Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Circulair watergebruik: van afvalwater tot drinkwater in een ondergrondse winter-zomerbatterij
Effluent of ’gezuiverd afvalwater’ van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Aalst wordt verder doorgezuiverd tot drinkbaar water en vervolgens ondergronds geïnjecteerd in tijden van wateroverschot.

Circulair watergebruik: van afvalwater tot drinkwater in een ondergrondse winter-zomerbatterij

Hoe verduurzamen we het waterverbruik in Vlaanderen? Met die vraag ging Waterunie in samenwerking met Aquafin aan de slag in het DEEPER Blue project. De oplossing? Effluent of gezuiverd afvalwater van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Aalst verder doorzuiveren tot drinkbaar water, dit vervolgens ondergronds injecteren in tijden van wateroverschot, als reserve voor latere terugwinning en gebruik in periodes van waterschaarste. Het project vermindert zo de druk op het gebruik van grondwater en oppervlaktewater.

DEEPER Blue is een initiatief van Waterunie, dochteronderneming van waterbedrijven Farys en De Watergroep. Het project wordt gerealiseerd in samenwerking met Aquafin met ondersteuning van het onderzoeksplatform Capture. Advies- en studiebureau Witteveen+Bos ondersteunt de initiatiefnemers onder andere met de omgevingsvergunning en evaluatie van de waterhuishouding, het normenkader en de lozingssituatie.

Het project kadert binnen een programma van de Vlaamse Milieumaatschappij dat deel uitmaakt van de Blue Deal, het plan van de Vlaamse Regering om de strijd tegen waterschaarste en droogte aan te gaan.

DEEPER Blue is een initiatief van Waterunie, dochteronderneming van waterbedrijven Farys en De Watergroep.

Klimaatrobuuste winter-zomerbatterij voor drinkwater

Naast de RWZI van Aalst wordt een nieuwe hergebruikinstallatie gebouwd die met membraantechnologie een deelstroom van het RWZI-effluent zal opzuiveren tot nieuwe bron voor drinkwaterproductie. Dagelijks zal de zuiveringsinstallatie ongeveer één miljoen liter drinkwater produceren. 

In natte periodes zoals herfst en winter zullen er wateroverschotten zijn. Die worden lokaal geïnjecteerd in de Sokkel, een diepe ondergrondse watervoerende laag of aquifer. Volgens het principe van Aquifer Storage & Recovery (ASR) wordt zo een strategische voorraad aan geïnjecteerd water opgebouwd (= Aquifer Storage). Een drinkwaterbuffer die in droge periodes zoals lente en zomer terug kan worden opgepompt en gevoed aan het drinkwaternet (= Aquifer Recovery). 

Groot voordeel daarbij is de korte afstand tussen het project en de bestaande drinkwaterleiding. Hierdoor kan water niet alleen naar Aalst maar ook ruimer in Vlaanderen getransporteerd worden.

Het ASR-systeem fungeert dus als een soort winter-zomerbatterij voor drinkwater. Het systeem zorgt ervoor dat water beschikbaar is bij schaarste. DEEPER Blue draagt op die manier bij tot de Vlaamse doelstellingen voor Circulair waterbeheer en het Strategisch Plan Waterbevoorrading (SPW).

Veiligheid en ecologische kwetsbaarheid

Veiligheid staat in het project voorop: de hergebruikinstallatie wordt opgebouwd volgens het ‘multi-barrier’ principe, waarbij de omgekeerde osmose (RO) de sluitende barrière vormt tegen microverontreiniging, bacteriën en virussen.

Het project houdt ook rekening met de ecologische kwetsbaarheid van de nabije waterloop. Door enkel een deelstroom van de RWZI te gebruiken en te injecteren in de natte periode, zal ook tijdens droge periodes nog steeds voldoende effluent beschikbaar blijven voor andere toepassingen, zoals landbouw en ecologische noden.

Advies- en studiebureau Witteveen+Bos ondersteunt de initiatiefnemers, onder andere met de omgevingsvergunning en evaluatie van de waterhuishouding, het normenkader en de lozingssituatie.

Omgevingsvergunning onmiddellijk ontvankelijk

“Advies- en studiebureau Witteveen+Bos heeft de lead wat betreft het milieu- en vegetatieluik, terwijl we op het vlak van stedenbouw de klant ondersteunden waar nodig”, vertelt Kristof Van Acker, projectingenieur industriewater bij Witteveen+Bos. “Daarbovenop bepaalden we ook de milieu-impact op het ontvangende oppervlaktewater.”

“Onze onafhankelijkheid in combinatie met onze ruime ervaring en expertise is onze grote sterkte. Witteveen+Bos zorgt steeds voor een objectieve beoordeling met respect voor alle partijen, een duidelijke communicatie en transparantie”, gaat Kristof Van Acker verder. “Aan die onafhankelijkheid houden we heel sterk vast en dat wordt erg geapprecieerd door de andere partijen. Heel bijzonder aan dit project is dat de omgevingsvergunningsaanvraag in één keer volledig ontvankelijk werd verklaard, zonder enige vraag of opmerking. Dat is zeer uitzonderlijk en een mooie prestatie van het hele team”, besluit Kristof Van Acker.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten