Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Openbare ruimte

Sportpark Genk is nieuwe trekpleister voor sportievelingen

Genk maakt de laatste jaren een ware transformatie door. Denk maar aan C-mine en Thor Park. Sportievelingen kunnen sinds kort...

31 januari 2019 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Genk maakt de laatste jaren een ware transformatie door. Denk maar aan C-mine en Thor Park. Sportievelingen kunnen sinds kort hun hart ophalen in het gloednieuwe sportpark, dat is aangelegd rond het recent vernieuwde sportcomplex SportInGenk. Met onder meer een esplanade, activiteitenstrip, fit-o-meters, een skatepark en touwenparcours was dit geen alledaags project voor Willemen Infra. 

De Emiel Vandorenlaan in Genk is the place to be voor sportievelingen. Drie jaar geleden opende het vernieuwde sportcomplex op de site zijn deuren. Het voorbije jaar is er een uitgestrekt sportpark aan toegevoegd. De hele omgevingsaanleg was in handen van Willemen Infra. “Alle sportfaciliteiten zijn erg verscheiden qua aanleg en materialen”, vertelt Frans Keulaarts, werfleider bij Willemen Infra. “Dit was geen alledaags project voor ons bedrijf, dat zich voornamelijk toespitst op algemene infrastructuurwerken zoals riolerings- en wegeniswerken.”

Esplanade
Tussen de sporthal en het zwembad heeft Willemen Infra een multifunctioneel plein aangelegd, de zogenaamde ‘esplanade’, waar mensen kunnen afspreken en ontspannen. “Het plein is uitgevoerd in een natuurlijk gebonden steenslagverharding”, vertelt Frans Keulaarts. “Trappenpartijen en blauwstenen elementen met ingebouwde ledverlichting omringen het plein. We hebben tevens boomvakken geplaatst, een petanquebaan, ingebouwde grondspots en de nodige stroomvoorzieningen zodat de esplanade kan dienen als evenementenplein. Er is ook een buitenbar gebouwd waar bezoekers gezellig kunnen vertoeven. Naast de esplanade zijn zwerfkeien geplaatst waar op en rond kan gespeeld worden. De keien zijn speciaal aangevoerd vanuit Zweden en wegen 10 ton per stuk.”

Willemen Infra

Het touwenparcours is vernieuwd.

Sportbos
Achter de sporthal en het zwembad is een sportbos waar de Genkenaars allerhande sportactiviteiten kunnen beoefenen, te beginnen met de activiteitenstrip. “Dit pad van 600 meter lang en 5 meter breed is een combinatie van een fietspad en een atletiekpad bestemd voor hardlopers”, vertelt Pierre Van Stratum, projectleider bij Willemen Infra. “De strip is aangelegd in beton, en daarop zijn markeringen aangebracht voor fietsers en lopers. Het fietspad maakt de verbinding met Thor Park en C-mine.” De strip passeert langs twee fit-o-meters, een betonnen plaat waarop fitnesstoestellen zijn geplaatst. 

Daarachter is een verlichte Finse piste aangelegd bestaande uit een waterdoorlatende fundering met daarop een laag houtsnippers van 15 cm dik. “De grootste uitdaging was allicht het multiveld, een combinatie van een basket- en voetbalveld omringd door zitelementen in beton”, aldus Pierre Van Stratum. “Dit multiveld ligt enigszins verzonken ten opzichte van het maaiveld. Daardoor moesten er hellingen worden aangebracht, die net als de rest van het veld werden uitgevoerd in gepolierd beton met zwarte kleurstof.” Voor kinderen is er de kinderjungle en in het bos is ook het hoog touwenparcours vernieuwd.  

Willemen Infra

Langs het plein zijn zwerfkeien geplaatst die zijn aangevoerd uit Zweden.

Eisen van de ontwerpers
Het integrale sportpark is een ontwerp van het Nederlandse architectenbureau LOLA Landscape Architects en haar Parijse projectpartner LIST. De uitvoeringsplannen zijn uitgewerkt door Antea Group. “Het kwam erop aan om zo goed mogelijk aan de wensen van de ontwerpers te beantwoorden”, vertelt Frans Keulaarts. “Zo hadden ze heel specifieke eisen omtrent de materialen. We hebben van zowat alle materialen eerst stalen laten goedkeuren.”  

Trekpleister
“Tijdens de warme zomermaanden konden we niet betonneren omwille van het warme weer. Dit zette een zekere druk op de planning”, zegt Pierre Van Stratum. “Door ons beste beentje voor te zetten kon de geplande opening van het sportcomplex toch plaatsvinden op de voorziene datum van 21 september. Dit tot grote tevredenheid van alle betrokken partijen”

Het is inmiddels ook duidelijk dat het harde werk van Willemen Infra loont. “Vooral tijdens de mooie nazomerdagen in september en oktober hebben ongelooflijk veel sportievelingen van het park gebruik gemaakt. Het overtreft ruimschoots de verwachtingen”, besluit Frans Keulaarts.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details