Met meer dan honderd jaar ervaring in de sector van de diepe funderingen is het Belgische bedrijf Franki Foundations uitgegroeid tot een van de mondiaal gerenommeerde experts in dit domein. In de loop van de voorbije decennia ontwikkelde het bovendien ook tal van andere diensten en technieken. Als dochteronderneming van de BESIX Group (sinds 2008) maakt Franki Foundations integraal deel uit van een van de grootste bouwondernemingen ter wereld en stelt het momenteel meer dan vijfhonderd mensen tewerk in België, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.
“Een van onze troeven is dat we een totaalpakket op het vlak van funderingen kunnen aanbieden (ondergronds en bovengronds)”, vertelt Alexandre Vernieuwe, Area Manager bij Franki Foundations. Dit betekent met andere woorden dat het bedrijf alle studies en zowel ondergrondse als bovengrondse werkzaamheden kan uitvoeren, tot en met de betonnen vloerplaat. En dit voor alle soorten projecten: van windmolenparken over eengezinswoningen tot residentiële torens. Alles wordt in het werk gesteld om de bouwheer, de hoofdaannemer of de particuliere klant maximaal te ontzorgen, met name door zo veel mogelijk in eigen hand te houden.
“Vandaag zijn we eerder geneigd om alles zelf te doen en trachten we zo min mogelijk klussen uit te besteden”, vat Alexandre Vernieuwe samen. Het is een filosofie waarmee Franki Foundations zich bij zijn klanten profileert als een vertrouwenspartner die het gewend is om werven van elke omvang in goede banen te leiden en die zich inzet om de bijbehorende risico’s te beperken. Vermits Franki Foundations over ervaren werkkrachten en eigen zware bouwmachines beschikt, hoeft het doorgaans geen beroep te doen op onderaannemers, waardoor het eens zo zeker is van de kwaliteit van het geleverde werk.
Bij de realisatie van grootschalige projecten, zoals voor Elia en andere energieproducenten, kan Franki Foundations zijn capaciteiten maximaal etaleren door verschillende ‘pakketten’ aan te bieden (bijvoorbeeld grondwerken, elektriciteit en funderingen voor windturbines). Conform haar filosofie kan de Belgische onderneming zowel de voorbereidende fase (studies, administratieve vergunningen enzovoort) als de operationele fase voor haar rekening nemen: toegankelijkheid, grondwerken, funderingen, bodembeheer en uiteraard de bovengrondse werkzaamheden zoals het storten van de betonplaat of de bouw van de staalconstructies.
Een mooi voorbeeld is het Elia-project voor de 380 kV-hoogspanningslijn ‘Stevin’ tussen Zomergem en Zeebrugge. Dit omvatte de versterking van negentien bestaande masten, de bouw van 79 nieuwe masten en de realisatie van drie nieuwe elektrische stations. “Voor dit titanenproject hebben wij een compleet pakket geleverd: studies, onderhandelingen met grondeigenaren, voorbereidende werkzaamheden, aanleg van toegangswegen en platforms, funderingen, betonwerken… Uiteindelijk was slechts een derde van het contractbedrag bestemd voor de funderingspalen zelf”, benadrukt Alexandre Vernieuwe.
Net als alle andere bouwbedrijven lijdt Franki Foundations onder de stijgende kosten van veel grondstoffen. Vooral de hogere prijs van diesel, dat nodig is voor de tachtig zware machines van de onderneming, is een doorn in het oog. Maar in plaats van deze kostenstijging volledig door te rekenen aan de klant, ziet het Belgische bedrijf dit als een kans om op zoek te gaan naar alternatieve oplossingen, zoals het vervangen van de vloot door 100% elektrische machines – waar dat mogelijk is op het vlak van vermogen en boorkoppel, uiteraard.
Deze moeilijke marktsituatie zet Franki Foundations er ook toe aan om zijn vestigingen verder te optimaliseren door via zijn interne studiebureau oplossingen uit te werken die minder energie en materiaal vergen. De globale (middel)langetermijnvisie die Franki Foundations hanteert is op zich niet nieuw, maar het is duidelijk dat ze nog steeds haar vruchten afwerpt.