Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Boortechnologie zonder grenzen

Boortechnologie zonder grenzen

Een ruim aanbod, oplossingen op maat, een focus op innovatie, een brede afzetmarkt en tonnen ervaring. Met deze vijf eigenschappen ben je al aardig op weg om een sterke positie in te nemen als fabrikant. Een positie die ook de Duitse fabrikant en leverancier van boortechnologie en mini boor- en heimachines STDS-Jantz wil handhaven.

STDS-Jantz is een Duitse fabrikant, met een zusterfirma in Schotland genaamd N.U.B. Engineering. Al meer dan 35 jaar ontwikkelen deze bedrijven hoogwaardig boormateriaal, hydraulische boormotoren, accessoires voor verschillende soorten ondergronden en sinds enkele jaren ook complete machines. Sinds de aanwezigheid van een nieuw saleskantoor in Ternat kan de Duitse fabrikant de Benelux en de Franse markt in de toekomst nog beter bedienen.

img_6876-kopieren

Marnik Janssens, vertegenwoordiger van de Benelux bij STDS-Jantz

 

STDS-Jantz blinkt uit in een zeer ruim en gevarieerd aanbod in boorsystemen voor verschillende funderingstechnieken. Dat ondervond ook Mees bvba, gespecialiseerd in diepfunderingstechnieken. “Wij leerden STDS-Jantz kennen via Marnik”, vertelt zaakvoerder Jan Mees. “Als jong bedrijf in funderingstechnieken waren we op zoek naar een solide partner voor onderdelen. En die hebben we gevonden. Tot hiertoe kochten we bij STDS-Jantz een grondverdringend boorsysteem, een secanspaal boorsysteem en volle en holle avegaarboren die beiden te gebruiken zijn in combinatie met de geleverde losse boormotor voor aanbouw aan de graafmachine.”

Grondverdringende boren

Zowel een dubbelgrondverdringende boor met gladde schacht als een verdringende boor met schroefvormige schacht werden door Mees bvba aangekocht. “Bij beide systemen, allebei trillingvrij, wordt de grond zijdelings verdrongen door de conische boorkop”, verduidelijkt Marnik Janssens, vertegenwoordiger van de Benelux bij STDS-Jantz. “De onderzijde van de boorkop is gronddicht afgesloten met een verloren deksel of in sommige gevallen met een deurtje met scharnier. Indien wapening over de volledige paallengte nodig is, wordt deze in de holle boorbuis geplaatst voor het optrekken. Tijdens het optrekken wordt het boorgat continu gevuld met beton voor het vormen van de paal.”

20191205_132912-kopieren

Een grondverdringende boor met schroefvormige schacht.

 

Volle- en holle avegaarboren (mortelschroefpaal)

Naast de grondverdringende boren deed Mees bvba ook voor de aankoop van avegaarboren beroep op STDS-Jantz. Marnik Janssens: “De volle avegaarboren worden in principe gebruikt om voor en los te boren voor bijvoorbeeld het plaatsen van damplanken. Met de holle avegaarboren kan men mortelschroefpalen maken, een grondverwijderende betonpaal die op hoogte wordt afgewerkt en uitgevoerd wordt met een kopwapening. Bij de installatie van een mortelschroefpaal wordt een holle avegaar, die aan de onderzijde is afgedicht met een klep, rechtsom op de juiste diepte geschroefd. De lengte en diameter van de paal kunnen in het werk worden aangepast.”

“Vervolgens wordt de holle avegaar volgepompt met beton en langzaam, zonder te draaien, omhoog getrokken”, gaat Marnik Janssens verder. “De ontstane paalschacht vult zich gelijkmatig met beton en de vrijkomende grond wordt afgevoerd. Vervolgens wordt de wapening aangebracht en wordt de paal op hoogte afgewerkt. STDS-Jantz maakt deze holle avegaarboren in vele diameters en lengtes en met boorkoppen voor verschillende ondergronden. Bij projecten waarbij trillingen en geluidsoverlast tot een minimum beperkt dienen te worden, is onze mortelschroefpaal een ideaal funderingssysteem.”

20180912_104641-kopieren

Een dubbelgrondverdringende boor met gladde schacht.

 

Geslaagde projecten

Mees bvba is erg tevreden over de materialen. “We hebben de boren al op verschillende werven ingezet en kunnen alleen maar positief zijn”, aldus Jan Mees. “Recent werd de avegaarboor nog ingezet op een werf in Mol, waar een appartementsgebouw wordt gebouwd. Hierbij werd de avegaarboor aan een rupskraan van 25 ton bevestigd. In Mol namen we ook de afbraak, het grondwerk, de secanspalenwand en de berlinerwand voor onze rekening genomen. In Puurs deed de grondverdringende boor dienst voor de bouw van een industriehal. Beide projecten zijn vlekkeloos verlopen. Een groot voordeel van de boormotor die we gebruiken is dat we zowel met de holle avegaarboor beton kunnen pompen als met een volle boor grond kunnen losboren voor bijvoorbeeld berlinerwanden.”

Premodrill

Historisch gezien is STDS-Jantz een fabrikant van boormaterieel, maar de laatste jaren produceert het Duitse bedrijf ook steeds nadrukkelijker machines. “We zijn begonnen met kleine boormachines voor de geotechniek, maar we evolueren nu in de richting die voor ons het belangrijkste is: funderingstechnieken. Dat is de sector van onze voornaamste klanten. We maken intussen mini boor- en heimachines onder de werknaam Premodrill”, besluit Marnik Janssens.      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details