De Korte en de Lange Zoutstraat in Aalst kregen in het najaar van 2023 een nieuwe, frisse look. Het resultaat mag er zijn: aangename winkelwandelstraten waar het fijn shoppen en wonen is. De bestaande riolering werd gerenoveerd en de wegenis heraangelegd. Om het regenwater optimaal te kunnen bufferen en afvoeren werd gekozen voor de Qmax bufferkanalen van ACO, een systeem met een sleuf aan de bovenkant en speciaal ontwikkeld voor de afwatering en buffering van grote oppervlakten.
In totaal werd 350 m winkelstraat aangepakt. De laatste heraanleg van de Zoutstraten dateert van 1994 toen ze als winkel- en wandelstraten werden ingericht. Maar zowel de straat als de riolering waren aan vernieuwing toe. De tegels van de bovenbouw lagen los en waren op vele plaatsen stuk, het straatmeubilair had zijn beste tijd gehad, er waren al verschillende herstellingen uitgevoerd aan het wegdek én de oude fietsenstallingen waren uitgebroken. Ook de ondergrond was lokaal verzakt en de lantaarnpalen waren beschadigd. Daarom werden ook nieuwe armaturen op de gevels aangebracht.
Voor de zomer van 2023 werd de riolering in de Zoutstraten al aangepakt via een innovatieve rioolrenovatiemethode. Daardoor bleef de hinder voor bewoners, handelaars en bezoekers beperkt. In augustus startten de eigenlijke wegenwerken. Gunther Roelandt, projectleider openbare werken bij Stad Aalst, licht toe: “In 95 % van de gevallen leggen we bij rioleringswerken een gescheiden stelsel aan, maar in sommige straten is dat niet opportuun omdat je niet de gewenste afkoppeling kan realiseren. Dat was in dit project het geval en daarom kozen we om de oude kokerelementen inwendig te renoveren, gecombineerd met een nieuw wegdek en opgefriste herinrichting, wat de handelaars toch een nieuwe boost geeft. Nieuw straatmeubilair, nieuwe automatische vuilnisbakken, fietsbeugels in cortenstaal, nieuwe straatverlichting … Beide straten zien er vandaag helemaal anders uit.”
Voor de afwatering werd niet gekozen voor traditionele straatkolken, maar voor het Qmax-systeem van ACO. Op grote verharde oppervlakten kan regenval snel leiden tot een zeer hoog debiet van enkele honderden liters per seconde. Het Qmax-systeem, met sleuf aan de bovenkant, is speciaal ontwikkeld voor de afwatering en buffering van deze grote oppervlakken, onderhevig aan verkeersbelastingen tot klasse F 900. Voor dit project werd 205 meter Qmax 225 Q-Slot geplaatst. Gunther Roelandt: “Het is zeker niet de eerste keer dat we voor een project voor lijnafwatering kiezen. En dan kom je al snel bij het ruime assortiment en de expertise van ACO terecht. De kleinere centrumstraatjes zijn vaak in V-vorm aangelegd, waardoor een lijnafwatering in het midden een mooie en functionele oplossing is. Vaak kiezen we ook voor een combinatie met ledverlichting, om nog wat extra cachet aan die kleine straatjes te geven.”
Het grote voordeel van het ACO Qmax-systeem is de grote buffer- en afvoercapaciteit (keuze uit zes afmetingen) en de combinatie van een laag gewicht met een bijzonder robuuste constructie. “En niet onbelangrijk: een lijnafwatering is nu eenmaal mooier dan een straatkolk”, vertelt Dirk Vervoe, Area Manager bij ACO. “Qmax combineert een mooi uitzicht en functionele afvoer met de mogelijkheid om water te bufferen en vertraagd te laten afvloeien naar een wadi of waterloop, al dan niet via een filter. Dankzij de geïntegreerde transport- en bufferfunctie moet er geen aparte verzamelleiding worden aangelegd. Het regenwater wordt dus in één systeem zonder verdere overdracht verwerkt tot aan het lozingspunt of verdere regenwaterbehandeling of infiltratievoorzieningen. Hierdoor zijn er minder graafwerken voor diepe sleuven nodig zodat de hinder bij aanleg beperkt blijft. Het is inderdaad ook niet de eerste keer dat we samenwerken met de Stad Aalst. Ik zeg soms met een knipoog dat Stad Aalst onze grootste fan is. Mede ook dankzij een open communicatie, iets waar ACO ook voor staat.”
Een bijkomend voordeel is dat het Qmax-systeem in dit project ook voorzien werd van inspectieputten. “Op die manier kunnen we het afwateringskanaal eenvoudig reinigen op regelmatige basis. Het eindresultaat mag er zeker zijn en ik ben ervan overtuigd dat ook de handelaars en bezoekers tevreden zijn met de metamorfose van de Korte en Lange Zoutstraat”, vertelt Gunther Roelandt.
Het gepatenteerde Qmax-systeem met overbruggingen is bestand tegen hoge belastingen en is tegelijkertijd eenvoudig te installeren en makkelijk te manipuleren. “De plaatsing van het afwateringssysteem is heel vlot verlopen”, verduidelijkt Geert De Wever van aannemer De Jonge O & Zn. “Het was even zoeken naar het juist plaatsen van de aansluitingen voor de inspectieputten, maar uiteindelijk hebben we dit heel efficiënt kunnen oplossen. Bovendien kennen we ACO en hun producten. Het is niet de eerste keer dat we een ACO-systeem plaatsen. De samenwerking verloopt ook steeds zeer aangenaam.”
Neem dan rechtstreeks contact op met ACO.
Contact opnemen