Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Delftse robot-engineers ontwikkelen trillingsmeter

Delftse robot-engineers ontwikkelen trillingsmeter

Wat als je als BRL-gecertificeerde adviseur niet tevreden bent over de trillingsmeters op de markt? Dan bel je een robot-engineer en laat je zélf een meter ontwikkelen die aan alle eisen voldoet. Niet klagen, maar aanpakken. Resultaat is Frogwatch; de compacte trillingsmeter die zowel SBR-A-, SBR-B- als SBR-C-metingen doet. Frogwatch is vanaf vandaag te koop.

Metingen conform SBR-A, SBR-B en SBR-C
Vier jaar nadat Alcedo en Jitter de handen ineensloegen, komt laatstgenoemde nu op de markt met de gekalibreerde Frogwatch trillingsmeter. Op de productwebsite belooft Jitter dat de meter uitblinkt in lelijkheid. En, laten we eerlijk zijn, het saaie broodtrommeltje oogt inderdaad weinig flitsend tegen de gevel van een gebouw. Een bewuste keuze van de ontwikkelaar, die er vandalen en dieven slim mee om de tuin leidt. Precies zoals Alcedo wilde, wordt trillingshinder (SBR-A), gebouwschade (SBR-B) en apparatuurstoring (SBR-C) bewaakt met slechts dat ene kleine metertje. Met alle meetcomponenten compact in één behuizing, behoren externe componenten zoals de beruchte zwarte koffers, tot het verleden. De resultaten van Frogwatch komen realtime binnen op het intuïtief functionerende dashboard en worden periodiek verzonden in een rapport. Door de leesbaarheid van de gegenereerde data, zijn de resultaten ook voor niet-techneuten goed te begrijpen.

Van robots naar trillingsmeters
Frogwatch werd ontwikkeld door het Delftse engineersbureau Jitter. Als ontwikkelaar van robots met trillings- en bewegingssensoren, waren zij in staat om de praktijkwensen van Alcedo te vertalen in een betrouwbaar product. Sjors de Wit, engineer van Jitter: “Op basis van de praktijkervaring van Alcedo, hebben we een duidelijk eisenpakket opgesteld. En dat was nogal wat. Het systeem moest allereerst voor alle trillingsrichtlijnen gebruikt kunnen worden. Daarnaast moest het compact, onopvallend, energiezuinig, gebruiksvriendelijk, gekalibreerd, genormeerd en betaalbaar zijn en moest het beschikken over een automatische dataverwerking naar leesbare output. Met dit stevige eisenpakket als uitgangspunt, ontwikkelden we een trillingsmeter die precies aansluit op de Nederlandse markt.”

Beschikbaar voor adviseurs
Na de oplevering van het eerste prototype, volgde een lange testperiode waarin het systeem vanuit de praktijk steeds verder geperfectioneerd werd. Midden 2018 was het zo ver: beide kritische bedrijven waren tevreden over het resultaat. Na een kallibratie in het geaccrediteerde laboratorium van SONOR, is het product vandaag klaar voor de markt. Freddy Rutterkamp van Alcedo: “Dankzij de kennis en het doorzettingsvermogen van Jitter, beschikken wij nu over een betrouwbaar meetsysteem dat ons precies biedt wat we al jaren zochten. En daar zijn we heel blij mee. De reacties van onze klanten zijn ontzettend positief en ook mijn collega’s zijn blij met de extra efficiëntie. Onze missie is dus meer dan geslaagd! Volgens afspraak, is het nu aan Jitter, om het product te vermarkten. Zo profiteren niet alleen wij, maar ook anderen van de nieuwe SBR-A-, SBR-B- en SBR-C-meettechnologie.”

www.frog.watch

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details