Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Chocolate Factory: een stijlvolle én groene parking als visitekaartje
Het resultaat is een knappe groene parking met uitstraling die perfect aansluit bij de kwalitatieve kantoorruimtes.

Chocolate Factory: een stijlvolle én groene parking als visitekaartje

De vroegere Meurissefabriek aan het Damplein in Antwerpen is vandaag een stijlvol kantorencomplex. Het ontwerp is van de hand van Gestalt Architecten, dat voor het ontwerp en de inrichting van de nieuwe parking een beroep deed op de expertise van Ebema. Het resultaat is een duurzame en esthetisch aantrekkelijke parking met hoogwaardige materialen en een volledig ondergronds infiltratie- en waterbufferingssysteem.  

Het project is gelegen aan het Damplein in Antwerpen Noord, een buurt die sinds de komst van Park Spoor Noord een fantastische ontwikkeling heeft ondergaan. Het pand gekend als de Belgica meubelwinkel sloot eind 2020 de deuren. “Op dat moment waren we al bezig met de renovatie van de eerste verdieping”, vertelt Dimitri Parein van Gestalt Architecten. “Toen de sluiting nakend was, werden de werkzaamheden opgeschort en werd het ontwerp herbekeken in de richting van een totaalconcept waarbij dus ook het gelijkvloers werd aangepakt. Hierdoor herbekeek de eigenaar ook het thema parkeergelegenheid, die eigenlijk onbestaande was.”

Het historische karakter van het voorgebouw behouden was een must, maar de minder waardevolle loodsen achteraan bleken de ideale plek voor een groene parking. Dimitri Parein: “Het ontwerp van de parking had nood aan een minimalistische look. En dat is gelukt. Zelfs de afwateringsputjes zijn onzichtbaar. Eerst wilden we betonklinkers gebruiken voor de verharding. Maar dankzij de goede samenwerking met Ebema werden het Eurodal Premiumvloerplaten van 2 x 2 meter. Die zorgen voor een strakkere uitstraling dan klassieke verharding. En dat voor ongeveer dezelfde prijs.”

De Helix-grasdallen op de parkeervakken laten het regenwater in de grond sijpelen.

Parking als uithangbord

Het ontwerp van de architect vormde de basis. Ebema dacht mee en gaf een aantal suggesties ter optimalisatie, zowel over het materiaal als op vlak van regenwateropvang en -infiltratie. Ebema legde de parking ook aan, mede omdat Eurodal Premiumvloeren een erg specifieke plaatsing vereisen. “De parking moest een echt visitekaartje worden”, zegt Gerald Van Doren, senior projectmanager bij Ebema. “Een knappe groene parking met uitstraling die perfect aansluit bij de kwalitatieve kantoorruimtes. Vandaar het elegante ontwerp met hoogwaardige producten en een slimme ruimtelijke indeling. Door die evenwichtige mix van verschillende soorten groen en stijlvolle verharding brengt dit binnengebied ook rust in de stad.”  

Hoogwaardige materialen voor een strakke stijl

De rijwegen, de trappenpartij en het hellend vlak voor rolstoelgebruikers bestaan uit Eurodal Premiumvloerplaten. De strakke uitstraling van deze grote betonplaten versterkt het industriële karakter van de site. De Helix-grasdallen op de parkeervakken laten het regenwater in de grond sijpelen. Dit zijn de klassiekere grasdallen uit het Eco Solutions-gamma van Ebema, ideaal voor intensief gebruik. Geen witte lijnen op de parking, maar wel een subtiele aanduiding van de vakken met zwarte betonstraatstenen van 22 x 11 x 12 cm. Die klinkers zijn even dik als de Helix-grasdallen, wat een mooie en correcte plaatsing een stuk handiger maakt. 

Geen standaardafwatering

“Op de site vind je geen standaardgoten, slokkers of riolering. We hebben de geplande standaardafwatering vervangen door een volwaardige infiltratieriolering met afvoer naar het ondergrondse Hydrops-systeem”, gaat Ge-rald Van Doren verder. “We werken met open drainagestukken die het water naar de bomen en de waterdoorlatende parkeervakken leiden. Het water kan rustig in de grond sijpelen waardoor de platen en bomen meteen ook voldoende vocht krijgen. Pas wanneer de bodem verzadigd is, stroomt het water verder naar het ondergrondse buffer- en infiltratiebekken.” 

De rijwegen, de trappenpartij en het hellend vlak voor rolstoelgebruikers bestaan uit Eurodal Premiumvloerplaten.

Hydrops, duurzaam regenwaterbeheer

“Via de fundering van de rijweg laten we het regenwater infiltreren. Is de bodem verzadigd? Dan functioneert de fundering ook als waterbuffer”, verduidelijkt Maarten Jacobs, technical projectmanager bij Ebema. “Met het Hydrops-systeem kun je water al erg ondiep bufferen: vanaf 60 centimeter onder de grond. Dat is veel minder diep dan bij een traditioneel systeem. En het is meteen de grootste troef van Hydrops. Want hierdoor kun je het gebruiken in gebieden met een hoog grondwaterpeil. We hebben verschillende versies van dit systeem. Zo kunnen we de opbouw aanpassen aan de noden en de werfomstandigheden. Voor dit project gebruikten we Hydrops 2.0.”

Door de evenwichtige mix van verschillende soorten groen en stijlvolle verharding brengt dit binnengebied ook rust in de stad.

Meedenken en meebouwen

Waarom de bouwheer voor Ebema koos? Gerald Van Doren: “Vooral omdat we een totaalpakket aanbieden. We zitten mee aan de ontwerptafel en coördineren het project van grondwerken tot afwerking. We hebben de parking bijvoorbeeld in fases aangelegd. Zo kon de hoofdaannemer ongehinderd verder werken aan het gebouw. We zetten ook resoluut in op resultaatsverbintenissen. En dat stelde de bouwheer erg op prijs.” Dimitri Parein bevestigt: “Niet alleen wij en de eigenaar zijn tevreden, ook de stad is bijzonder opgetogen dat er 2.500 m² ontpit werd. Zowel voor de omgeving, de natuur als de mensen die in het gebouw werken is deze renovatie een mooie meerwaarde.”      ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details