Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Panelgesprek over de toekomstige levensvatbaarheid van de textielindustrie
In een paneldiscussie voorafgaand aan de edities van Techtextil en Texprocess van dit jaar, bespraken experts de mogelijkheden van digitalisering in de textielsector.

Panelgesprek over de toekomstige levensvatbaarheid van de textielindustrie

Technische textielen worden steeds vaker toegepast in de infrasector. Net zoals de hele bouwsector  Welke invloed heeft digitalisering op innoveren binnen de textielindustrie? Hoe kan digitalisering worden gebruikt om de uitdagingen aan te gaan waarmee de sector momenteel wordt geconfronteerd? Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen? Hoe ziet de digitale toekomst van de textielindustrie eruit? In een paneldiscussie voorafgaand aan de edities van Techtextil en Texprocess (23 tot 26 april) van dit jaar, bogen experts zich over deze en andere vragen en gaven ze een vooruitblik op beide vakbeurzen.

Prof. Thomas Gries, directeur van het Institute of Textile Technology (ITA) aan de RWTH Aachen University

Digitalisering zit bij veel bedrijven nog niet ingebakken. Uit een onderzoek van het Duits Economisch Instituut in 2022 bleek bijvoorbeeld dat slechts 31 % van de bedrijven in Duitsland in staat is om data efficiënt te gebruiken. Het is echter essentieel voor bedrijven om hun digitale infrastructuur te verbeteren omdat wettelijke voorschriften, zoals de EU-strategie voor duurzaam en circulair textiel en het bijbehorende digitale productpaspoort, een evenredig niveau van digitalisering vereisen. Tegelijkertijd helpt digitalisering om te voldoen aan de duurzaamheidseisen van klanten en partners, bijvoorbeeld door de transparantie van de toeleveringsketen of de berekening van hulpbronnen te verbeteren. Bedrijven die concurrerend willen blijven en efficiënt en flexibel willen produceren, kunnen dus niet langer om digitale technologieën heen. Digitalisering biedt oplossingen voor veel van de uitdagingen waar de industrie momenteel voor staat.

Techtextil en Texprocess ondersteunen bedrijven op hun reis naar de digitale toekomst. Op deze toonaangevende internationale vakbeurzen tonen meer dan 1.600 exposanten uit ongeveer 50 landen hun nieuwste ontwikkelingen en innovaties. Deelnemers vinden er de juiste partners en digitale oplossingen voor hun individuele behoeften. Het uitgebreide programma creëert de ideale setting voor discussies met de industrie en experts.

“De sectoren hebben een enorm innovatiepotentieel, vooral op het gebied van digitalisering. We kunnen dit alleen realiseren door een gezamenlijke internationale uitwisseling van informatie. De wereldwijde industrie ontmoet elkaar op Techtextil en Texprocess. Dialoog, kennisoverdracht, unieke innovaties en veelzijdige oplossingen versterken bedrijven naar de toekomst toe”, aldus Olaf Schmidt, Vice President Textiles & Textile Technologies bij Messe Frankfurt.

Elgar Straub, Managing Director van VDMA Textile Care, Fabric & Leather Technologies

Panelgesprek

In het panelgesprek gaven Prof. Thomas Gries, directeur van het Institute of Textile Technology (ITA) aan de RWTH Aachen University, Elgar Straub, Managing Director van VDMA Textile Care, Fabric & Leather Technologies, en Olaf Schmidt vanuit verschillende perspectieven inzicht in digitalisering in de textielindustrie. Het gesprek werd gemodereerd door Zackes Brustik.

Digitalisering helpt bedrijven de uitdagingen aan te gaan waar hun industrie momenteel voor staat en concurrerend te blijven. Bedrijven kunnen profiteren van digitale ontwikkelingen om grondstof- en arbeidstekorten, energiekosten of hogere duurzaamheidseisen tegen te gaan en efficiënter, sneller, flexibeler, transparanter en kosteneffectiever te produceren.

“Continu veranderende consumenten- en wettelijke eisen, evenals tekorten aan arbeidskrachten en moeilijkere handelsomstandigheden als gevolg van geopolitieke veranderingen, stellen verwerkers van technisch textiel voortdurend voor nieuwe uitdagingen. De fabrikanten van machines, systemen en processen voor de verwerking van textielmaterialen bieden de nodige oplossingen. Door middel van digitalisering en automatisering voor meer flexibiliteit, duurzaamheid, kwaliteit en een groter productpotentieel helpen we onze klanten bij hun productie en zorgen we tegelijkertijd voor een innovatieboost in innovatie”, legt Elgar Straub uit.

Olaf Schmidt, Vice President Textiles & Textile Technologies bij Messe Frankfurt

Onderzoek en industrie bevorderen innovatie

Hoewel veel bedrijven afzonderlijke stappen in hun procesketen al hebben gedigitaliseerd, is het essentieel dat de hele textielwaardeketen wordt gedigitaliseerd en dat alle gaten worden gedicht als de industrie haar potentieel ten volle wil benutten. “Veerkrachtige en duurzame waardeketens zijn van vitaal belang voor de levensvatbaarheid van de textielindustrie in de toekomst. En de basis hiervoor is de digitalisering van alle processtappen. Hiervoor moeten onderzoekers en de industrie nauw samenwerken”, aldus Prof. Thomas Gries.

Digitalisering opent deuren

De nieuwste digitale ontwikkelingen zijn te zien op Techtextil en Texprocess. Het spectrum varieert van productietechnologieën, via textielverwerkingsmachines, vezels, garens en nonwovens, tot functioneel en slim textiel. De verscheidenheid aan industrieën waarin de producten worden gebruikt is uniek. Van de medische en mobiliteitssector tot de bouwsector, ze worden gebruikt in alle toepassingsgebieden. Bovendien zorgt digitalisering voor een aanzienlijke vooruitgang in de textielindustrie: niet alleen kunnen productie- en verwerkingsprocedures efficiënter worden gemaakt, maar slimme producten kunnen ook nieuwe toegevoegde waarde creëren. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details