Levensduur, betrouwbaarheid en performantie van het rioolstelsel wordt sterk bepaald door de materiaalkeuze. Het materiaal moet dan ook aan extreme eisen voldoen en over meerdere kwaliteiten tegelijkertijd beschikken. De gladde glazuurlaag in de buis en het rechtlijnige karakter beperken afzetting en aanhechting van bijvoorbeeld oliën en vetten tot een mininum. Bovendien komen deze materialen makkelijk los bij een reiniging, waardoor de reinigingsfrequentie laag blijft en gresbuizen dus zeer onderhoudsvriendelijk zijn. De intrinsieke chemische bestendigheid van klei beschermt verder tegen de zwaarste chemische omstandigheden, waardoor biogene zwavelzuuraantasting geen rol speelt indien men voor gres kiest. Dat zorgt mee voor een beheersbaar en financieel aangenaam asset management voor water”, besluit Dieter Schreurs.