Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Bitumenleverancier draagt bij aan de circulaire economie van wegenbouw
Het bitumen van Shell kan bijdragen aan het sluiten of verkorten van de waardelussen en tegelijkertijd specifieke oplossingen aandragen voor de verschillende uitdagingen van de circulaire economie.

Bitumenleverancier draagt bij aan de circulaire economie van wegenbouw

De wegenbouw is het aan zichzelf verplicht om bij te dragen aan een duurzamere toekomst, niet alleen door middel van bestendigere wegen met een kleinere CO2-voetafdruk, maar ook door het aanpassen van zijn activiteiten om de impact op het milieu te verkleinen en het doelmatig gebruik van energie te vergroten. In de wegenbouw is Shell Bitumen een speler waar men niet omheen kan. Zij verbindt zich ertoe om oplossingen te ontwikkelen waarmee wegen op een duurzamere en milieuvriendelijkere manier kunnen worden aangelegd.

De energietransitie vindt plaats door het gebruiken van betere modellen voor circulaire productie en beheer, zodat de grondstoffenconsumptie wordt beperkt en de verspilling van hulpbronnen en de productie van afvalstoffen worden geminimaliseerd.  

  • De uitgangspunten van de circulaire economie zijn al lange tijd een integraal onderdeel van de wegenbouwindustrie.
  • Het hergebruiken van afvalstoffen en van producten aan het einde van hun levensduur heeft vooral plaatsgevonden door het recyclen van oude wegen en door nieuwe materialen deels te vervangen door aggregaten van asfalt. 
  • De levensduur van een weg kan worden verlengd door het optimaliseren van de formules en het gebruik van polymeergemodificeerd bitumen. Hierdoor kan asfalt worden geproduceerd dat op den duur bestendiger is en beter presteert. 
  • Een beter beheer van hulpbronnen wordt gerealiseerd dankzij bindmiddelen en lage-temperatuurasfalt die bijdragen aan de vermindering van de energieconsumptie. 
  • Lage-temperatuuroplossingen in het productieproces van wegen en het gebruik van minder vervuilende brandstoffen in dat proces én in het materiaaltransport kunnen ook bijdragen aan een vermindering van de CO2-uitstoot die gepaard gaat met de productie van asfalt. 

Doordat het bitumen van Shell de positieve impact van deze activiteiten kan vergroten, kan het bijdragen aan het sluiten of verkorten van de waardelussen, en tegelijkertijd specifieke oplossingen aandragen voor de verschillende uitdagingen van de circulaire economie. 

Verlenging van de levensduur van een weg 

Het polymeergemodificeerd bitumen (PMB) van Shell Cariphalte draagt al meer dan 50 jaar bij aan de productie van asfalt dat beter bestand is tegen klimaatschommelingen en een intensiever gebruik van de wegen. Het is gebruikt in projecten voor de aanleg van wegen, luchthavens (Heathrow in Londen, Schiphol in Amsterdam) en racecircuits (onder andere Silverstone, Zolder en Zandvoort) en heeft zo wereldwijd zijn sporen verdiend. 

Om nog een stap verder te gaan, ontwikkelt Shell Bitumen momenteel in haar R&D-laboratorium in Bangalore (India) een nieuwe generatie PMB’s – Shell Cariphalte AgeSafe – die het mogelijk maakt om het natuurlijke oxidatieproces van asfalt nog verder te vertragen en zo de levensduur van wegen te verlengen. Cariphalte AgeSafe wordt momenteel getest in Groot-Brittannië en in Azië.

De energietransitie vindt plaats door het gebruiken van betere modellen voor circulaire productie en beheer, zodat de grondstoffenconsumptie wordt beperkt en de verspilling van hulpbronnen en de productie van afvalstoffen worden geminimaliseerd.

Hoger percentage van aggregaten van asfalt

Met specifieke formules die zijn ontwikkeld in het technisch centrum in Illkirch, bij Straatsburg (Frankrijk), wil Shell Bitumen aan haar klanten bitumen aanbieden dat zodanig is samengesteld dat meer aggregaten van asfalt kunnen worden gebruikt, zonder de technische prestaties te beïnvloeden, maar tegelijkertijd wel te voldoen aan de technische vereisten zoals opgenomen in de bestekken.  

Gevolgen voor het milieu minimaliseren

Shell Bitumen werkt momenteel aan de ontwikkeling van een bitumen met een verminderde CO2-voetafdruk, dat het mogelijk maakt om biogene koolstof in de weg in te sluiten en zo te voorkomen dat hij in de atmos-
feer terecht komt.  

Daarnaast is Shell Bitumen een bitumenleverancier die zich inzet voor het beperken van de gevolgen van de wegenbouwindustrie voor de luchtkwaliteit. Zo heeft zij in 2019 Shell Bitumen FreshAir geïntroduceerd, een bitumen dat het mogelijk maakt om de uitstoot die samenhangt met de luchtkwaliteit (NOx, SOx, COV, CO, PM) met gemiddeld 40% te verlagen ten opzichte van een klassiek bitumen. 

Hergebruik van afvalstoffen van andere industrieën

Bijdragen aan het opruimen van plastic afval is een belangrijk doel van Shell. Ze is mede-
oprichter van Alliance to End Plastic Waste, een non-profitorganisatie die zich inzet om een einde te maken aan plastic afval. Shell Bitumen ontwikkelt momenteel een bitumen waaraan een bestanddeel is toegevoegd afkomstig uit de chemische conversie van plastic afvalstoffen en dat dezelfde eigenschappen heeft als een lage-temperatuuradditief. Asfalt waarvoor deze nieuwe technologie wordt gebruikt was onderdeel van officiële innovatieproeven in 2021 in het kader van het LiveLabs-project, dat werd ondersteund door het ministerie van transport van het Verenigd-Koninkrijk: de aanleg van drie wegen om de prestaties te monitoren en te evalueren.

Shell verbindt zich ertoe om haar klanten te helpen om hun CO2-voetafdruk te verminderen, niet alleen door middel van innoverende bitumenoplossingen die kunnen bijdragen aan het verminderen van de milieugevolgen van asfalt, maar ook door een bredere ondersteuning bij hun strategieën voor een koolstofvrije economie. Om dit te bereiken moet tegelijkertijd op meerdere fronten actie worden ondernomen, moet er worden geïnnoveerd en moet de samenwerking tussen alle spelers in de wegenbouw worden versterkt. Gebruikmakend van de vele beschikbare oplossingen wil Shell de voorkeurspartner zijn die de wegenbouwsector ondersteunt om zijn duurzame doelstellingen te realiseren.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details