Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Innovatieve kunststoftechnologie zorgt voor een revolutie in de aquacultuur
De Marine Donut is de grootste thermoplastische constructie ter wereld. [Bron: Bluegreen]

Innovatieve kunststoftechnologie zorgt voor een revolutie in de aquacultuur

Een Noors bedrijf heeft met succes een baanbrekend aquacultuurproject geïmplementeerd. De Marine Donut, een gesloten, drijvend viskweeksysteem gemaakt van het bijzonder scheurbestendige plastic PE 100-RC, werd geïnstalleerd op een zalmkwekerij in Noorwegen. Deze innovatieve installatie, die volledig werd geleverd door AGRU Kunststofftechnik GmbH, markeert het begin van een nieuw tijdperk van duurzaamheid in de zalmkweek.

Met een buitendiameter van 55 meter, een hoogte van ruim 17 meter en een totaalgewicht van ongeveer 600 ton is de marine donut ’s werelds grootste thermoplastische constructie ter wereld. Het unieke ontwerp van deze drijvende viskwekerij heeft het potentieel om een revolutie teweeg te brengen in zalmkweekmethoden. Het uitstekende ontwerp van de Marine Donut creëert een gecontroleerde omgeving die stress voor de vissen vermindert en hen in staat stelt gezonder te groeien. Vanwege de duurzaamheid en kosteneffectiviteit is deze oplossing bedoeld om conventionele gaaskooien in de toekomst te vervangen. De Marine Donut biedt plaats aan maximaal 200.000 zalmen met een gewicht van 2,5 kilogram, die in de faciliteit blijven totdat ze hun oogstgewicht van 5,5 kilogram bereiken.

De Marine Donut op weg naar de scène. [Bron: Bluegreen]

Baanbrekende innovaties

De innovatie van de Marine Donut ligt in de gesloten structuur. Het maakt het mogelijk om de zalm te beschermen tegen parasieten zoals visluizen en ze gezond te houden. De afvoer van gefilterd diep water voorkomt de introductie van zalmluizen. In de plant worden voedselresten en visuitwerpselen verzameld in de vorm van slib. Dit wordt vervolgens aan land gepompt voor milieuvriendelijke verwijdering. Dit proces minimaliseert niet alleen de milieu-impact van zalmkweek, maar voorkomt ook de verspreiding van ziekten.

Een ander opvallend kenmerk van de Marine Donut is het gebruik van een kunstmatig stromingskanaal dat een rivier simuleert. Er is een permanente stroming in de ringvormige structuur van de plant. De vissen zijn dus constant in beweging, wat een positief effect heeft op hun vleeskwaliteit. Bovendien is de constructie uitgerust met ballasttanks, die het mogelijk maken om de donut in zee te verhogen en te laten zakken of kantelen. De vis die klaar is voor de oogst kan in een aangesloten slang worden gevoerd door de structuur te kantelen en zonder letsel naar het fabrieksschip te worden getransporteerd voor verdere verwerking.

AGRU leverde ongeveer 600 ton platen en buizen gemaakt van de scheurbestendige kunststof PE 100-RC. [Bron: AGRU]

Kunststoftechnologie uit Oostenrijk

Het in Bad Hall gevestigde bedrijf AGRU Kunststofftechnik GmbH speelde een centrale rol in de uitvoering van dit ambitieuze project. Het produceerde en leverde alle PE 100-RC componenten voor de 22.000 m³ Marine Donut. De leveringen omvatten 400 ton agaatgrijze en zwarte kunststofplaten van PE 100-RC en 200 ton PE 100-RC-leidingsystemen en E-fittingen met buitendiameters tot 1.200 mm. Daarnaast heeft AGRU een belangrijke bijdrage geleverd door middel van haar uitgebreide application technology consulting.

“We zijn er trots op dat we met onze expertise en hoogwaardige materialen een belangrijke bijdrage hebben kunnen leveren aan de realisatie van deze revolutionaire aquacultuurtechnologie”, legt Albert Lueghamer, hoofd van de technische dienst AGRU, uit. “De nauwe samenwerking met onze klant en AGRU’s diepgaande kennis van de uitdagingen van kunststofproducten in zout water hebben aanzienlijk bijgedragen aan de succesvolle implementatie van het project.”

Om de verwerking van de kunststofplaten tijdens de installatie te vergemakkelijken, vervaardigde AGRU ze in een speciaal formaat. Op de bouwplaats werd de precieze kromming van de platen verzekerd door te buigen op een cirkelvormige bekisting. Nadat ze de juiste vorm hadden, werden de platen met elkaar verbonden door middel van buttlassen. De constructie van de Marine Donut maakt ook gebruik van speciale verstijvingsribben gemaakt van zwarte PE-platen. Ze zijn het resultaat van een eindige elementenberekening, die werd uitgevoerd voor de precieze sterkte- en vervormingsanalyse van de complexe geometrische vorm.

Duurzaamheid dankzij kunststof

Peter Undeutsch, Head of Sales bij AGRU, benadrukt het toekomstgerichte belang van het gebruik van kunststoffen in maritieme toepassingen. “De mariene donut is een mijlpaal in de aquacultuur en toont het enorme potentieel van thermoplasten op dit gebied. We zullen onze uitgebreide ervaring en kennis op het gebied van kunststoftechnologie blijven gebruiken om de ontwikkeling van de aquacultuurindustrie te ondersteunen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?