Hertsens Wegenwerken plaatste de buizen op het districtsterrein van het Agentschap Wegen en Verkeer in Gentbrugge, waar de opslag en distributie van strooizout en pekel gebeurt tijdens de wintermaanden.
De Franse fabrikant TUBAO produceert gegalvaniseerde stalen en HDPE-buizen voor waterbeheer, chemische afvoer en meststoffen. Geert Vanhecke is commercieel verantwoordelijke bij TUBAO Benelux: “Weholite, dat zijn onze dubbelwandige buizen uit hogedichtheidpolyetheen. We maken die op maat van de klant. Voor 1 stuk buis kunnen we tot 3 m diameter en 21 m lengte gaan, goed voor een volume van 150.000 liter. We kunnen die buizen ook aan elkaar koppelen om zo nog veel grotere reservoirs te creëren. Je gebruikt Weholite als opslagtank voor uiteenlopende materialen, van vloeibare voedingsmiddelen over afvalwater tot chemische producten”, gaat Geert Vanhecke verder. “Ze doen ook dienst als pompstation, tank voor de productie van biogas, buffertanks, opslag van chemicaliën en als ondergrondse en bovengrondse doorgangen. Toch worden de Weholite-buizen het meest gebruikt voor de distributie, opslag en buffering van water. Dat was ook in Gentbrugge het geval.”
De troeven van Weholite zijn niet op één hand te tellen. Het product is 100 % recycleerbaar en herbruikbaar in dezelfde toepassing. Gebruikte buizen worden gerecycleerd om als granulaat opnieuw gebruikt te worden voor aanmaak van dezelfde buizen. Door de flexibiliteit en het lichte gewicht van de Weholite buizen wordt de installatietijd aanzienlijk gereduceerd, zijn er minder transporten en werfmachines nodig waardoor de CO²-uitstoot aanzienlijk vermindert. De buizen zijn bovendien dubbelwandig en resistent tegen de meeste chemische invloeden. Hierdoor wordt de kans op bodemvervuiling door lekkage van opgeslagen vloeistoffen haast tot zero herleid, dit in tegenstelling tot de klassieke betonconstructies. De Weholite buizen geven totaal geen schadelijke stoffen af aan de omgeving. De buizen zijn zelfs geschikt om drinkwater te stockeren. Met een ondergrondse levensduur tot 120 jaar blinken de buizen eveneens uit in duurzaamheid.
Gentbrugge kan uitpakken met een primeur want het was de eerste keer dat er dergelijk grote reservoirs gerealiseerd werden met Weholite in België. Olivier Maes, werfleider van Hertsens Wegenwerken: “In Gentbrugge, op het terrein van de strooidiensten van het Vlaamse Agentschap voor Wegen en Verkeer, hebben wij drie Weholite-tanks geplaatst om het regenwater op te vangen dat op het dak van de gebouwen valt: één van 120 m³ en twee van 100 m³. Die laatsten werden onderling gekoppeld tot één groot reservoir van 200 m³. De grootste uitdaging was die enorme tanks op hun plaats krijgen. We zijn een week bezig geweest met de voorbereidingen. We hebben putten gegraven tot 4,5 m diep, de grondwatertafel verlaagd en van gestabiliseerd zand een uitkoffering gemaakt waarin de tanks zitten. Door de goede afspraken met Deschacht en de fabrikant hadden we maar één dag nodig om de tanks te installeren en aan te sluiten.”
Op het terrein zijn ondergronds ook al pompkamers voorzien. Zowel in de Weholite-buffers als in de pompkamers installeert Eco Solutions eind september de pompen. Die recupereren het water en sturen het via een drukleiding naar de installaties om er pekel mee aan te maken. Marco Bellemans, Sales Engineer bij Eco Solutions: “Om de pompen aan te sluiten was er een speciale sturing nodig. Onze studiedienst paste de pompsystemen aan de Weholite-tanks en de pekelinstallatie aan. Tot nu toe verliep het proces heel vlot. Dat is het voordeel als je zo vroeg in het proces wordt betrokken. Dan kun je op voorhand afstemmen met alle partners en zitten de plannen en materialen in één keer goed.”
Samen met TUBAO Benelux staat Deschacht in voor de engineering en verdeling van de Weholite-constructies in België. “Onze studiediensten werken nauw samen. En we organiseren het transport en de installatie”, klinkt het bij Deschacht.