Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Nieuwe milestone in zicht voor nieuwe brug over R0
Aan de brug van de Hector Henneaulaan in Zaventem voert de TM BESIX, BESIX Infra en Socogetra in opdracht van De Werkvennootschap één van de grootste wegenwerken langs de Ring rond Brussel uit.

Nieuwe milestone in zicht voor nieuwe brug over R0

Aan de brug van de Hector Henneaulaan in Zaventem voert de TM BESIX, BESIX Infra en Socogetra in opdracht van De Werkvennootschap één van de grootste wegenwerken langs de Ring rond Brussel uit. Er wordt hard gewerkt aan een gloednieuwe brug die dubbel zo breed is als de bestaande. “Begin juni volgt een laatste grote milestone met het plaatsen van de 2e nieuwe brughelft”, vertelt Tom Keysers, hoofdprojectleider bij BESIX. Voor de grondkeringen, waaronder enkele grote prefab L-muren, deed BESIX een beroep op de expertise CBS Beton, fabrikant van prefab betonsystemen.

Veiligere wegen, een betere doorstroming en een aangenamere omgeving voor mens en dier staan centraal binnen het overkoepelende programma ‘Werken aan de Ring’. Een aantal wegenwerken binnen het programma worden versneld uitgevoerd en het vernieuwen van de sterk verouderde brug van de Hector Henneaulaan over de Ring is zo’n quick win. Het project verbetert de situatie voor alle weggebruikers en is zo een mooi voorbeeld van een multimodale aanpak. Het verkeer op de brug van de Hector Henneaulaan over de R0 staat vaak stil. Fietsers en voetgangers durven de brug niet oversteken omdat de situatie onveilig is. Ook de bus staat mee in de file, maar daar brengt de bouw van een nieuwe brug nu verandering in. Tegelijkertijd worden ook de bijhorende aansluitingen met de Ring aangepakt, met een betere bereikbaarheid voor bewoners, handelaars en bedrijven uit de buurt als resultaat. 

Op productniveau scheert CBS Beton hoge toppen.

Gefaseerde werken

De werken worden opgedeeld in verschillende fases om het verkeer zo weinig mogelijk te hinderen. De nieuwe brug wordt gebouwd op een terrein net naast de snelweg, in twee delen. Het eerste deel wordt dan tegen de oude brug geplaatst, om zo het doorstromende verkeer op de Henneaulaan op te vangen terwijl de oude brug afgebroken wordt. Na de afbraak wordt het tweede deel van de brug geplaatst en samengevoegd tot één geheel met het eerste deel. Tom Keysers: “De werken zijn vandaag voor 2/3 uitgevoerd. Begin juni volgt een laatste grote milestone met het plaatsen van de tweede nieuwe brughelft. Hierna worden tot in het voorjaar 2024 de op- en afritten verder afgewerkt. De TM BESIX, BESIX infra en SOCOGETRA voert het volledige project uit. Dit omvat zowel het projectmanagement als de kwaliteitsborging, de studie en uiteraard de praktische uitvoering.”

Het project verbetert de situatie voor alle weggebruikers en is zo een mooi voorbeeld van een multimodale aanpak.

Prefab L-muren

Omwille van de grote hoogteverschillen tussen de op- en afritten en de ring zijn er verschillende grondkeringen nodig. BESIX schakelde CBS Beton in voor de productie en levering van de nodige prefab elementen. “Zo zorgde CBS Beton onder andere voor enkele grote prefab L-wanden in combinatie met schanskorfen”, vertelt Tom Keysers. “En ter hoogte van de verschillende ecoduikers onder de rijbaan zitten vlotplaten die opgebouwd zijn uit verschillende kleine prefab-vlotplaatbalken. Aan de hand van de ontwerpgegevens (plan, afmetingen …) heeft CBS Beton de prefab elementen berekend en verder uitgetekend. Na nazicht door de opdrachtgever werden de elementen in productie genomen en geleverd op de werf.”

Voor de grondkeringen, waaronder enkele grote prefab L-muren, deed BESIX een beroep op de expertise CBS Beton, fabrikant van prefab betonsystemen.

Kwaliteit

Op productniveau scheert CBS Beton hoge toppen. Het gamma is vrij uitgebreid, toepasbaar in de ruime infrasector en CBS Beton was tevens de eerste fabrikant die beschikte over een BENOR certificaat voor België. Dat CBS ook bijzonder vragen kan beantwoorden, werd ook in dit project bewezen. Tom Keysers: “De grootste keerwanden zijn maar liefst 5 m hoog en wegen net geen 10 ton. We werkten eerder al samen met CBS Beton, ook voor levering van prefab-L-muren, dus we weten dat we op hun expertise kunnen vertrouwen. Ook nu kunnen we alleen maar tevreden zijn. Het ontwerp, de studiefase, en de eventuele aanpassingen op basis van de opmerkingen van de klant liepen zeer vlot. Net als de levering, volgens de afgesproken termijn. En tot slot kunnen we ook over de kwaliteit van de elementen alleen maar positief zijn.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details