Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Recyclage van bitumen is toonvoorbeeld van circulariteit
Gerecycleerd bitumen komt terug als hoogwaardige grondstof voor roofing.

Recyclage van bitumen is toonvoorbeeld van circulariteit

Soprema, wereldwijde fabrikant van waterdichting en isolatie, bouwt een recyclagefabriek voor bitumen, beter bekend als roofing. ZLOOP, de innovatieve recyclage-installatie, levert een hoogwaardige grondstof voor de productie van nieuwe bitumineuze waterdichtingsmembranen op. “In Grobbendonk maken wij van uw oud dak een nieuw dak. Volledig circulair en lokaal”, luidt het devies.

Na de bouw van een recyclagefabriek voor isolatie in Tongeren timmert Soprema verder aan zijn circulair verhaal in Grobbendonk. Daar is niet enkel de hoofdzetel te vinden, het is ook de plaats waar Soprema quasi alle bitumen voor de Belux-markt maakt. “Een bewuste keuze”, zegt Peter Geysenbergh, Sustainability Manager bij Soprema. “We produceren en recycleren bitumen op dezelfde locatie. De output van het recyclageproces is de input voor het productieproces. We maken lokaal de cirkel rond.” 6.000 ton recyclaat per jaar is het resultaat van ZLOOP. De doelstelling is om operationeel te zijn tegen 2025. 

Peter Geysenbergh, Sustainability Manager bij Soprema.

Maximale circulariteit 

Het gerecycleerde bitumen komt terug in de productie van roofing als hoog­waardige, secun­daire grondstof, zonder kwaliteits­verlies. Een klein percentage afval­stoffen kan niet als nieuwe grondstof voor roofing gebruikt worden, maar vindt een nieuw leven in andere toepassingen. Geysenbergh: “100% recyclage is wat we beogen, maar in de praktijk niet altijd mogelijk. De innovatieve technologie van ZLOOP, kort voor Zero Waste Loop, zorgt ervoor dat ook het kleine restpercentage afvalstoffen circulair wordt ingezet. Vaak krijgt dit een negatieve connotatie als ‘downcycling’, maar wij spreken liever over maximale circulariteit. We geven onze producten maximaal een nieuw leven en laten niets verloren gaan.”

Jo Boonen (hoofdaannemer edibo), Marc Geerts (Soprema), Zuhal Demir (Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme), Johan Verhaegen (gemeentebestuur Grobbendonk) en Wim De Ryck (milieudienstverleningsbureau Infinum).

(R)evolutie in de bouwsector 

Soprema trekt al langer aan de circulaire kar. “En we zijn niet alleen. De laatste jaren zijn er veel duurzame initiatieven van fabrikanten, overheid, sectorfederaties … Ik werk al 25 jaar in de bouwsector, maar wat ik vandaag zie is geen evolutie, maar een revolutie”, benadrukt Geysenbergh. Als voorbeeld geeft hij de oprichting van BRN (Bitumen Recycling Netwerk), een initiatief van alle fabrikanten van bitumineuze roofing om snijafval gezamenlijk in te zamelen. “Een mooi voorbeeld van een gedeelde inspanning en gezamenlijke verantwoordelijkheid. Bovendien verhoog je de efficiëntie en verlaag je de kosten door samen te werken. De toekomst is circulair, maar dat werkt alleen als je het economische aspect altijd in het achterhoofd houdt”, volgens Geysenbergh.  

Tegen 2025 moet de recyclagefabriek in Grobbendonk operationeel zijn.

Volledige lifecycle van een product 

Samenwerking met en tussen alle actoren in de keten is volgens Geysenbergh onontbeerlijk om circulariteit op de lange termijn te creëren. Soprema investeert in duurzaam productdesign en recyclage, maar ook de stappen tussen ontwerp en einde leven zijn cruciaal. “De installatie, het gebruik en de sloop van roofing heeft bijvoorbeeld een impact op de recycleerbaarheid ervan. Daarom zet Soprema hard in op educatie en kennisdeling. Alleen kom je er niet. We willen een kenniscentrum zijn. We betrekken de ontwerper, gebouweigenaar, klant, sloper … om zo de impact van onze duurzame inspanningen te vergroten.” De ambitie van Soprema reikt dan ook veel verder dan de productie en verkoop van waterdichting en isolatie. “We willen een one-stop-shop worden voor kennisdeling, duurzame oplossingen, circulaire producten en maximale recyclage. Kortom: we bieden een service over de volledige levencyclus van ons product.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details