Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Bouw- en infrasector duikt technologische toekomst in

Bouw- en infrasector duikt technologische toekomst in

Hoewel de bouw- en infrasector samen de grootste industrie ter wereld vormen, lopen ze behoorlijk achter op het vlak van technologie. “Ze zijn momenteel één van de minst geautomatiseerde sectoren”, constateert automatiseerder Topcon. Dat moet snel veranderen willen we de groei van de wereldbevolking kunnen bijbenen. 

We kennen Topcon al jaren van de 2D- en 3D-besturingssystemen voor bouwmachines. De afgelopen jaren is Topcon echter veel breder en dieper aan het werk gegaan om de bouw- en infrasector te helpen automatiseren. Zo werden tijdens Intermat 2018 de nieuwste bouw en geospatiale workflows gepresenteerd. Om sneller, kostenefficiënter en productiever te bouwen is geautomatiseerde technologie nodig, want daarmee is geld te besparen voor en tijdens de bouw en gedurende de onderhoudscycli.

De vernieuwde Haul Truck applicatie maakt gebruik van een Android of iOS app voor realtime vrachtmanagement en rapportering.

Producten voor morgen

Topcon legt uit: “Wij ontwikkelen vandaag de producten die de industrie van morgen zullen veranderen. Denk daarbij aan meer dan enkel sensoren, Av’s en robotica. Het gaat om hoe geïntegreerde soft- en hardware systemen kunnen bijdragen aan een verbeterde datastroom en procescontrole. Het draait om werken met strengere productspecificaties en meer uit minder halen, terwijl de veiligheid en de resultaten erop vooruitgaan.” Dat klinkt hoogmoedig, maar Topcon denkt dat voor ons te kunnen waarmaken.

Samenwerking essentieel

Topcon bevindt zich in een unieke positie vanwege de verzamelde kennis en ervaring, plus de producten en – niet onbelangrijk – het uitgebreide netwerk van samenwerkingspartners. Die partners vinden we enerzijds aan de automatiseringskant met bijvoorbeeld SAP, Autodesk, Bentley en anderzijds aan de gebruikerskant met onder andere John Deere, Komatsu, Hitachi en Kobelco. en andere grote merken zoals Caterpillar en Volvo CE. Topcon: “Vooruitgang kun je namelijk enkel bekomen door samen te werken. Op die manier willen we in elke fase van het bouwproces innoveren.”

Het met hydrauliek uitgebreide X-53x automatic systeem maakt graven bij toepassingen met een vlak, trapvormig of hellend oppervlak minder vermoeiend voor de operator. (Beeld: Todd Gardner)

Achterstand inlopen

Tijdens de begin september in Kortrijk gehouden materieelvakbeurs Matexpo presenteerde Topcon enkele vernieuwingen om de achterstand van bouw- en infrasector in te lopen. Zo werd een nieuwe editie voorgesteld van het systeem voor realtime 3D-jobsitemonitoring en -management: Sitelink 2.0. Nieuw is dat de abonnementsvorm vervalt en er voortaan alleen wordt betaald voor het verbruik. De update omvat ook een nieuw dienstmodel, dat werkt met servicepunten zonder vervaldatum. Hierdoor zijn aannemers zeker dat hun investering beschermd wordt binnen hun persoonlijke account. Verder krijgt de Sitelink Support Desk een verbeterde mogelijkheid tot ondersteuning op afstand, met als voordeel minder stilstandsverliezen.

Vrachten monitoren

De vernieuwde Haul Truck applicatie maakt gebruik van een Android of iOS app voor realtime vrachtmanagement en rapportering. Murray Lodge, senior vicepresident Construction legt uit: ”De nieuwe Haul Truck app voorziet productiviteitsstatistieken voor elke vracht, inclusief de tellingen, de gemiddelde afstand en de tijd die nodig is om het proces te voltooien. En dat alles binnen een afgebakende pick-up site en loszone. En alles wordt automatisch opgenomen voor rapportering.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details