Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Een staalconstructeur met een missie: betrouwbaarheid over de ganse lijn
Almex besloot in 2022 om het conserveren van de stalen elementen te integreren in haar activiteiten.

Een staalconstructeur met een missie: betrouwbaarheid over de ganse lijn

Staalconstructeur Almex heeft een duidelijke missie: op alle gebieden een betrouwbare partner zijn in bouwprojecten. In die optiek besloot Almex in 2022 om het conserveren van de stalen elementen te integreren in haar activiteiten. “Dit kadert in ons strategisch plan om via verticale integratie die missie te realiseren. In ons marktsegment streven we naar maximale flexibiliteit, hoge kwaliteit, en dat op een kostenefficiënte manier”, vertelt zaakvoerder Gert Neelen.

De hal heeft een oppervlakte van ongeveer 4.000 m² en een hefcapaciteit van 4×25 ton.

Efficiëntie nastreven doet Almex door alle activiteiten perfect op elkaar af te stemmen. Gert Neelen: “We zijn half oktober vorig jaar gestart met het bouwen van onze nieuwe hal en we zijn dan ook best trots te kunnen melden dat de productie begin maart al kon opstarten. De hal heeft een oppervlakte van ongeveer 4.000 m² en een hefcapaciteit van 4×25 ton. Nu volgt een periode waarin we de processen volledig onder de knie krijgen en die processen ook volledig op de normering kunnen afstemmen. We spelen immers mee in het marktsegment waarin – terecht – bijzonder veel  aandacht gaat naar de kwaliteit van het conserveringswerk. We zagen de afgelopen jaren dat de verwevenheid van productie- en montagemethoden enerzijds en conservering anderzijds zeer groot is. En door zelf te investeren in deze activiteit kunnen we hier meer grip op houden. De kwaliteit van ons eindproduct hangt in belangrijke mate af van hoe goed we er in slagen om al deze stappen op elkaar af te stemmen.”

Verdere ontwikkeling in-house activiteiten

Door het conserveren van de constructies zelf, intern, uit te voeren houdt Almex de volledige controle over kwaliteit, planning en budget. Gert Neelen: “Door de integratie van het sluitstuk in het productieproces kunnen we dit perfect afstemmen op onze andere activiteiten. Het wordt nu een stuk eenvoudiger om just-in-time constructies af te werken voor de montage.  De planning van ons conserveringsatelier wordt met andere woorden voornamelijk gestuurd door de planning van de productie en de montage. Hierdoor kunnen we de pieken – en dalen – in de capaciteitsbenutting van de productie en montage afvlakken.”

Door het conserveren van de constructies zelf, intern, uit te voeren houdt Almex de volledige controle over kwaliteit, planning en budget.

Minder transport

Vroeger werd de conservering steeds uitbesteed. Daardoor was het soms moeilijk om de flexibiliteit die Almex nastreeft te kunnen garanderen, bijvoorbeeld bij wijzigingen in projectplanning. “Hierop kunnen we nu veel eenvoudiger inspelen”, vertelt Gert Neelen. “Een ander zeer belangrijk voordeel dat we nu hebben is dat we ongeveer de helft van onze transportbewegingen elimineren. Bij de constructies die Almex maakt, gaan we steeds op zoek naar de grootst mogelijk over de weg transporteerbare afmetingen en gewichten, om op die manier de montagewerken op de werf maximaal te beperken. Elke werfvoeg minder betekent immers een belangrijke kostenreductie. Het vervoeren van onze constructies valt dan ook doorgaans onder uitzonderlijke transporten. Deze transportbewegingen halveren levert dus niet alleen een belangrijke tijdswinst op, maar betekent ook een kostenreductie.”

“De kwaliteit van ons eindproduct hangt in belangrijke mate af van hoe goed we er in slagen om alle stappen op elkaar af te stemmen.”

Duurzaamheid

Duurzaamheid is geen hol begrip voor Almex. ‘Bij de ontwikkeling van deze afdeling hebben we getracht om het duurzaamheidsprincipe maximaal toe te passen. De reductie van transportbewegingen is namelijk ook op het vlak van duurzaamheid een belangrijke winst. Op het gebouw werd een zonnepaneelinstallatie geplaatst die voldoende zou moeten zijn om ons wagenpark, dat we momenteel gefaseerd elektrificeren, te voorzien van stroom. Op het terrein werden bovendien 70 bomen aangeplant en de warmte die vrijkomt aan de compressoren wordt gerecupereerd om het gebouw te verwarmen”, besluit Gert Neelen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details