Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
De hoogte in: de uitdagingen van hoogbouw

De hoogte in: de uitdagingen van hoogbouw

Naar verwachting woont 70 % van de wereldbevolking in 2050 in steden. Omdat er weinig ruimte is en er plaats moet worden gemaakt voor zo veel mensen, gaan bouwbedrijven op zoek naar oplossingen. De bouw loopt echter sterk achter op het vlak van modernisering. Het opleveren van hoogbouw verloopt vaak moeizaam wanneer de traditionele constructieworkflows worden gebruikt. Professionals die samenwerken met overheden sporen projectopleveringsteams steeds vaker aan digitale werkwijzen in te zetten.

Chris Emery, Senior Manager Vertical Construction bij Topcon Positioning, bespreekt hoe met nieuwe technologie de productiviteit kan worden verhoogd en conflicten en fouten bij hoogbouw kunnen worden voorkomen. “Er zit veel tijd in het zorgvuldig ontwerpen en plannen van hoogbouw, zodat het bouwwerk tijdens de constructie en na oplevering stabiel en veilig is”, klinkt het. “Om te zorgen dat projectopleveringsteams zich aan dat nauwgezette ontwerp houden, is regelmatige controle van het bouwwerk zeer belangrijk. Gebeurt dat niet, dan worden verkeerd geplaatste onderdelen en afwijkingen over het hoofd gezien, wat ingrijpende gevolgen kan hebben tijdens de werkzaamheden. Daardoor kunnen de omvang en uiteindelijke kosten van het probleem uit de hand lopen. Verificatietechnologie stelt ons in staat te compenseren voor onverwachte afwijkingen in het ontwerp.”

“Topcon bevindt zich op het snijpunt van infrastructuur en technologie om samen met de bouw te verzekeren dat deze technologieën voor tastbare resultaten zorgen.”

 

Verificatietechnologie

Verificatietechnologie is al jaren beschikbaar, maar leverde een lang en duur proces op. Veel bouwbedrijven hebben apparatuur en kennis van externe scanteams moeten inzetten, wat inhield dat er vaak maanden tussen de scans zaten omdat er niet genoeg budget was om regelmatig data te verzamelen. De realiteit is dat er zonder voortdurende validatie en verificatie op locatie fouten of afwijkingen optreden die onvermijdelijk tot vertraging en hogere kosten zullen leiden.

Chris Emery: “Uit brancherapporten blijkt dat 5 tot 12 % van bouwbudgetten wordt gebruikt voor correcties en aanpassingen. Dit jaar is er een nieuwe workflow geïntroduceerd, speciaal ontwikkeld voor hoogbouwprojecten. Dit betreft één apparaat dat zowel een hoogwaardige scanner als een robotic total station bevat, plus krachtige software waarmee praktisch in real time rapporten kunnen worden gegenereerd over onderdelen die niet aan de eisen voldoen. Samen met de MAGNET-software van Topcon en de ClearEdge Verity-software maakt de GTL-1000 het mogelijk om deze verificatie in alle fasen uit te voeren en tegelijkertijd een digitaal beeld van de as-built structuur op te bouwen.”

Aanpassingen kunnen voorkomen worden door regelmatig controles uit te voeren.

 

Verantwoord gebruik van hulpbronnen

Als aanpassingen voorkomen kunnen worden door regelmatig controles uit te voeren, zal er ook minder verspild worden, aangezien probleemgebieden niet opnieuw gebouwd hoeven te worden. Omdat er geen aanpassingen nodig zijn, kan ook het gebruik van de fabriek en apparatuur worden verminderd, zodat er bovendien op hulpbronnen als werktijd van arbeiders en energie kan worden bespaard. “Aanpassingen hebben een grote invloed op het budget en de planning, dus zijn er mogelijkheden om de geldstroom in te zetten voor verbeteringen”, aldus Chris Emery. “Er kan worden geïnvesteerd in materialen van hogere kwaliteit die duurzamer, eenvoudiger te onderhouden of zelfs zelfregulerend of -herstellend zijn om de kosten van toekomstig onderhoud te verlagen.”

Omdat de arbeiders zich kunnen richten op de optimale taken, is het minder waarschijnlijk dat het project uitloopt en kunnen teamleden hun aandacht erbij houden in plaats van dat ze moe zijn doordat ze voortdurend moeten doorwerken. Zo blijft de veiligheid op de werkplaats in stand en is uw team tevredener en productiever. Doordat fouten worden voorkomen, is er meer ruimte en flexibiliteit om te reageren op ontwerpwijzigingen die laat in het project worden aangekondigd.

Samenwerking tussen stakeholders

Binnen de bouw bestaat de opvatting dat het delen van intellectueel eigendom riskant is. Het vrijgeven van informatie zou een vorm van financieel verlies zijn. Uit een rapport opgesteld door PlanGrid, een Autodesk-bedrijf dat productiviteitssoftware levert voor de bouw, blijkt echter het volgende: “Over het algemeen werd 52 % van de aanpassingen veroorzaakt door tekortschietende projectdata en communicatie, wat in 2018 goed was voor een bedrag van 280 miljard Amerikaanse dollars wereldwijd.”

Chris Emery: “Bedenkt u zich eens hoeveel we zouden kunnen bijdragen aan het verlagen van de wereldwijde koolstofuitstoot door projecten beter te beheren. Er bestaat software waarmee ontwerpen, ontwerpupdates en scandata in real time met teams op kantoor en op de bouwplaats kunnen worden gedeeld, waar ter wereld ze zich ook bevinden. Dit zorgt ervoor dat iedereen op dezelfde golflengte zit en voorkomt dat oude en nieuwe datasets door elkaar worden gehaald. Er bestaat technologie die kan verzekeren dat de gebruikte machines met dezelfde data werken: de MAGNET-suite van Topcon is slechts één voorbeeld van een oplossing voor connectiviteit van projectopleveringsteams.”

Na de constructie

Zodra hoge gebouwen zijn gebouwd, is het belangrijk dat ze worden onderhouden. Om de ruimte voor burgers en bedrijven zo efficiënt mogelijk te benutten, worden deze bouwwerken altijd in dichtbevolkte gebieden geplaatst. Verval of gebreken zouden dus catastrofale gevolgen kunnen hebben. Nuttige data, verzameld tijdens de constructie van het gebouw en na voltooiing van de werkzaamheden, kan worden gedeeld om te zorgen dat het gebouw in de loop van de tijd goed kan worden onderhouden.

“We weten dat er technologie bestaat waarmee we de constructie van hoge gebouwen kunnen verbeteren en toch wordt deze technologie nog maar weinig gebruikt”, vertelt Chris Emery. “De bouw heeft geleerd van de kritiek die in de Farmer Review van 2016 werd gegeven en denkt na over moderniseringen en het inzetten van de nieuwe technologie. Maar, zoals blijkt uit het eigen onderzoek van Topcon GB met het Institution of Civil Engineers, Breaking Barriers in Infrastructure uit 2018, is de huidige bedrijfscultuur een van de grootste obstakels voor het inzetten van nieuwe technologie en werkprocessen, met financiële gevolgen op de tweede plaats.”

De angst voor risico’s en de opvatting dat verandering binnen de bouw niet noodzakelijk is, voeden het idee dat investering in nieuwe technologie niet de moeite waard is. “Topcon bevindt zich op het snijpunt van infrastructuur en technologie om samen met de bouw te verzekeren dat deze technologieën voor tastbare resultaten zorgen. Nu steeds meer bedrijven inzien dat technologie mogelijkheden biedt, hoop ik dat er meer consulten, aannemers en projectopleveringsteams zich achter de technologie scharen om samen tot ongekende hoogten te komen”, besluit Chris Emery.    


Topcon Positioning Belgium

Doornveld 141 – Z3 1731 Zellik

T +32 2 466 82 30

E info.be@topcon.com

www.topconpositioning.be

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details