Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Een nieuwe toplaag van gebruikt materiaal
De vraag naar draagkrachtige, milieuvriendelijke halfverhardingen neemt hard toe.

Een nieuwe toplaag van gebruikt materiaal

Mag het iets harder zijn?

De vraag naar draagkrachtige, milieuvriendelijke halfverhardingen neemt hard toe. Met de producten van Koersmix worden stabiliteit en ecologie met elkaar verbonden. Gekend zijn KoMex, KoMex BIO, DurEko-mix en DurEko-mix BIO, welke veelvuldig in België, Nederland en Duitsland worden toegepast als toplaag van voet- en fietspaden. Maar soms mag het ook ietsjes harder zijn. Dan biedt KoTRec BIO de juiste oplossing voor situaties waar asfalt en beton niet gewenst zijn, maar waar een halfverharding vaak iets te kwetsbaar en te los gevonden wordt.

Een mooi voorbeeld is een -net over de grens gelegen- project in de Nederlandse provincie Zeeland. De oprit naar een authentieke woning ligt hier tegen de dijk, op ongeveer 12 % helling. De opdrachtgever wenste een zo natuurlijk mogelijk ogende verharding. Beton, asfalt en klinkers vielen dus bij voorbaat af. De aandacht ging daarom uit naar een halfverharding en zodoende werd Koers in 2020 benadert door Tuinarchitectenburo Arend Jan van der Horst uit ’s-Gravenpolder. 

De grondslag daar ter plaatse betreft zeeklei, zware grond die maar moeizaam vocht doorlaat en vooral vocht vasthoudt. Dit heeft een nadelige invloed op een halfverharding en kan zorgen voor problemen bij slecht weer en vorst. Daarnaast moest de verharding het hele jaar door toegankelijk en sterk genoeg zijn voor het gebruik door personenwagens. Een hele uitdaging dus.

KoTRec BIO bestaat voor circa 60 % uit hergebruikte schone materialen.

Koers bood een oplossing aan met een vrij nieuw product uit hun gamma: KoTRec BIO.

KoTRec BIO bestaat voor circa 60 % uit hergebruikte schone materialen. De binding is op basis van natuurlijke organische verbindingen en een cementloos bindmiddel. Bij de productie ervan komt nauwelijks CO2 vrij. Het heeft een beige kleur en een natuurlijke uitstraling. 

In de zomer van 2021 heeft Koers in opdracht van TuinTotaal Goes de KoTRec BIO aangelegd. Dit betrof de oprit in een helling van zo’n 12 %, een kleine privéparking en enkele wandelpaden in de tuin rondom de woning. Door de zachte kleur en natuurlijke uitstraling van KoTRec BIO is er een mooi beeld gecreëerd en tevens is de toplaag bestand tegen de toch vrij zware belasting en hellingsgraad. Uiteraard is een voldoende draagkrachtige fundering hierbij een belangrijk uitgangspunt.

Is KoTRec BIO dan net zo sterk en slijtvast als asfalt en beton? Nee, dat is het niet, maar het is wel sterker dan de reguliere halfverhardingen. Daarnaast bedraagt de maximale snelheid 30 km/uur. De verharding vraagt weinig onderhoud, maar net als bij alle andere verhardingstypes, kan er op plaatsen die langdurig in de schaduw liggen of waar weinig gelopen wordt, groene aanslag ontstaan. Dit is, indien gewenst, eenvoudig te onderhouden met milieuvriendelijke reinigers die in de handel te koop zijn.

Voordelen KoTRec BIO naturel:

  • natuurlijke look en toch hard;
  • hoge duurzaamheid;
  • cradle-to-cradle;
  • weinig onderhoud;
  • licht verkeer 24 uur na aanbrengen en zwaar verkeer na 72 uur;
  • lichte kleur van het oppervlak, zodat weinig verlichting noodzakelijk is.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details