Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Duurzaamheid verweven in geotextiel: bijdragen aan een groene toekomst
De productie van geotextiel bij BontexGeo gebeurt op basis van energie- en waterefficiënte processen, wat resulteert in een lagere ecologische voetafdruk.

Duurzaamheid verweven in geotextiel: bijdragen aan een groene toekomst

BontexGeo is een toonaangevende speler voor de productie van geweven en niet-geweven geotextiel. Deze textielproducten worden al vele jaren succesvol gebruikt in bouw- en infrastructuurwerken. Geotextiel biedt niet alleen technische voordelen, maar scoort ook erg hoog op het vlak van duurzaamheid. Kenny De Wolf, Product & Marketing Manager bij BontexGeo, geeft tekst en uitleg.

Vanuit haar hoofdkantoor in Zele – en met verschillende vestigingen in Europa – levert BontexGeo tal van innovatieve geotextielproducten aan aannemers en groothandels. “Onze producten worden frequent gebruikt in de weg- en waterbouw voor scheiding, filtratie, wapening, drainage en/of bescherming” zegt Kenny De Wolf, Product & Marketing Manager. “We investeren volop in onderzoek en ontwikkeling om onze klanten zo duurzaam mogelijke oplossingen aan te bieden, waar ecologie en circulariteit een steeds grotere rol spelen.”

Door geotextiel als versterkingsmateriaal te gebruiken, verhoogt de stabiliteit en draagkracht van de ondergrond.

Duurzaamheid hoog op de agenda

Kenny De Wolf en zijn collega’s merken duidelijk dat steeds meer klanten – en ook hun eindklanten – duurzaamheid hoog op de agenda zetten. “Als milieuvriendelijke oplossing bij bouw- en infrastructuurwerken is het gebruik van dit materiaal een slimme keuze om jouw impact op het milieu te verminderen en bij te dragen aan een groenere samenleving. Uit Europese studies blijkt dat de milieu-impact van infrastructuurwerken met geotextiel een pak lager is dan traditionele methodes. Ik leg graag uit waarom onze oplossingen op dit vlak zo hoog scoren.”

Lange levensduur

Een belangrijk aspect is de lange levensduur van geotextiel. “Onze BontexGeo-oplossingen gaan makkelijk 50 tot 100 jaar mee”, bevestigt Kenny De Wolf. “Deze lange levensduur zorgt ervoor dat infrastructuur zoals (spoor)wegen, dijken en vliegvelden vele jaren in goede staat blijft. Door geotextiel als versterkingsmateriaal te gebruiken, verhoogt de stabiliteit en draagkracht van de ondergrond, waardoor de belasting op de constructie wordt verminderd. Dit verkleint de behoefte aan frequente reparaties en vervangingen, wat op zijn beurt leidt tot een vermindering van het gebruik van nieuwe materialen en energie-intensieve constructieprocessen. Vanuit een Total Cost of Ownership-perspectief haal je als aannemer en bouwheer dus het onderste uit de kan. Uit onafhankelijke studies blijkt dat het gebruik van geotextiel de uitstoot van broeikasgassen met factor 10 verlaagt ten opzichte van een traditionele minerale filterlaag.”

“Op het eerste zicht lijken biologische geotextielproducten zoals jute of kokosmatten dus de duurzaamste oplossingen te zijn, maar vanwege hun beperkte levensduur moet je hen frequent vervangen. Dit jaagt de totale CO2-uitstoot de hoogte in.”

“Daarnaast gebeurt de productie van geotextiel op een weinig belastende manier”, geeft Kenny De Wolf aan. “Geotextiel wordt bij BontexGeo gemaakt aan de hand van energie- en waterefficiënte processen, wat resulteert in een lagere ecologische voetafdruk. Samen met externe partners gaan we bij BontexGeo trouwens maximaal voor het recycleren van afval dat ontstaat tijdens onze productieprocessen.”

Uit Europese studies blijkt dat de milieu-impact van infrastructuurwerken met geotextiel een pak lager is dan traditionele methodes.

Verbeterde energie-efficiëntie

“Een derde troef van geotextiel op het vlak van duurzaamheid is een verbeterde energie-efficiëntie”, legt Kenny De Wolf uit. “Geotextiel draagt bij aan een optimale energie-efficiëntie in bouw- en infrastructuurprojecten. Het gebruik ervan in geotechnische toepassingen, zoals wegversteviging en funderingsconstructies, vermindert de behoefte aan grondstoffen en energie-intensieve processen. Deze verminderde behoefte aan grondstoffen als grind of zand vertaalt zich ook in een verminderd aantal bewegingen van zwaar vrachtverkeer. Bovendien stellen we vast dat geotextiel helpt bij het verbeteren van de energie-efficiëntie en klimaatregulering van gebouwen, bijvoorbeeld als onderdeel van groendakoplossingen.”

Die aandacht voor een verbeterde energie-efficiëntie past BontexGeo trouwens ook toe in de eigen bedrijfsgebouwen. “Zo hebben we zo’n twee jaar geleden alle verlichting in onze fabriekshal naar led omgeschakeld. Het is slechts een van de vele initiatieven binnen ons bedrijf voor een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.”     ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details