Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Duurzame ondergrondse bufferbekkens: een goede oplossing met het oog op lokaal vasthouden, hergebruik en infiltreren
Door aandacht te besteden aan elk detail, kan een bufferbekken decennialang duurzaam functioneren.

Duurzame ondergrondse bufferbekkens: een goede oplossing met het oog op lokaal vasthouden, hergebruik en infiltreren

In tijden van versnelde klimaatverandering en steeds intensere regenbuien, is het cruciaal om onze infrastructuur proactief aan te passen. Goed aangelegde bufferbekkens spelen hierin een sleutelrol en bieden een efficiënte oplossing om piekbelasting van regenwater op te vangen, overstromingen te voorkomen, de druk op bestaande rioleringssystemen te verlichten en overstorten op DWA te vermijden. De Bonte Group erkent de uitdagingen bij de plaatsing van prefab bufferbekkens en heeft daarom intensief overleg gevoerd met plaatsers en beheerders. 

De eenvoudigste oplossing is het plaatsen van wadi’s. Deze groene, bovengrondse oplossingen helpen regenwater op een natuurlijke manier ter plekke te houden, zo wateroverlast te vermijden en daarna te infiltreren in de bodem. Ze zijn ideaal in gebieden waar ruimte beschikbaar is en dragen bij aan het verbeteren van de biodiversiteit van onze leefomgeving.

Goed aangelegde bufferbekkens bieden een efficiënte oplossing om piek­belasting van regenwater op te vangen, overstromingen te voorkomen, de druk op bestaande rioleringssystemen te verlichten en overstorten op DWA te vermijden.

Ondergrondse en mantoegankelijke bufferbekkens uit beton

Echter, WADI’s zijn niet overal toepasbaar. Ze worden vaak foutief aangelegd of onderhouden, dreigen in een vuilnisbelt te veranderen en zijn zo niet al te hygiënisch voor spelende kinderen. In dichtbebouwde of stedelijke gebieden waar de ruimte beperkt is, bieden ondergrondse, mantoegankelijke bufferbekkens uit beton een waardevol alternatief. Ze zijn makkelijk te inspecteren, reinigen  of te onderhouden.  Het opgeslagen hemelwater is afgeschermd van zonlicht en blijft pH neutraal dankzij contact met het beton. Hierdoor is het gemakkelijker om hemelwater te hergebruiken. En dat is nog steeds van een hogere prioriteit binnen de ladder van Lansink.

In harmonie met dynamiek van de ondergrond

Het succes van een ondergronds bufferbekken hangt af van zijn duurzame werking en het vermogen om langdurig waterdicht te blijven. Hoewel een bufferbekken op korte termijn efficiënt lijkt bij het opvangen van overtollig regenwater, komen de grootste uitdagingen vaak pas na verloop van tijd aan het licht: sedimentvorming en reinigbaarheid, gecombineerd met de dynamiek van de ondergrond waarin het bekken is geplaatst.

Ter plekke gestorte ondergrondse constructies verliezen vaak hun duurzame waterdichtheid ten gevolge van de bewegingen van de bodem, variërend van zettingen tot waterdrukveranderingen. Dat leidt tot waterinfiltratie en daarmee een fors verlies van de buffercapaciteit.

De Bonte Group zorgt voor een gedegen opleiding waardoor alle projectbegeleiders, zoals projectleiders en werftoezichters, voorzien zullen zijn van de juiste inzichten om mede een duurzame plaatsing te garanderen.

Een prefab bekken met onderlinge dichtingen 

Een betonnen bufferbekken opgebouwd uit kokerelementen biedt hiertoe een uitstekende oplossing. Deze elementen, die maatvast zijn en onderling waterdicht mechanisch verbonden met behulp van hoogwaardige dichtingen, vormen samen een duurzaam systeem.  

De afzonderlijke delen van het bekken kunnen als een geheel mee bewegen met de natuurlijke dynamiek van de ondergrond, zonder dat er lekkages ontstaan. Dit is cruciaal, want bewegingen in de ondergrond zijn onvermijdelijk, vooral in gebieden met klei- of veengronden of waar grondwaterstanden variëren. 

Duurzaam aanleggen 

Dankzij een aantal eenvoudige aandachtspunten is deze prefab oplossing duurzaam aan te leggen. We geven hier de belangrijkste mee:

  • Zorg voor een correct gedimensioneerde en stabiel aangelegde fundering;
  • Vermijd ongelijkmatige druk op de voegdichtingen door een gelijkmatig aangelegde bedding;
  • Vul en verdicht gelijkmatig en in lagen aan, aan weerszijden van de elementen.

In overleg met plaatsers en beheerders

De Bonte Group erkent de uitdagingen bij de plaatsing van prefab bufferbekkens en heeft daarom intensief overleg gevoerd met plaatsers en beheerders. Dit heeft geleid tot nieuwe inzichten en duidelijkere richtlijnen voor het ontwerp, de uitvoering en de opvolging van deze systemen. Dit zal zich vertalen in aanpassingen die volgen in SB250 en NBN EN 1610.

In dichtbebouwde of stedelijke gebieden waar de ruimte beperkt is, bieden ondergrondse, mantoegankelijke bufferbekkens uit beton een waardevol alternatief.

Inzetten op preventie bij plaatsing

Er zijn concrete verbeteringen aan het ontwerp en aan het productieproces doorgevoerd om fouten bij plaatsing te verminderen:

  • Een aangepaste helling van spie en mof op 3° zorgt voor een verhoogde waterdichtheid;
  • Er worden minimum afstandshouders voorzien en optioneel mechanische koppelingen om de correcte voegspeling te garanderen;
  • Verbinding uitgerust met een dwarskrachtstop om een duurzame dichting te garanderen;
  • De mogelijkheid om de dichting uit te rusten met een dubbele dichting, al dan niet na-injecteerbaar;

Elk kokerelement wordt uitgerust met een digitaal paspoort dat volledige product- en plaatsingsvoorschriften bevat, evenals alle cruciale metingen. Dit garandeert een fabrieksgarantie voor de waterdichtheid van de kokerelementen.

De Bonte Group kan toelichting geven over onze plaatsingsvoorschriften. Dit moet alle projectbegeleiders, zoals projectleiders en werftoezichters voorzien van de juiste inzichten om mede een duurzame plaatsing te garanderen 

Decennialang duurzaam bufferen van water

Kortom, een duurzaam concept voor ondergrondse bufferbekkens vereist niet alleen hoogwaardige materialen en fabriekskwaliteit, maar ook een zorgvuldige en duurzame plaatsing. Door aandacht te besteden aan elk detail, kan een bufferbekken decennialang duurzaam functioneren en ons helpen om hemelwater verstandig te gaan hergebruiken.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten