In oktober 2000 besloten zeven funderingsbedrijven om de belangen van de funderingssector te behartigen via de oprichting van een vzw onder de naam ABEF. “Hoofddoel van de vereniging is het scheppen van gezonde verhoudingen in de funderingssector en de zakelijke en morele belangen van de leden, voor zover deze met het funderingsbedrijf in verband staan, te behartigen en te verdedigen”, vertelt voorzitter Olivier Rens, die ook een licht werpt op de uitdagingen waar de funderingssector voor staat.
ABEF maakt sinds 2012 deel uit van FEDECOM, onderdeel van de Confederatie Bouw en de cluster voor alle Belgische ondernemingen die tewerkgesteld zijn in de bouwsector.
Olivier Rens, CEO van De Waal Solid Foundations, fungeerde sinds 2011 als vicevoorzitter en penningmeester en zit sinds 1 januari 2018 in de voorzittersstoel voor een periode van vier jaar. ABEF behartigt en verdedigt de belangen van de leden door onder andere het bevorderen van een constructieve verstandhouding tussen de leden, verenigingen, bedrijven en instellingen die met de sector in aanraking komen en het innemen van standpunten m.b.t. de opstelling van voorschriften, reglementen en bepalingen.
Ook het aantrekken van werknemers, het bevorderen van de vakbekwaamheid, het nastreven van een hoog kwaliteitslabel in alle aspecten van de funderingssector, het afleveren van adviezen aan de leden bij mogelijke geschillen en de aansluiting en de deelname aan de Europese vereniging EFFC (European Federation of Foundation Contractors) behoort tot de activiteiten van ABEF. Net als de deelname in werkgroepen en commissies in het kader van Nationale en Europese normen, richtlijnen, documenten en onderzoeksprogramma’s. Olivier Rens: “We zijn vertegenwoordigd in nationale en internationale werkgroepen die te maken hebben met geotechniek en diepfunderingen. ABEF geeft mee vorm aan documenten die gaan over het ontwerp en de uitvoering van de verschillende soorten diepfunderingstechnieken.”
Digitalisering
De volledige bouwsector staat continu voor uitdagingen op korte en lange termijn. En dat is binnen de wereld van de funderingen niet anders. “De digitalisatie is volop aan de gang en deed zijn intrede al in de diepfunderingssector”, vertelt Olivier Rens. “De komst van steeds performantere machines die minder CO2 uitstoten, de automatische registratie van de boorparameters en het gebruik van GPS voor de juiste positiebepaling zijn maar enkele voorbeelden hiervan. Maar uiteindelijk is en blijft goed personeel primordiaal. Het vinden van de juiste mensen wordt één van de grootste uitdagingen van de toekomst.”
Op slechte grond
Hoe kijkt de voorzitter van ABEF anno 2019 naar de funderingssector? “De markt van de diepfunderingen is geen markt die exponentieel stijgt, maar de stukken grond worden schaarser en de beste stukken zijn reeds bebouwd”, klinkt het. “Daarom wordt meer op slechte grond gebouwd. Daarnaast wordt ook meer in de diepte gebouwd, zoals bijvoorbeeld ondergrondse parkeergarages. Anderzijds is het aantal machines op de Belgische markt exponentieel gestegen waardoor de prijzen onder druk staan. Grote projecten staan in de steigers zoals de Oosterweelverbinding, maar de vraag blijft altijd of een project er komt doordat het steeds moeilijker wordt om een vergunning te bekomen. Het Eurostadion is daar een voorbeeld van.”
Opleidingen
Met de opleiding diepfunderingswerken (ODF) en verschillende vormingssessies besteedt ABEF ook ruim aandacht aan opleiding. Olivier Rens: “De opleiding ODF1 is een eerste opleiding die 2 weken duurt en die de mensen opleidt tot gespecialiseerd funderingswerker. Het is bedoeld voor mensen die al enkele jaren actief zijn in de sector. De opleiding ODF2 duurt 1 week en leidt de mensen op tot machinist diepfunderingsmachine, dit in combinatie met een bedrijfsinterne opleiding. Daarbij is sinds eind 2018 een refresh-opleiding gestart voor de machinisten die al meer dan 5 jaar geleden de opleiding ODF2 hebben gevolgd. Het is de bedoeling dat enkel mensen die deze opleidingen gevolgd hebben nog een diepfunderingsmachine mogen bedienen.”