Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Operatie Perforatie: financieel duwtje voor 11 onthardingsprojecten

Operatie Perforatie: financieel duwtje voor 11 onthardingsprojecten

Met Operatie Perforatie zetten Infopunt Publieke Ruimte en rioolwaterzuiveringsbedrijf Aquafin het afgelopen jaar iedereen aan om overbodige verharding weg te halen en plaats te maken voor water en groen. Vandaag beloont Aquafin de 11 beste projecten met een budget om hun plannen uit te voeren.

Nergens in Europa wordt er zoveel open ruimte per inwoner ingenomen als in Vlaanderen. Daardoor krijgt regenwater nog nauwelijks de kans om in de bodem te dringen, met wateroverlast én bodemverdroging tot gevolg. Opnieuw meer ruimte geven aan water en natuur, ook in de stad, dat willen Infopunt Publieke Ruimte (onderdeel van de Voetgangersbeweging) en Aquafin bereiken met Operatie Perforatie. “Door het veranderende klimaat kunnen we ons in de toekomst aan nog meer hevige buien en lange droogteperiodes verwachten,” zegt Danny Baeten, directeur Business Development & Innovatie bij Aquafin. “Als het regenwater de kans krijgt om in de bodem te sijpelen, veroorzaakt het geen overlast en vult het de grondwatertafel aan.”

Minder verharding en meer groen vergroten ook de belevingswaarde van de openbare ruimte. Tom Dhollander, gedelegeerd bestuurder van Infopunt Publieke Ruimte: “Een groenere leefomgeving brengt mentale rust. Bovendien zorgt het voor een verkoelend effect op warme dagen. Beide met een positief effect op de gezondheid van mensen.”

Aquafinprijs voor de beste projecten
Op de deadline, eind oktober 2018, werden er 87 projecten ingediend om kans te maken op de ‘Aquafinprijs’, een budget van 100.000 euro, te verdelen over meerdere projecten. Meer dan de helft van de projecten werd ingezonden voor of door scholen, waar de speelplaatsen vaak nog blijken te bestaan uit een grote grijze oppervlakte. Een jury, bestaande uit vertegenwoordigers van beide organisatoren, Febestral, het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid en Natuurpunt, beoordeelde vervolgens de ingediende dossiers. “Er werd gekozen voor de best onderbouwde en uitgewerkte dossiers, die tegelijk de meeste kans op een goede uitvoering bieden,” zegt Danny Baeten. “Ook de mate van participatie binnen een project, heeft in sommige gevallen de doorslag gegeven. Ik denk bijvoorbeeld aan het project van HASP-O in Zepperen, een middelbare school. Hun project werd ingediend door een groepje laatstejaarsleerlingen die de ontharding van hun speelplaats als eindwerk realiseren.”

Waterdoorlatende verharding
Op plaatsen waar verharding noodzakelijk is, kan ze in een aantal gevallen worden aangelegd of vervangen door waterdoorlatende bestrating. Daarom kreeg Operatie Perforatie de steun van Febestral, de federatie van fabrikanten van prefab betonproducten. Febestral verdeelt tien keer honderd vierkante meter waterdoorlatende betonstenen of grasdals om gesloten verhardingen te vervangen. “De innovaties in de betonindustrie laten toe om mee oplossingen uit te werken voor klimaatuitdagingen” zegt Stijn Degraer, voorzitter van Febestral.

De winnaars van Operatie Perforatie mochten vandaag hun prijs in ontvangst nemen op het Congres en Forum Publieke Ruimte in Gent.

Dit zijn de 11 winnaars van de Aquafinprijs:

Straatcomité Ernest Claesstraat, Herentals
Een brede doodlopende straat en de bijhorende rotonde worden onthard om er voor de buurt een groene ontmoetings- en speelplek te creëren waar het fijn is om buurtfeesten te houden of gewoon veilig te spelen.

Korte Veluwestraat, Mechelen
Op vraag van en met de medewerking van de bewoners wordt deze doodlopende straat omgetoverd tot een groene oase midden in de stad.

Scouts 34steSint-Lodewijk, Hemiksem
Van de verharde buitenspeelplaats wil deze Scoutsgroep een duurzame, kindvriendelijke ruimte maken.

Gemeente Oostkamp (ingediend door Studiebureau Jonckheere)
De gemeente wil de circulatie op een plein veranderen. Door er meer groen en waterdoorlatende bestrating te voorzien, wordt het een fijne ontmoetingsplaats.

Gents Milieufront
Veertien families uit de Désiré Toeffaertstraat in Gentbrugge stappen mee in het project om hun gevel of verharde voortuin om te toveren tot een heuse tuin.

Stad Vilvoorde
De Groenstraat en Wilgenstraat worden onthard en de nadruk zal komen te liggen op het zachte verkeer en op het verblijven.

Triangel school, Booischot
De betonklinkers maken plaats voor de ‘Triangeltuin’ en er komt enkel nog (half waterdoorlatende) verharding waar het echt moet. De school wil hiermee het ruimtebeslag terugdringen en inzetten op natuur en gebruik van regenwater.

Sint-Laurens scholengroep, Wachtebeke
Door het ontharden van de grijze speelplaats ziet de school een uitgelezen kans om een groene, nuttige en educatieve ontmoetings- en belevingsplaats te creëren voor zichzelf en voor de omgeving. Met verschillende buurt(verenigingen) werden mogelijke samenwerking al onderzocht.

De Zonnewijzer, Leuven
Deze school wil van de speelplaats een leerplaats maken waar de kinderen contact hebben met aarde en natuur. Een groene omgeving zonder verharding vindt de school bovendien essentieel om rust te brengen als afwisseling met de focus in de klas.

Sint-Antoniusschool, Meulebeke
Het is de droom van deze school om de betonnen speelplaats om te toveren tot een groen speelparadijs.

HASP-O, Zepperen
Een groepje laatstejaars van deze middelbare school koos ervoor om hun eindwerk te maken rond ‘Operatie Perforatie’. Ze breken een deel van de speelplaats op en richten het groen in. Door de interactie met de achterliggende gracht en het bos, willen ze meer biodiversiteit in hun schoolomgeving brengen. Allemaal met toestemming van de school uiteraard.

Volgende projecten ontvangen 100m² waterdoorlatende betonstenen van Febestral: school GO! MS Halle, school HASP-O Zepperen, school KBK Kortrijk, Triangelschool Booischot, wijkcomité Den Dreihoek vzw, gemeente Kruibeke, gemeente Vleteren, stad Peer, stad Vilvoorde en de Gemeentelijke Basisschool Kruibeke.

Extra informatie: www.operatieperforatie.be

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details