Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Uitvoeringscertificatie als belangrijke schakel om kwaliteit te garanderen
Een uitvoeringscertificaat in het leven roepen is – net als bij een productcertificaat – een werk van lange adem.

Uitvoeringscertificatie als belangrijke schakel om kwaliteit te garanderen

Dankzij de inspanningen van certificatie-instellingen zoals COPRO en BCCA krijgen uitvoeringscertificaten steeds meer vorm. Zo deelde COPRO in maart de allereerste certificaten uit aan uitvoerders van afschermende constructies voor wegen en lanceert BCCA in augustus de uitvoeringscertificatie voor rioolrenovatie. Een belangrijke stap voor de algemene kwaliteit van onze infrastructuur, want een goed product moet ook goed geplaatst worden om die kwaliteit over de ganse lijn te garanderen.

Een goed product is de eerste stap naar een goed eindresultaat. Maar daarmee houdt het niet op. Ook een perfecte uitvoering is noodzakelijk voor een kwalitatief project. COPRO zette de eerste stappen richting uitvoeringscertificatie in 2016. “Er werd een werkgroep opgericht om de technische documenten en certificatiereglementen uit te werken”, vertelt Certification Manager Kim Vandenhoeke. “Dat kostte tijd en in 2021 werden alle documenten goedgekeurd. Op dat moment stonden twee types uitvoeringscertificatie op punt: voor ter plaatse gestorte betonnen afschermende constructies en voor stalen en betonnen prefab systemen.”

Ook een perfecte uitvoering is noodzakelijk voor een kwalitatief project.

Met certificatie voor de uitvoering van afschermende wegconstructies in prefab beton, staal en ter plaatse gestort beton draagt COPRO bij aan de veiligheid en dus ook de kwaliteit op onze wegen. Kim Vandenhoeke: “Door zowel product als uitvoering te controleren en certificeren kunnen we de keten sluiten.” BCCA op zijn beurt focust zich voor uitvoeringscertificatie hoofdzakelijk op ondergrondse infra. “Onder het BENOR-label lanceerden we eerder al een uitvoeringscertificaat voor betonherstelling, maar in augustus beginnen we inderdaad met de uitrol van uitvoeringscertificatie voor rioolrenovatie. Hiervoor wordt momenteel ook een communicatieplan rond uitgewerkt”, vertelt Joost Verhelst, hoofdcoördinator kunststof leidingsystemen bij BCCA.

“We certificeren de aannemer voor de specifieke rioolrenovatietechnieken die ze toepassen, volgens de regels vastgelegd door de adviesraad. Belangrijk om weten is dat de opdrachtgevers initieel de initiatiefnemers geweest zijn om deze certificatie in het leven te roepen. Zij zullen ook de eerste aanzet geven tot certificering op projectniveau en op die manier de aannemers stimuleren. Wij voelen in ieder geval ook veel ondersteuning vanuit de aannemers. Ze zijn mee met het verhaal en beseffen het belang van deze certificatie. Hetzelfde gevoel merken we bij de rioolbeheerders, die zeker ook vragende partij zijn en de certificatie mee duwen.”

Lange adem

PTV’s opmaken en een compromis vinden, reglementen opstellen en dan uiteraard ook de dossiers zelf behandelen. Een uitvoeringscertificaat in het leven roepen is – net als bij een productcertificaat – een werk van lange adem. De uitwerking van technische voorschriften (PTV 8004) voor de uitvoering van afschermende constructies voor wegen gebeurde onder het COPRO.EXE merk. Kim Vandenhoeke: “En in 2021 werden de eerste aanvragen voor het behalen van een uitvoeringscertificaat ingediend. 2022 was een overgangsjaar waarbij de uitvoerders vooral focusten op het uitwerken van een kwaliteitsplan, onder opvolging van COPRO. 2023 diende dan weer als proefperiode voor het behalen van het certificaat. En in maart dit jaar werden de eerste certificaten uitgereikt. Zowel in Vlaanderen (SB250) als Wallonië (Qualiroutes) wordt PTV 8004 voorgeschreven voor de uitvoering van afschermende constructies voor wegen.”

COPRO deelde in maart de allereerste certificaten uit aan uitvoerders van afschermende constructies voor wegen.

Controles

Zowel BCCA als COPRO zullen van een eigen digitaal systeem op maat gebruik maken om de uitvoering op werven op te volgen en te controleren. Joost Verhelst: “Voor iedere rioolrenovatietechniek hebben we een flow uitgewerkt waarin de aannemer moet melden in welke fase het project zich bevindt. Op basis daarvan kunnen wij onze controles plannen. Kritieke stappen in het project worden door de aannemer op voorhand aangekondigd via de tool.” Kim Vandenhoeke vult aan: “Naar werfcontroles toe is het uiteraard belangrijk dat wij op de hoogte zijn van de planning van de uitvoerders. Een van de voorwaarden om het certificaat te ontvangen is dan ook een duidelijke, transparante en frequente communicatie rond die planning. Wie dat systeem niet helemaal op orde heeft, blijft in de proefperiode.”

Het is duidelijk dat BCCA en COPRO in dit verhaal niet tegenover, maar naast elkaar staan. Beide instellingen trekken namelijk aan hetzelfde zeel: de kwaliteit van bouwprojecten garanderen en verbeteren. In dat opzicht bekijken beide certificatie-instellingen ook de mogelijkheden rond het aanbieden van een gezamenlijke portaalwebsite, waar uitvoerders uit verschillende sectoren terechtkunnen voor alle nodige info en certificatietools. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details