Bij rioleringsprojecten is de materiaalkeuze geen gokspel. De keuze heeft invloed op de duurzaamheid, efficiëntie en kostenbeheersing van het gehele systeem. Een weloverwogen keuze van het juiste materiaal is essentieel voor een optimaal asset management beheer en het maximaliseren van de investeringen. Maar wat zijn de belangrijkste overwegingen bij het selecteren van materiaal voor rioleringstoepassingen?
Op VLARIO-dag kwam je bij de Pipelife-stand alles te weten over gresmaterialen in de rioleringssector. Gres is het enige materiaal op de Belgische markt dat alle cruciale materiaaleigenschappen van een rioleringssysteem beheerst:
DWA-rioleringssystemen worden vaak blootgesteld aan waterstofsulfide (H2S) gassen, een bijproduct van de afbraak van organisch materiaal onder anaerobe omstandigheden. H2S kan corrosie veroorzaken in bepaalde materialen, wat de betrouwbaarheid en functionaliteit van het rioleringssysteem in gevaar brengt en de levensduur drastisch verkort.
Gresbuizen en -putten bieden uitzonderlijke weerstand tegen de corrosieve effecten van H2S-gassen, waardoor deze uitermate geschikt zijn voor DWA-toepassingen.
Voor rioolbeheerders is het van groot belang dat het rioleringssysteem een zo lang mogelijke levensduur heeft om de investering maximaal rendabel te maken. Echter bevinden zich hier grote verschillen tussen verschillende materialen. Zo onderscheidt gres zich op de markt door zijn significant langere en bewezen levensduur. Zelfs vandaag zijn er nog steeds rioleringssystemen operationeel die dateren van de 19e eeuw.
De onovertrefbare levensduur en de minimale onderhoudsvereisten leiden bovendien tot een lagere totale kost voor de riooloperatoren. Dit kan leiden tot een betere spreiding van de investeringen over de jaren heen, alsook lagere kosten voor eventuele renovaties of vervangingen. De keuze voor gres als materiaal voor rioleringstoepassingen is dus ten alle tijden een veilige, bewezen en betrouwbare oplossing.
Sommige materialen vertonen performantieverlies doorheen de tijd. Dit kan te wijten zijn aan meerdere oorzaken zoals kruip, ovalisatie of chemische aantasting. De meeste materialen hebben daarom enkel een geschatte levensduur, waarbij het moeilijk blijft om de invloed van bovenstaande effecten te onderzoeken. Andere materialen kunnen wel een bewezen levensduur voorleggen door hun decennialange gebruik. De mechanische eigenschappen van gresbuizen en -putten blijven intact in de loop der tijd, wat resulteert in een langere levensduur en minimale onderhoudsvereisten.
Duurzaamheid is een belangrijke factor in onze maatschappij. Dit stuurt aan op de nood om ook de milieu-impact van de verschillende materialen in acht te nemen, opdat duurzamere alternatieven opgenomen kunnen worden in het Vlaamse rioleringspatrimonium. De grondstoffen die vereist zijn voor het produceren van de buizen kunnen een variabele oorsprong hebben, gaande van natuurlijke grondstoffen tot synthetisch geraffineerde materialen.
Gres bevat enkel klei, gebakken klei en water. Drie natuurlijke grondstoffen zonder additieven of bijkomende processen. Gres komt tenslotte uit de grond en bevat geen enkele stof die natuurvreemd is. Dit alles maakt dat gresbuizen 100 % terug aan de natuur gedoneerd kunnen worden.
Hun duurzaamheid garandeert een lage milieu-impact en de samenstelling van het materiaal laat toe om gres eenvoudig te bewaren onder de grond indien gewenst. Kortom, door deze 4 eigenschappen als leidraad te gebruiken kan het juiste materiaal gekozen worden voor de juiste toepassing.