De rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Lichtaart, gebouwd in 1981, wordt momenteel grondig gerenoveerd. Op basis van de grootte van het zuiveringsgebied en de gangbare lozingsnormen was de installatie aan een vernieuwing toe. Colas ontfermt zich binnen het project over de realisatie van twee nieuwe nabezinktanks. “Gezien de complexiteit mogen we hier zeker spreken van een knap staaltje vakmanschap”, vertelt Anja Eeckhout, operations manager burgerlijke bouwkunde bij Colas.
De vernieuwde en uitgebreide RWZI zal het afvalwater van 41.000 inwoners biologisch kunnen zuiveren. Dit betekent dat op deze installatie tot 2.636 m³ afvalwater per uur zal toekomen, dit is per uur meer dan de inhoud van een Olympisch zwembad van 50 meter. Om dit te bereiken, moet er ook een bijkomende toevoerleiding aangelegd worden naar de installatie. Het water komt na zuivering terecht in de Grote Calie (Caliebeek).
Eind oktober werd de vloerplaat van de eerste nabezinktank van de rioolwaterzuiveringsinstallatie in beton gegoten, wat een belangrijke vooruitgang betekende in de transformatie van deze essentiële infrastructuur. In mei startte ook de bouw van de tweede nabezinktank. Anja Eeckhout: “De eerste tank werd op een nieuwe locatie gebouwd waardoor de drie oude tanks in werking konden blijven. Vandaag is de nieuwe tank in dienst, zodat er drie tanks kunnen blijven werken terwijl een van de oude tanks wordt afgebroken. Op die plaats wordt nu de tweede nieuwe tank gerealiseerd. Om de waterzuivering en -voorziening te kunnen blijven garanderen, was het uiteraard heel belangrijk dat er te allen tijde drie tanks operatief blijven.”
Terwijl de elektromechanische renovatie door een andere partij – binnen een ander lot van de aanbesteding – wordt uitgevoerd, ontfermt Colas zich over alle burgerlijke bouwkundewerken. Anja Eeckhout: “Betonwerken, leidingen, rioleringen, beluchting, nabezinktanks … het behoort allemaal tot ons takenpakket. Het is heel cruciaal om in fases te werken. Zo moet de nieuwe beluchting opgestart worden voor de oude kan worden afgebroken. Wat voorbereiding en planning betreft komt er in dit project dus heel wat bij kijken. Ook de burgerlijke bouwkundewerken en de elektromechanische werken moeten in dat opzicht goed op elkaar afgestemd worden.”
Niet alleen het operatief houden van de globale installatie bezorgt Colas de nodige uitdaging in dit project. Ook de noodzaak om een zeer strikte tolerantie in acht te nemen wat betreft de vlakheid van de grond, is allesbehalve evident. De complexiteit zit in de combinatie van een ronde tank en een vloer in helling. Er werd daarom een metalen rakel gebruikt om de juiste afgewerkte vloerhoogte te bepalen, wat essentieel is bij definitieve werking aangezien de schraaparm over de vloer moet kunnen draaien.
Anja Eeckhout: “Het is een constructie die toch zeker het nodige vakmanschap vereist. De vlakheid van de grond was een zeer belangrijk aandachtspunt. De schraaparm moet quasi tot op de millimeter juist kunnen bewegen. De vloer mocht zeker geen bulten of putten bevatten. We hebben daarom zelf een werfrakel ontwikkeld om de vloer op exact de juiste hoogte te krijgen. Ook het plaatsen van de 4 meter hoge wanden van de tank, rekening houdend met de hellende bodem, was zeker een uitdaging. We mogen dus zeker spreken van een knap staaltje vakmanschap.”
Het spreekt voor zich dat dit project uitdagender is dan het standaardproject waarmee Colas geconfronteerd wordt. “Maar de geleverde kwaliteit toont aan dat we de juiste partner zijn in dit verhaal. Uiteraard is zo’n complex project altijd even zoeken in de beginfase, maar dankzij een goede voorbereiding en veel kennis en ervaring in huis, slagen we er voorlopig in het project naar wens van de klant uit te voeren. We verwachten tegen de lente van 2025 ook de tweede nabezinktank te kunnen opleveren. Zodra die tweede nieuwe tank in werking treedt, wordt ook de volgende oude tank afgebroken. De derde oude tank, die recenter is dan de andere twee, blijft voorlopig nog in werking en wordt niet vervangen”, besluit Anja Eeckhout.