Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Gerenommeerde baksteenproducent lanceert kennisdocument ‘infiltrerende verharding’
Kris Van Duyse, sales director Belgium Pavers bij Vandersanden

Gerenommeerde baksteenproducent lanceert kennisdocument ‘infiltrerende verharding’

In de openbare ruimte gaat klimaatadaptatie verder dan waterpasserende of waterdoorlatende bestrating. Elke stadswijk en iedere dorpskern is anders. Denk aan lokale hoogteverschillen die waterstromen beïnvloeden, grondwaterstanden, de intensiteit van regenbuien en de jaarlijkse regenval. Maar ook de hoeveelheid ruimte, ondergrond, verharding en bebouwing. Met het uitgebreide kennisdocument ‘infiltrerende verharding’ als tool reikt Vandersanden haar kennis en duidelijke, praktische en beheersbare oplossingen aan. Van materialen en concepten tot en met plaatsing en onderhoud.

In een recent gelanceerde kennisdocument bundelt Vandersanden alvast de nieuwste inzichten over infiltrerende verharding in een meer dan 40 pagina’s tellend naslagwerk.

De klimaatverandering drukt ons telkens weer met de neus op de feiten. Wegkijken kan niet meer. We ondervinden zinderende hitte en extreme neerslagtekorten met als paradox de overstromingen op diverse plaatsen in ons land. De harde realiteit heeft in Vlaanderen geleid tot een klimaatbeleid dat inzet op klimaatmitigatie enerzijds: het tegengaan of beperken van klimaatverandering door de broeikasgasuitstoot te verminderen. En klimaatadaptatie anderzijds: aanpassing van natuurlijke en menselijke systemen aan de huidige en de te verwachten gevolgen van klimaatverandering (Blue Deal …). De uitdaging voor de komende jaren is dan ook om van al deze ideeën en ambities concrete plannen te maken.

Klimaatbewustzijn en duurzaamheid zijn onderdeel van het DNA van Vandersanden.

Vandersanden-DNA

In het recent gelanceerde kennisdocument bundelt Vandersanden alvast de nieuwste inzichten over infiltrerende verharding in een meer dan 40 pagina’s tellend naslagwerk. Met feiten en cijfers, maar ook tips van ontwerp tot aan beheer. “Het was een erg arbeidsintensief werk”, vertelt Kris Van Duyse, sales director Belgium Pavers bij Vandersanden. “Dat we dit kennisdocument maken, mag niet verbazen. Klimaatbewustzijn en duurzaamheid zijn onderdeel van het DNA van Vandersanden. Wij denken niet in termen van productie en verkoop, maar in generaties. We willen dat de volgende generaties het goed hebben. Daarom zijn we intensief bezig met alles wat er op het vlak van klimaat, duurzaamheid, circulariteit … op ons afkomt.”

Als onderdeel van de integrale maatwerkoplossing kan Drainflow® een sterke rol spelen in de transitie naar klimaatadaptieve steden, dorpen, wijken en straten.

Levend document

In de praktijk zal het kennisdocument fungeren als naslagwerk voor klanten. Kris Van Duyse: “Met dit document ondersteunen wij architecten, studiebureaus, aannemers, klinkerleggers … in een domein waar nog veel vraagtekens bestaan. Niet alleen op productniveau, maar zeker ook wat de aanleg, het onderhoud en het beheer betreft. We trekken alle registers open en delen onze ruime ervaring en kennis. Infiltrerende verharding is een ruim begrip en steeds in verandering en ontwikkeling. Daarom beschouwen we dit ook als een levend document en zal het enkel digitaal raadpleegblaar zijn. Op die manier kunnen we het te allen tijde aanpassen naargelang ontwikkelingen in producten, voegvulling, onderhoudsmachines …”
Juiste keuzes maken

Klinkers, tegels, straatstenen en kasseien zijn stuk voor stuk elementenverharding. Dat is infiltrerende verharding ook. Het grote verschil met standaard elementenverharding is dat infiltrerende verharding tot doel heeft om regenwater te infiltreren op de plek waar het valt. Onder de verharding in de onderbouw wordt het water gebufferd of direct geïnfiltreerd in de bodem. Het regenwater kan ook vertraagd worden afgevoerd naar bijvoorbeeld nabijgelegen oppervlaktewater. Er zijn twee typen infiltrerende verharding: de poreuze waterdoorlatende bestrating en de ‘dichte’ waterpasserende steen, die zorgt voor meer voegruimte tussen de stenen, waardoor beduidend meer regenwater kan infiltreren. 

Drainflow® is de benaming van waterpasserende en -doorlatende straatstenen die door Vandersanden zijn ontwikkeld in meer dan tien kleuren.

Drainflow® is de benaming van waterpasserende en -doorlatende straatstenen die door Vandersanden zijn ontwikkeld in meer dan tien kleuren. Als onderdeel van de integrale maatwerkoplossing kan Drainflow® een sterke rol spelen in de transitie naar klimaatadaptieve steden, dorpen, wijken en straten. “Wij hopen dat dit kennisdocument over infiltrerende verharding helpt bij het maken van de juiste keuzes. Zodat we vandaag de meest passende route naar morgen vinden, waar iedereen zijn steentje aan durft bij te dragen en samenwerkt. En zodat thema’s als klimaatmitigatie, circulariteit en biodiversiteit ook een plek vinden. De urgentie is hoog. Door niet langer te wachten en nu de schouders eronder te zetten, kunnen we in 2050 het grotere doel bereiken. Vandersanden staat met zijn kennis, ervaring en producten alvast voor u klaar”, besluit Kris Van Duyse.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details