Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Eerste nieuwe brug vervangt spoorwegberm naast Albertkanaal als voorbereiding op Oosterweelverbinding

Eerste nieuwe brug vervangt spoorwegberm naast Albertkanaal als voorbereiding op Oosterweelverbinding

Tijdens het verlengde paasweekend wordt een eerste van vier bruggen ingeschoven op de spoorlijnen tussen Luchtbal en Antwerpen. Hierdoor zal de Vaartkaai van vrijdag tot en met dinsdag afgesloten zijn voor het verkeer. De werken zijn nodig ter voorbereiding van de bouw van de Kanaaltunnels. 

Op 20, 21 en 22 april zal er geen spoorverkeer mogelijk zijn op goederenspoorlijn 27A ter hoogte van het Albertkanaal. Er zijn dan immers grote werken aan de spoorwegbermen. Het spoorverkeer zal worden omgeleid, wat beperkte hinder voor het goederenverkeer met zich meebrengt.

Waarom gebeuren deze werken?

De activiteiten aan de spoorwegbermen maken deel uit van de voorbereidende werken voor de Oosterweelverbinding. Onder de spoorwegbermen worden later de Kanaaltunnels aangelegd. Dit zijn de verbindingen tussen de E19 uit noordelijke richting en het Oosterweelknooppunt ten westen en Deurne ten oosten van de kruising met het Albertkanaal. De tunnels maken verkeer mogelijk in beide richtingen.

Lees meer over de Kanaaltunnels >

De tunnels worden met de ‘cut-and-cover’-methode gebouwd. Daarbij wordt eerst een grote sleuf gegraven, vervolgens wordt onderaan de tunnel gebouwd, om daarna de ruimte erboven weer op te vullen. Het ondergraven van de spoorwegbermen zou de stabiliteit in gevaar brengen. Daarom worden ze vandaag reeds deels vervangen door spoorbruggen die wel bestand zijn tegen de toekomstige graafoperatie.

Wat gebeurt er precies?

De voorbije maanden werd er vlak naast goederenspoorlijn 27A een nieuwe betonnen brug van ca 60 meter lang en 3680 ton zwaar gebouwd. Tijdens het paasweekend worden over dezelfde afstand de sporen verwijderd, tillen vijzels de nieuwe brug op en schuiven ze die op de plaats van de verwijderde sporen. Daarna zullen de sporen op de nieuwe brug gelegd worden. Om de nieuwe brug te ondersteunen, werden vooraf kokerpalen geplaatst. Als alles volgens planning verloopt, zal het treinverkeer dinsdagochtend weer probleemloos kunnen hervatten.

Begin en eind juni staan dezelfde werken gepland voor de bruggen aan lijn 25 ten noorden en zuiden en lijn 27A ten zuiden van het Albertkanaal. (zie afbeelding) De bruggen van lijn 12 worden niet ingeschoven, maar ter plekke gebouwd. Deze spoorlijn zal daardoor later zes maanden buiten dienst zijn.

Hinder

Het goederenverkeer dat normaal over lijn 27A zou rijden wordt omgeleid met beperkte hinder tot gevolg. Het personenverkeer op de aanpalende lijnen 12 en 25 ondervindt geen hinder. De Vaartkaai zal tijdens de werken afgesloten zijn voor alle wegverkeer. Dit geldt ook voor het fietspad. Er is een omleiding voorzien via de Campiniastraat en de Groenendaallaan. De afsluiting loopt van vrijdag 19 april 0u01 tot dinsdag 23 april 23u59.

Bron: Oosterweelverbinding

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details