Werkzoekenden via gerichte en specifieke opleidingen naar de arbeidsmarkt leiden. Dat is heel kort, en te eenvoudig, samengevat de dagdagelijkse ambitie van VDAB. Ook voor de nog steeds nijpende arbeidstekorten in de bouwsector springt VDAB in de bres. En dat vergt maatwerk: vacaturegericht opleiden, een programma op maat, luisteren naar de werkgevers … “Hierbij spreken we een zo breed mogelijk doelgroep aan. Van schoolverlaters tot ex-gedetineerden”, vertelt Charlotte Vercaemst, teamleider Bouw & Hout bij VDAB.
Van arbeider tot ingenieur, van industriebouw tot woningbouw. In de bouwsector werken verschillende profielen in diverse omstandigheden. Al verschillende jaren kampt de sector met een pijnlijk tekort aan arbeidskrachten. Jammer, want de bouwsector is vandaag veel meer dan enkel hard labeur. Dankzij nieuwe technologieën en technieken zijn heel wat jobs eenvoudiger en efficiënter uit te voeren. Zowel voor mannen als vrouwen.
VDAB zet sterk in op opleidingen in de bouwsector: wegenwerken, metselen, bekisten, vloeren … zowat alle knelpuntberoepen in de sector komen aan bod. Als cursist kom je terecht op een van de innovatieve opleidingscampussen waar je leert werken met de nieuwste technologieën en state-of-the-art materiaal. “Een van de meest acute knelpuntberoepen is ongetwijfeld dat van wegenwerker”, aldus Charlotte Vercaemst. “De instroom voor die opleiding blijft een moeilijk verhaal. Maar we doen extra inspanningen. Zo lanceerden we al de ‘mobiele opleiding’. Die vond plaats on site in Roeselare, maar we richtten ons wel op deelnemers uit de hele provincie West-Vlaanderen. Om iedereen de mogelijkheid te geven om er te geraken, werd een busje ingezet om de cursisten op te pikken.”
Een opleidingstraject bij VDAB start telkens met een motivatiegesprek met een van de VDAB-bemiddelaars. Zij gaan steeds actief op zoek naar geïnteresseerde werkzoekenden. Uit dat motivatiegesprek blijkt of de persoon over het juiste profiel beschikt om de opleiding te starten. En voor de juiste profielen is werkzekerheid quasi gegarandeerd. Charlotte Vercaemst: “Daarnaast besteden we ook veel aandacht aan vacaturegericht opleiden, waarbij we een opleiding op maat aanbieden specifiek voor een bepaalde openstaande functie. We focussen op een individuele benadering. Zo stellen we groepen samen van maximaal acht cursisten. Voorlopig zijn we nog actief op de tijdelijke site in Roeselare, maar binnen een paar jaar zullen we deel uitmaken van de nieuwe, grote Loopbaancampus waarvan de bouw start in 2024.”
Inhoudelijk passen de bouwopleidingen van VDAB zich aan de tijdsgeest aan. Charlotte Vercaemst: “De bouwsector is continu in verandering en innoveert snel. Vandaag gaan handenarbeid, machinaal werken en digitalisering dan ook hand in hand binnen onze opleidingen. In de opleiding wegenwerken maken we een onderscheid tussen de onder- en bovenbouw. De onderbouw focust op alles wat met rioleringswerken en aansluitingen te maken heeft. De bovenbouw heeft betrekking op beton- en asfaltwerken, voetpaden in klinkers en dallen, het herstel van standaardbestrating, het aanleggen van opritten en terrassen … Sommige cursisten doorlopen het volledige traject, andere leggen een verkort traject af en gaan sneller aan het werk. In 2024 zullen we ook starten met het aanleren van walsen als onderdeel van de opleiding wegenwerken. Op die manier blijven ook wij evolueren en de vinger aan de pols houden.”
“Wat digitalisering in de bouwsector betreft, willen we onze cursisten zoveel mogelijk begeleiden en wegwijs maken”, vertelt Charlotte Vercaemst. “We maken de cursisten vertrouwd met de verschillende platformen en hebben ook een Google Classroom waar onze instructeurs opdrachten plaatsen om uit te voeren. Het is de bedoeling dat de cursisten digitaal sterk staan als ze hier vertrekken. Iedereen die de opleiding voltooit, beschikt ook over een VCA-attest, een belangrijke meerwaarde voor de werkgever. En niet onbelangrijk: ook soft skills maken vandaag deel uit van de opleiding. Samenwerking, nauwkeurigheid, communicatie … zijn allemaal competenties die steeds belangrijker worden.”
Aangezien de bouwsector veel knelpuntberoepen kent, is het belangrijk om zo’n breed mogelijke doelgroep aan te spreken. “Op zich is iedereen welkom. We zijn vooral op zoek naar mensen met de juiste ingesteldheid. Dat is prioritair. Dat kunnen mensen zijn met reeds de nodige ervaring, maar evenzeer schoolverlaters, herintreders, mensen die hun professionele carrière een heel andere wending willen geven of ex-gedetineerden die hun weg weer willen vinden in de maatschappij. Ook de taalbarrière proberen we te doorbreken. Bijvoorbeeld door de aanwezigheid van een taalinstructeur die zich focust op de anderstaligen. De instroom blijft een heikel punt, dus het is belangrijk dat we ons publiek zo breed mogelijk zoeken”, besluit Charlotte Vercaemst.
Neem dan rechtstreeks contact op met VDAB.
Contact opnemen