Ook de zijstraten werden in het nieuw gestoken. Tijdelijke maatschap (TM) De Dender-Jan De Nul leidde de werken onder het toeziend oog van de federale Brusselse opdrachtgever Beliris.
De nieuwe, moderne look wordt overwegend bepaald door de bestrating, die nu in de volledige zone af is. “Voor De Dender was dit een bijzonder project omdat we in 1996 ook de vorige heraanleg uitvoerden”, vertelt gedelegeerd bestuurder Kurt Lindekens. “Toen betrof het een grondige renovatie, inclusief fundering en riolering. Omdat de fundering – tot onze grote trots – nog in prima staat is, werd nu beslist om enkele de toplaag te renoveren.”
Ook de zijstraten werden meegenomen in het verhaal. De verbreding zal de Nieuwstraat ontlasten en creëert nieuwe mogelijkheden voor winkels en horeca in de zijstraten. Ter uitbreiding van het Finisterraeplein werd de Koolstraat autovrij. Het waterreservoir en het technisch lokaal van de fontein moeten daar nog geïnstalleerd worden. Het reservoir kon nog niet geplaatst worden omdat er door de aanwezige kabels en leidingen een nieuwe locatie moest gevonden worden. Kurt Lindekens: “Over het visuele eindresultaat zijn we zeer tevreden. De visie van het studiebureau was een uitgerold tapijt van het begin tot het einde van de Nieuwstraat en dat is goed gelukt. Ook de Koolstraat met zijn fontein zal er zeer mooi uitzien. We mogen zeker stellen dat deze renovatie een meerwaarde is. Niet alleen voor de Nieuwstraat zelf, maar voor de hele omgeving.”
Shoppers, pendelaars en buurtbewoners profiteren nu al volop van de nieuwe inrichting. In het kader van de coronacrisis zorgde Stad Brussel voor speciale bewegwijzering om het behoud van afstand tussen de bezoekers in goede banen te leiden. “En hopelijk tonen die bezoekers ook het nodige respect voor de vernieuwde site. Pas afgewerkt ziet het er altijd heel erg proper uit, maar al snel wordt de straat ontsierd door kauwgom en sigaretten. Nochtans werden er daarrond al maatregelen genomen door speciale vuilbakken te plaatsen die het vuil samenpersen om de capaciteit te vergroten.”
Voor De Dender was dit een project op maat. “De werken op zich zijn voor ons dagelijkse kost en we zijn het gewend om in hartje Brussel te werken. Toch vonden we in dit project ook een uitdaging naar flexibiliteit toe. We werkten in een van drukste winkelstraten in Europa, waar dagelijks zo’n 40.000 mensen passeren. Dat in combinatie met een gefaseerde planning waarbij we telkens maar in zones van 30 m mochten werken, vroeg de nodige flexibiliteit. Maar omdat we steeds met eigen mensen werken, kunnen we altijd kort op de bal spelen”, besluit Kurt Lindekens.