Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
De weg naar een koolstofarme riolering is ingezet
De robuuste buizen (klasse 240) werden door aannemer BESIX Infra in opdracht van of samenwerking met Aquafin en SB’s Irtas en Sweco in de gemeenten Sint-Niklaas, Hamme en Sint-Gillis-Waas op dieptes tot 5 m feilloos aangelegd.

De weg naar een koolstofarme riolering is ingezet

Zowat anderhalf jaar geleden deed het revolutionair THIOTUBE-rioleringssysteem uit zwavelbeton zijn intrede in de markt met buizen DN250mm voor 2DWA. Dankzij partner-koplopers, die mee op de barricades sprongen in het verduurzamen van de rioleringsinfrastructuur ((en die we dan langs deze weg dan ook hartelijk willen berdanken) zijn er ondertussen heel wat mooie projecten gerealiseerd. Het materiaal heeft, ondanks wat aanpassingsproblemen aan het nieuwe systeem bij de aanleg in het begin, zijn deugden bewezen in de meest extreme omstandigheden.

Zo werden de robuuste buizen (klasse 240) door aannemer BESIX Infra in opdracht van of samenwerking met Aquafin en SB’s Irtas en Sweco in de gemeenten Sint-Niklaas, Hamme en Sint-Gillis-Waas op dieptes tot 5 m feilloos aangelegd. Ook in Brakel (Aquafin/Arcadis), Puurs-Sint-Amands (Pidpa/Van Opstal) en voor de stad Lokeren (SWBO) bijvoorbeeld werden de buizen al met succes geplaatst. Fluvius paste recent samen met POM Limburg en studiebureau Geotec de 100 % circulaire buizen toe voor de eerste circulaire KMO-zone in Voeren, van een mooie match gesproken. Ook Farys mag ondertussen een zwavelbetonnen riolering tot zijn patrimonium rekenen in Lierde (SB Infraplan).

Al deze projecten werden door De Bonte Group van nabij opgevolgd, en in nauw overleg met de stakeholders werden de ervaringen geëvalueerd en bijgestuurd waar nodig. Deze intercommunale en gemeentelijke rioolbeheerders kunnen op beide oren slapen, de functionele degelijkheid van hun nieuw stelsel van THIOTUBE buizen en IDEAL-inspectieputten van De Bonte Group is gegarandeerd, en dat tegen een extreem lage milieu-impact.

Door het winnen van de innovatiewedstrijd op een gerenommeerde beurs in Frankrijk (Rennes) komt ook internationaal de interesse op gang. Momenteel worden de eerste concrete stappen gezet richting eerste projecten in Frankrijk en Nederland.

Het THIOTUBE-systeem had al direct als eerste en enige een EPD (Environmental Product Declaration) ter beschikking.

DOORGEDREVEN R&D

Ondertussen heeft de R&D-afdeling bij de Bonte Group niet stil gezeten. Er werd ijverig gewerkt aan de uitbouw van de productiecapaciteit, en de ontwikkeling van de DN300. De eerste DN300 buizen worden op dit moment geplaatst in opdracht van Pidpa / Sint-Katelijne-Waver/bureau France door aannemer Adams.

DUURZAME PLAATSING

Een duurzame leiding is een combinatie van een duurzaam product en duurzame plaatsing. De voorbije weken werd op één van de 5 Belgische productiesites van De Bonte Group daarom een proefsleuf aangelegd om met partner-aannemers de aanleg van de buizen te optimaliseren. Deze proefsleuf zal ook ter beschikking staan van de sector en de diverse platformen (Vlario, OCW, rioolbeheerders …) om de aanleg-methodologieën alsook de inspectie- en proefmethodes te analyseren, evalueren en te optimaliseren.

Zowat anderhalf jaar geleden deed het revolutionair THIOTUBE-rioleringssysteem uit zwavelbeton zijn intrede in de markt met buizen DN250mm voor 2DWA.

MILIEU-IMPACT

Dat onze planeet onder druk staat wordt stilaan voor iedereen duidelijk. Toch wordt er, ook in de infrastructuur, nog steeds bijna louter teruggegrepen naar de klassieke oplossingen. De mensheid wordt dan ook getypeerd door een natuurlijke weerstand tegen verandering. Als de ecologische transities en diverse transformaties kans op slagen willen maken, volstaat het echter niet om te morrelen in de marge. We zullen nood hebben aan disruptieve oplossingen. Zwavelbeton is zo een disruptieve oplossing. Aangezien volgens TU Delft 67 % van de CO2-uitstoot van een infrastructuurproject aan het materiaalgebruik te wijten is, kunnen de THIOTUBE buizen een wezenlijk verschil maken in de klimaattransitie. Dat ze bovendien 100 % circulair zijn is als bijkomende troef om het ‘planeetplunderen’ te stoppen mooi meegenomen.

DUURZAAM AANBESTEDEN

Het THIOTUBE-systeem had al direct als eerste en enige een EPD (Environmental Product Declaration), een ecologisch paspoort zeg maar, ter beschikking. Ondertussen is er binnen de sector onder de vlag van Vlario een PCR (Product Category Rule) opgemaakt, die het definiëren van milieu-impact moet reguleren en objectiveren. Dit zou op termijn moeten leiden naar een TOTEM-infra tool met de implementatie van milieu-impact in aanbestedingen. Wij kijken in ieder geval al uit naar de eerste duurzame aanbestedingen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?