Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Veiligheid primeert bij funderingswerken op petrochemische site
Votquenne Foundations heeft sinds kort officieel het VCA*-certificaat behaald.

Veiligheid primeert bij funderingswerken op petrochemische site

Europa’s op één na grootste producent van polyethyleen en polypropyleen maakt momenteel stevig werk van de bouw van een volledig nieuwe fabriek voor dehydrogenatie van propaan. “Op zo’n petrochemische site primeert veiligheid en daarin staan we heel sterk, zeker nu we VCA*-gecertificeerd zijn”, aldus Youri Coucke, commercieel projectingenieur bij Votquenne Foundations

De miljardeninvestering van Borealis situeert zich in de Antwerpse haven, meer bepaald in de bestaande productievestiging gelegen op de Sint-Jansweg te Kallo. Het Italiaanse ingenieursbureau Tecnimont kreeg van Borealis de opdracht voor de studie, de inkoopbegeleiding van alle onderdelen van de nieuwe fabriek en het projectmanagement. Antwerpse Bouwwerken (AB), onderdeel van Eiffage Benelux, kreeg de opdracht voor de loten site preparation en piling. De opdracht van AB bevatte het bouwrijp maken van het terrein, de aanleg van werfwegenis en het uitvoeren van ongeveer 5.000 grondverdringende schroefpalen, waarvan een groot gedeelte werd uitgevoerd door Votquenne Foundations en Herbosch-Kiere.

Borealis, Europa’s op één na grootste producent van polyethyleen en polypropyleen,
maakt momenteel stevig werk van de bouw van een volledig nieuwe fabriek.

Petrochemische site

Voor het plaatsen van die schroefpalen werkte Herbosch-Kiere, eveneens onderdeel van Eiffage Benelux, samen met Votquenne Foun­dations. Youri Coucke: “Van maart tot midden september waren we met drie funderingsmachnies actief op de site. Votquenne Foundations en Herbosch-Kiere hebben ieder zo’n 1.700 schroefpalen uitgevoerd. Wat de grootte van het project betreft, is dit zeker iets waar Votquenne Foundations veel ervaring in heeft. De grootste uitdaging was de locatie. Het was voor ons de eerste keer dat we op een petrochemische site aan de slag waren en daar komt heel wat bij kijken op het vlak van veiligheid. Veel administratie en papierwerk, mensen opleiden om ter plekke te kunnen werken, de juiste werkkledij voorzien … Bovendien werkten we steeds onder het toeziend veiligheidsoog van de klant.

VCA*-certificatie

Op het vlak van veiligheid beschikt Votquenne Foundations vandaag ook over een VCA*-certificatie, gericht op de directe beheersing van veiligheid, gezondheid en milieu tijdens het uitvoeren van werkzaamheden op de werkvloer. Youri Coucke: “Het project Borealis voerden we nog uit zonder VCA*-certificatie. Dat is best bijzonder en is een mooi bewijs van hoe sterk wij zonder certificatie al scoorden op veiligheid. We hebben steeds gewerkt volgens de VCA-principes en uit een onderzoek bleek zelfs dat Votquenne Foundations op het vlak van veiligheid het best scoorde op de site, zelfs beter dan gecertificeerde bedrijven.”

Votquenne Foundations voorziet ten allen tijden een veilige werkplek voor zijn personeel & machines.

Votquenne Foundations maakte van dit project handig gebruik om de VCA*-certificatie toch officieel binnen te halen. Youri Coucke: “Die belofte hebben we de opdrachtgever gegeven toen we met het project van start gingen. De audit voor de certificatie gebeurde dus ook op de site van Borealis. Met succes want eind september kregen we het certificaat. Ook het project zelf was een succes. Votquenne Foundations heeft echt mee de schouders gezet onder de funderingswerken. Die hands-on mentaliteit is een van de grote sterktes van Votquenne Foundations. En dat in combinatie met een ruime ervaring, ook in projecten van deze grootorde.”

Votquenne Foundations & 2Fund

Votquenne Foundations is een jonge speler die in 2006 opgericht door ir. Bart Cloet. Het doel is om naast de reeds beschikbare manuele technieken zoals onder andere galerijen, beschoeide sleuven en onderschoeiing ook machinale technieken aan te bieden, waaronder grondverdringende schroefpalen, micropalen, berlinerwanden, secanspalenwanden … In de zomer van 2019 stond Votquenne Foundations overigens mee aan de wieg van 2Fund, een fusie tussen Votquenne Foundations en Lameire Funderingstechnieken. De fusie is een gevolg van de gedreven ambitie van beide bedrijven om Belgisch marktleider te worden in totaaloplossingen voor zowel funderings- als beschoeiingstechnieken. Hoewel de fusie nog jong is, wil 2Fund verder uitgroeien tot een allround funderingsbedrijf om totaalprojecten te kunnen aanbieden. Persoonlijk engagement en alles bespreekbaar en uitvoerbaar maken, staan centraal in de bedrijfsvoering.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details