Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Duurzame halfverhardingen spelen in op klimaatverandering

Duurzame halfverhardingen spelen in op klimaatverandering

De klimaatverandering brengt hogere temperaturen en hevigere regenbuien met zich mee. Doordachte inrichting van de openbare ruimte dringt zich dan ook op. Duurzame renovatie van trage wegen met halfverhardingen met een koele toplaag en de capaciteit om water af te voeren, bieden een mogelijke oplossing. De firma Koers heeft al meer dan twintig jaar ervaring met de productie van milieuvriendelijke halfverhardingen en zet hier voluit op in.  

“Met het oog op de klimaatproblemen is het belangrijk om wandel- en fietspaden waar mogelijk zo in te richten dat ze niet vatbaar zijn voor hoge temperaturen”, steekt Nicole Schoutens, accountmanager bij Koers, van wal. “Halfverhardingen blijven te allen tijde koel en laten toe dat het water in de grond trekt waardoor de ondergrond niet verstoord raakt. Vooral in stedelijk gebied, waar veel asfalt en beton wordt toegepast en de temperatuur gemiddeld een vijftal graden hoger ligt dan op het platteland, is dit de weg vooruit. Deze hitte is nefast voor de gezondheid en ook voor het groen in de stad. Als alles is dichtgegooid met asfalt en beton geraakt het water niet tot bij de bomen en planten. Het weinige groen dat er al in steden is, heeft hier erg onder te lijden. Wij hebben producten in huis die daar een antwoord op bieden.”

Duurzame halfverhardingen

Halfverhardingen blijven te allen tijde koel en laten toe dat het water in de grond trekt waardoor de ondergrond niet verstoord raakt.

Milieuvriendelijke productie
Koers, een van oorsprong Nederlands familiebedrijf met een zetel in Antwerpen, produceert en levert milieuvriendelijke halfverhardingen voor het verbeteren van trage wegen, recreatieve wandel- en fietsroutes, paden in parken en door landschappen. De producten van Koers worden in eigen beheer ontwikkeld, voor een deel uit gerecycleerde materialen. “Om al op de primaire grondstof te besparen, trachten we zoveel mogelijk hergebruik toe te passen in onze producten”, licht Nicole Schoutens toe. “Ze zijn bovendien zo samengesteld dat ze veel vocht kunnen opnemen. Het voordeel daarvan is dat de toplaag koel blijft en het water langzaam kan doordringen tot in de ondergrond.” De producten van Koers worden geproduceerd op een CO2-neutrale productielocatie in Nederland. “Ook het transport houden we milieuvriendelijk. Al onze vrachtwagens en aanlegmachines rijden op GTL (Gas to Liquid), een schone brandstof met een minimale uitstoot”, aldus Nicole Schoutens.  

Duurzame halfverhardingen

De toegangsweg en fietsparking van het Groenendaalcollege in Merksem zijn aangelegd in de DurEko-mix van Koers.

Stijgende vraag
Koers merkt de laatste jaren een stijgende vraag naar dergelijke producten. “We zijn ons vandaag met z’n allen veel bewuster van onze omgeving en de veranderende temperaturen. Lokale besturen kiezen steeds vaker bewust voor een waterdoorlatend product bij de inrichting van de openbare ruimte”, meent Nicole Schoutens. Enkele recente projecten waar de Koersmix halfverhardingen zijn toegepast zijn de toegangsweg en de fiets- en autoparking van het Groenendaalcollege in Merksem en een pleintje aan de Guldenberg in Antwerpen waar de oude bomen met gemak hun dorst kunnen lessen. 

Duurzame halfverhardingen

Dankzij de KoMex BIO halfverharding kunnen de bomen op dit plein in Antwerpen met gemak hun dorst lessen.

Hofleverancier
Koers bestaat intussen meer dan honderd jaar en mocht onlangs het Predicaat Hofleverancier van de Nederlandse koning Willem-Alexander ontvangen. Dat is een speciale titel voor kleine en middelgrote bedrijven die minstens honderd jaar bestaan en een onberispelijke reputatie hebben. Naast halfverhardingen voor wandel- en fietspaden, produceert Koers tevens mengsels die geschikt zijn voor zwaardere belastingen zoals landbouwwegen en parkings. Koers kan de wegen ook volledig aanleggen en biedt zo een totaalpakket aan. Op donderdag 7 februari 2019 staat Koers op de Vakbeurs Openbare Ruimte in Brussels Expo.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details