Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Vlaanderen verhoogt investeringen in gemeentelijke rioleringen en betere waterkwaliteit
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir trekt 700 miljoen euro uit om in de periode 2022-2026 te investeren in gemeentelijke rioleringsinfrastructuur via Aquafin.

Vlaanderen verhoogt investeringen in gemeentelijke rioleringen en betere waterkwaliteit

Vlaanderen heeft nog een stevige weg af te leggen op weg naar proper en gezond oppervlaktewater. De Vlaamse Regering verlengt én verhoogt daarom de financiële ondersteuning van de lokale besturen voor de (her)aanleg van rioleringen. De komende vijf jaar staat 700 miljoen euro klaar, een verhoging van 50 miljoen euro in vergelijking met de vorige periode.

De afwezigheid van gemeentelijke rioleringen blijven een stevig werkpunt. De rioleringsgraad is op Vlaams niveau 87,71% en dat moet omhoog, zeker in die gemeenten waar men ver onder het Vlaams gemiddelde zit. Een jaar geleden kondigde Demir daarom al een eenmalig extra budget aan van 158 miljoen euro voor rioleringsprojecten van lokale besturen die op korte termijn aangevat konden worden met steun van de Vlaamse Milieumaatschappij.

700 miljoen euro investering 

Vele steden en gemeenten in Vlaanderen moeten nog zware financiële investeringen doen in de (her)aanleg van rioleringen. Deze inspanning overtreft de budgettaire mogelijkheden van de lokale besturen. Daar heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir oren naar. Ze trekt maar liefst 700 miljoen euro uit om in de periode 2022-2026 te investeren in gemeentelijke rioleringsinfrastructuur via Aquafin. Dat is een stijging van 50 miljoen euro ten opzichte van de periode 2017-2021. Toen maakte de Vlaamse overheid 650 miljoen euro vrij voor een periode van 5 jaar.

Vele steden en gemeenten in Vlaanderen moeten nog zware financiële investeringen doen in de (her)aanleg van rioleringen.

Sinds 2008 wordt door het Vlaamse Gewest financiële ondersteuning voorzien door overname van een deel van deze investeringskosten door Aquafin, het zogenaamde ‘Lokaal Pact’. De budgetverhoging die Demir doorvoert zorgt meteen voor de grootste rioleringsinvestering via Aquafin ooit op vijf jaar tijd. 

Lokaal pact

De projectkeuze voor het Lokaal Pact gebeurt nog door de VMM. Daarbij streeft Vlaanderen een maximaal ecologisch rendement na van de investeringen (gemeentelijke én bovengemeentelijke). Zo ondersteunt het Lokaal Pact de realisatie van de doelstellingen van de kaderrichtlijn Water en werken we aan een goede waterkwaliteit. Die doelstellingen zijn opgenomen in de 1e en 2e generatie stroomgebiedbeheerplannen voor Schelde en Maas.

Voorwaarde is wel dat de gemeentelijke rioolbeheerder na uitvoering van de werken het beheer van de door Aquafin aangelegde gemeentelijke rioleringsinfrastructuur voor haar rekening neemt. Als gemeente bevestig je dat officieel door de gebruiksovereenkomst met de VMM en Aquafin te ondertekenen. Die gebruiksovereenkomst ontvang je ter ondertekening van Aquafin nadat je project is geselecteerd.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?