Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
SPIE en Technolution Move helpen Stad Gent om drukte in winkelstraten te meten

SPIE en Technolution Move helpen Stad Gent om drukte in winkelstraten te meten

SPIE Belgium, Belgisch filiaal van de groep SPIE, de onafhankelijke Europese marktleider in multitechnische dienstverlening op het gebied van energie en communicatie, werkt samen met Technolution Move, Nederlands bedrijf gespecialiseerd in verkeersmanagement, om Stad Gent zicht te geven op de mensenstromen in de binnenstad.

SPIE Belgium en Technolution Move werken samen in het kader van VLOED, een project dat Stad Brugge en Stad Gent in samenwerking uitvoeren. In Gent loopt een bijzonder proefproject: aan de hand van slimme sensoren wordt de drukte in de Veldstraat en op de Korenmarkt gemeten. De intelligente FlowCube verkeerssensoren van Technolution Move worden gebruikt om inzicht te verwerven in het aantal passanten alsook hun herkomst en bestemming in de binnenstad.

De Gentse binnenstad is zeer populair bij toeristen en inwoners. Daardoor wordt het soms zeer druk in de winkelstraten. Informatie over de heersende en verwachtte drukte biedt tal van voordelen voor de handelaars, horeca-uitbaters, ondernemers, investeerders, stadsdiensten en bezoekers. Stadsdiensten gebruiken de gegevens bijvoorbeeld voor het inzetten van personeel, promotie van openbaar vervoer, promotie van toeristische locaties en het aantrekken van investeringen.

De FlowCube van Technolution Move vormt een belangrijke databron. Deze verkeerssensor telt niet alleen fietsers en voetgangers, maar ook bussen en trams en bepaalt hun herkomst en bestemming in de binnenstad. Een centraal platform verzamelt, combineert en analyseert alle beschikbare databronnen om het actuele druktebeeld weer te geven. Daarnaast maakt het gebruik van artificiële intelligentie en data science om te voorspellen hoe druk het in de toekomst zal worden. De FlowCube wordt ook ingezet om de accuraatheid en de relevantie van de druktevoorspellingen te evalueren.

Alle opstellingen gaan uit van privacy by design. Dit betekent dat er geen persoonsgebonden gegevens worden verzameld. De Stad Gent verwerft enkel actuele informatie over de stromen van passanten, hun aantal en een toekomstvoorspelling.

Luc Blockx Senior Business Development Manager bij SPIE Belgium: “Het is de bedoeling om tot een functioneel dashboard te komen met bruikbare druktevoorspellingen voor lokale handelaars en stadsdiensten, en daar werken we met heel veel plezier aan mee. Een veilige en bruisende stad met technologie als stuwende kracht, dat is de stad van de toekomst. Een smart city waarbij technologie een antwoord biedt op maatschappelijke uitdagingen. De divisie Infrastructure beschikt over de geschikte know-how en expertise en kan rekenen op gespecialieerde teams om dergelijke projecten tot een goed einde te brengen. ”

Henk den Breejen, Senior Business Developer bij Technolution Move: “We zijn blij dat we met onze ervaring en onze slimme sensor, de FlowCube, een bijdrage kunnen leveren aan het mobiliteitsinzicht in de mooie Gentse binnenstad. Vanuit inzicht kan je voorspellen, anticiperen en daarna de stap maken naar verkeersgeleiding en indien nodig maatregelen nemen. Vanuit Technolution Move hebben we jarenlange ervaring met deze methoden voor mobiliteit in internationale binnensteden.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details