Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Geotextiel als meest duurzame oplossing voor infraprojecten

Geotextiel als meest duurzame oplossing voor infraprojecten

Beaulieu Technical Textiles onderdeel van Beaulieu International Group, is al jaar en dag een gerenommeerde en wereldwijde referentie op het vlak van geotextieloplossingen. Dat geotextiel ook in de infrasector steeds meer raakt ingeburgerd, mag niet verbazen. De kwaliteiten op het vlak van duurzaamheid, zowel naar het milieu als levensduur toe, zijn onmiskenbaar. “Een recente studie toonde aan dat we 960 vrachtwagens steenslag konden vervangen door 3 vrachtwagens geweven geotextiel om eenzelfde resultaat te bereiken. Dat is een gigantische milieuwinst”, vertelt Francis Denoo, sales manager geotextiles bij Beaulieu.

De CO2-voetafdruk van het geweven geotextiel van Beaulieu behoort tot de laagste in de sector. Daardoor is het, zeker in vergelijking met conventionele grondstoffen, een van de meest duurzame oplossingen voor projecten in de grond-, weg- en waterbouw. Het gebruik van polypropyleen, een lichtgewicht en recyclebaar materiaal, draagt aanzienlijk bij aan het verminderen van de milieubelasting. Daarnaast wordt de productie geoptimaliseerd door het vermijden van fossiele brandstoffen, gebruikmakend van elektriciteit die grotendeels wordt opgewekt door zonnepanelen. Een eigen recyclagelijn zorgt ervoor dat al het afval wordt hergebruikt, waarmee Beaulieu aantoont dat duurzaamheid niet alleen een productkenmerk is, maar ook diep verankerd zit in het bedrijfs-DNA.

De geweven geotextielen van Beaulieu zijn veelzijdig. Zo zijn ze perfect geschikt voor scheiding, filtratie, versterking en erosiebeheersing. Met een koolstofvoetafdruk variërend van 0,37 tot 1,40 kg CO2 eq/m², beperken de producten van Beaulieu niet alleen de milieubelasting, maar dragen ze ook bij aan een efficiënter gebruik van natuurlijke grondstoffen voor een duurzamere ontwikkeling van infrastructuur. In de infrasector wint geotextiel dan ook snel terrein, gedreven door de groeiende erkenning van de duurzaamheidsvoordelen. Francis Denoo: “In de infrasector werd geotextiel de laatste jaren steeds populairder. Je ziet inderdaad globaal dat het gebruik van geotextiel meer ingang vindt in grote infrawerken. Grote reden daarvoor is ongetwijfeld het hele duurzaamheidsverhaal. Een casestudie zoals op de luchthaven van Oostende-Brugge, waar 150.000 m² asfalt werd vernieuwd, toont een aanzienlijke CO2-reductie door het transport van 960 vrachtwagens grind te vervangen door 3 vrachtwagens geweven geotextiel. Dat zijn aanzienlijke cijfers.”

Met een koolstofvoetafdruk variërend van 0,37 tot 1,40 kg CO2 eq/m², beperken de producten van Beaulieu niet alleen de milieubelasting, maar dragen ze ook bij aan een efficiënter gebruik van natuurlijke grondstoffen voor een duurzamere ontwikkeling van infrastructuur.

EPD en 100 jaar levensduur

Technisch textiel, zoals geotextiel, is niet zomaar een stuk doek. Het is een geëngineerd product dat aan strenge normen voldoet en geschikt is voor diverse toepassingen. Beaulieu richt zich voornamelijk op geotextiel en het R&D-team werkt nauw samen met klanten om innovatieve en milieuvriendelijke oplossingen te ontwikkelen. “Aan onze producten is ook een EPD (Environmental Product Declaration) gekoppeld”, vertelt Simon De Meyer, productmanager bij Beaulieu. “Voor Beaulieu is die transparantie van cruciaal belang. Dit kan aardig doorwegen bij aanbestedingen, waar de duurzaamheidswaarde als een wegingsfactor in de toekomst alleen maar zal toenemen.”

De sterke toewijding van Beaulieu aan productinnovatie blijkt uit internationale R&D-samenwerkingen met gerenommeerde instellingen en organisaties zoals Copro, BGS (Belgian Geosynthetics Society), ATA (Advanced Textiles Association), Centexbel, EAGM (European Association of Geosynthetic product Manufacturers) en IGS (International Geosynthetics Society). Het resultaat is een gamma geweven geotextiel van uitzonderlijke kwaliteit, duurzaamheid en veelzijdigheid. Francis Denoo: “Al onze producten hebben een levensduur van 100 jaar. Dat geldt helaas niet voor iedere infrastructuur, maar zo sluiten we wel uit dat ons product niet de oorzaak is van een vroegtijdige herstelling. De mogelijkheid om onze doeken te recupereren en hergebruiken wordt momenteel onderzocht. Met een aantal van onze klanten bekijken we het hele afvalverwerkingsverhaal. Geotextiel wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt voor tijdelijke werfwegen. We zoeken nu naar de best mogelijke manier om het doek achteraf te recupereren.”

In de infrasector werd geotextiel de laatste jaren steeds populairder.

De kracht van geweven

Afhankelijk van de toepassing en de technische vereisten worden geweven doeken afgewogen tegenover niet geweven doeken. In bepaalde gevallen kunnen perfect beide producten ingezet worden, terwijl bij andere toepassingen de keuze voor de hand ligt. Simon De Meyer: “Waar treksterkte de belangrijkste parameter is, haalt een geweven doek meestal de eindstreep. Het is bewezen dat geweven doek veel sterker is dan niet geweven doek, voor hetzelfde gewicht. Zo kan je dus tot 50 procent ruw materiaal besparen om dezelfde treksterkte te halen. Minder materiaal betekent ook minder transport en dus zeker in vergelijking met de hoeveelheid steenslag die je zou nodig hebben voor een gelijkaardig resultaat. Dit heeft bijgevolg ook een positieve invloed op het aantal microplastics aangezien rubberen banden een heel groot aandeel hebben in het verspreiden van microplastics.”

Nabijheid

Beaulieu beschikt in België over een verspreid netwerk van gespecialiseerde distributeurs. “De nabijheid van ons product is voor vele aannemers en opdrachtgevers een belangrijke factor. Bij aannemers en opdrachtgevers begint het milieubewustzijn steeds harder te groeien. Een materiaal als steenslag wordt steeds schaarser, duurder en moet soms van een heel eind komen. Dan is de keuze voor duurzame, milieuvriendelijke en lokale geotextieloplossingen snel gemaakt”, besluit Francis Denoo. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details