De Cityriver in Oostende zwelt aan bij regen en keert na de regenbui terug naar zijn oorspronkelijke stroombreedte. Zo ontstaat er veel meer bergingscapaciteit en kunnen intense regenbuien opgevangen worden. Zo’n waterbehandelingssysteem vraagt het nodige vernuft, de juiste technieken en een verfijnde monitoring. Daarvoor werd een beroep gedaan op de kennis en expertise van Aquafontal.
Aquafontal ontwerpt, bouwt en onderhoudt slimme waterpartijen met een publiek karakter. Van het ontwerp en de uitvoering tot het onderhoud van kwaliteitsvolle waterinstallaties. De waterpartijen van Aquafontal zijn uitgerust met slimme technologie voor een optimale waterbeleving en -behandeling. En dat kwam zeker van pas in het opmerkelijke Cityriver-project op de Oostendse Oosteroever. “Aquafontal stond voor dit project in voor de ontwikkeling en toepassing van de technieken voor de waterbehandeling”, vertaalt Sam Storme, zaakvoerder van Aquafontal. “Zo plaatsten we enerzijds de pompen en de sturing en was er anderzijds ook zeer veel aandacht voor meetsystemen en monitoring van het watervolume, de debieten en de waterkwaliteit.”
Niets nieuws voor Aquafontal, maar toch ligt de focus in de project anders dan bij de meeste projecten van het bedrijf uit Pittem. “In de publieke sector staat Aquafontal vooral gekend als bouwer van waterpartijen voor recreatieve doeleinden. Monitoren en meten horen daar ook bij, maar bij Cityriver ligt de focus duidelijk op functionele waterbehandeling. Het betreft hier een fijn uitgedacht systeem voor regenwaterbeheer. De Cityriver is zodanig gebouwd dat hij kan aanzwellen bij hevige regenval. Dit gebeurt door extra pompvermogen en verhoogde debieten. Zo loopt de rivier vol water en verminderen we de belasting op de ondergrondse buffers.”
Het overtollige regenwater zal gestructureerd in de grond infiltreren om zo een antwoord te bieden op de lage grondwaterstanden. Sam Storme: “We zijn zeer tevreden over hoe we dit project hebben aangepakt. We werden pas betrokken toen er al heel wat bouwkundige werken waren uitgevoerd. Daardoor moesten niet alleen wij, maar ook de andere partijen de nodige flexibiliteit tonen voor de technische uitwerking. Wat dat betreft blikken we terug op een goeie samenwerking.”
Voor Aquafontal geldt Cityriver als een mooi referentieproject. “Waar waterbehandeling in onze projecten doorgaans een mooi ‘extraatje’ is, was dit in het Cityriver-project de hoofdfocus. Wij zijn al een tijd bezig met duurzaam waterbeheer. Ook voor onze eigen waterpartijen waarbij we steeds inventief omspringen met regenwater. Slim waterbeheer wordt alsmaar belangrijker en Aquafontal zal daar ook op blijven inzetten. En wij geloven hierbij zeer sterk in een synergie tussen een esthetische meerwaarde en duurzaam waterbeheer. Functioneel en mooi, het kan”, besluit Sam Storme.