Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Roemeense porfier uitstekend alternatief voor slinkende Belgische kassei
Voor de stad Aalst leverde Hofman Roemeense kasseitegel voor een project in de binnenstad.

Roemeense porfier uitstekend alternatief voor slinkende Belgische kassei

De kasseispecialist uit Hofstade zette een productielijn op in een porfiergroeve in Roemenië en kan vandaag al zijn eerste projecten in België voorleggen. “We hebben het aangedurfd om te investeren en zullen hier zeker op lange termijn de vruchten van plukken”, vertelt zaakvoerder Koen Hofman.

Van Kandla en basalt tot porfier en graniet, in alle groottes en diktes. De kans dat u bij Hofman de gepaste kassei, borduursteen, tegel … vindt voor uw project, is groot. Recent werd er aan het gamma een nieuwe Europese porfier toegevoegd. Koen Hofman: “Het is een Roemeense porfier die zeer veel gelijkenissen vertoont met onze Belgische porfier. Dat het een Europese steen betreft, is een zeer grote meerwaarde. Enerzijds omdat er, omwille van ecologische overwegingen, steeds harder wordt gepusht om minder vanuit Azië te importeren en anderzijds omdat de Belgische porfier stilaan helemaal verdwijnt. Belgische porfier wordt niet meer ontgonnen, met uitzondering van steenslag voor ballast bij bijvoorbeeld spoorwegen.”

De enige Belgische porfier die nu nog voor publieke of particuliere projecten wordt toegepast komt uit hergebruik. “Maar ook die voorraden zijn vaak heel beperkt en slinken zienderogen”, aldus Koen Hofman. “Voor projecten van bijvoorbeeld 5.000 m² wordt het al heel precair om dit uit te voeren. En een Belgisch alternatief is er niet. Enkel in Wallonië is er nog een carrière waar zandgesteente wordt gewonnen, maar die producties zijn zeer klein en hoofdzakelijk voor lokale verwerking bedoeld. Deze Roemeense porfier is dan ook zeer welgekomen en een perfecte oplossing voor het tekort aan de Belgische tegenhanger.”

“Het is een Roemeense porfier die zeer veel gelijkenissen vertoont met onze Belgische porfier.

Investeren

De groeve in Roemenië werd een twintigtal jaren geleden ontdekt. Koen Hofman: “Ook toen gingen we daar aan de slag, maar commercieel was het nog niet interessant omdat er nog geen dreigende schaarste van Belgische porfier was. Die kaarten liggen vandaag helemaal anders. Daarom hebben we enkele jaren geleden niet getwijfeld, zelf geïnvesteerd in machines en on site een volledige productielijn uitgerold om stenen te zagen en te klieven.     

Dankzij die inspanningen kunnen we vandaag met moderne machines stevige producties aan. En gezien de gunstige Europese ligging kunnen we ook een snelle levering garanderen. Vanuit China kan de levertijd oplopen tot 10 weken, binnen Europa kan die levertijd beperkt worden tot een week. Bovendien gebeurt het transport op een ecologisch verantwoorde manier met de trein.”

Hofman profileert zich als pionier in de ontwikkeling van nieuwe soorten natuursteen. “Zo brachten we onder andere Kandla op de markt, een steen die nu wereldwijd gebruikt wordt”, aldus Koen Hofman. “De mogelijkheden zijn er, maar je moet willen en durven investeren. Voor elke twee stenen die je ontwikkelt en op de markt brengt, zijn er eerst vijftien mislukt. Daar moet je rekening mee houden. Met de ontwikkeling van deze nieuwe Roemeense porfier geven we een duidelijk signaal aan bouwheren, aannemers, architecten, openbare besturen … Er is een alternatief voor Belgische porfier, met dezelfde technische kwaliteiten en zeer gelijkaardig uitzicht. En er is de garantie dat dezelfde steen ook binnen 15 jaar nog ruim voorradig zal zijn.”

Recent werd er aan het gamma van Hofman een nieuwe Europese porfier toegevoegd.

Drie varianten

Van de nieuwe porfier biedt Hofman drie varianten aan: de kasseitegel, de gezaagde kasseisteen en de traditionele kasseisteen. “Naar analogie met de groeiende vraag in België besloten we om ook in Roemenië een kasseitegel, met afgezaagde onder- en bovenkant, te produceren. Zo’n tegel is zo vlak als een biljart, maar heeft toch het kassei-uitzicht. Voor de stad Aalst leverden we deze Roemeense kasseitegel al voor een project in de binnenstad. De gezaagde kasseisteen heeft op zijn beurt evenveel loopcomfort, maar heeft enkel een afgezaagde kop en is daarom dikker met ruwere zijkanten. Deze steen ziet er eigenlijk uit zoals een antiek gezaagde kasseisteen. Tot slot is er de originele, ongezaagde kasseisteen. Om het uitzicht van de Belgische porfier nog meer te benaderen, wordt de Roemeense variant getrommeld zodat hij een verouderde patine krijgt. Met deze drie stenen bieden we een gevarieerd gamma. Voor openbare besturen is het zo bijzonder interessant om bijvoorbeeld een rijweg in gezaagde kasseisteen, parkeerstroken in getrommelde kasseien en voetpaden in kasseitegels aan te legen. Allemaal verschillende uitvoeringen, maar toch met een stevige uniformiteit”, besluit Koen Hofman.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details