Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Getransformeerde museumtuin geeft KMSKA extra uitstraling
De omgeving rondom het museum werd getransformeerd in een weelderige groene ruimte met betonnen accenten.

Getransformeerde museumtuin geeft KMSKA extra uitstraling

In opdracht van het Facilitair Bedrijf zorgde Hertsens Infra recent voor een opmerkelijke transformatie van de tuin van het Museum van Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA). Van voorbereidende werken tot groenaanleg, de infraspeler uit Burcht heeft elk detail aangepakt. Deze langverwachte renovatie en herinrichting van de omliggende ruimtes is bedoeld om de alomtegenwoordige kunst en geschiedenis van Antwerpen in de schijnwerpers te zetten.

De omgeving rondom het museum werd getransformeerd in een weelderige groene ruimte met betonnen accenten. Een van de meest opvallende kenmerken van het project is de aanleg van een prachtige kunst- en beeldentuin die de bezoekers uitnodigt om te wandelen, te reflecteren en te genieten van sculpturen en kunstwerken. De tuin is ontworpen met duurzaamheid in gedachten, met zorgvuldig geselecteerde inheemse planten en milieuvriendelijke waterbeheersing om de biodiversiteit in de omgeving te bevorderen. Hertsens: “Om de bestaande bomen betere groeikansen te creëren werd de ondergrond geploft, waardoor de bomen meer ‘ademruimte’ kregen. Tegelijkertijd met deze ploftechniek werden er voedingsmiddelen in de grond geperst zodat de grond gevoed en dus ook verbeterd werd.”

Uitdagend was zeker ook de fasering. “De restauratiewerken binnen het museum liepen gelijktijdig met onze werken”, klinkt het. “Aangezien de aannemers op onze werf parkeerden en hun materialen op onze werf stockeerden kon de werf maar deel na deel uitgevoerd worden. Bovendien was er een school in de buurt die de groenzone rond het museum gebruikten als speelplaats en de locatie is daarbovenop een zeer drukke bezoekplaats met veel passage. Logistiek werden we dus zeker uitgedaagd.”

Deze langverwachte renovatie en herinrichting van de omliggende ruimtes is bedoeld om de alomtegenwoordige kunst en geschiedenis van Antwerpen in de schijnwerpers te zetten.

Veel maatwerk

Het project blonk ook uit in maatwerk. Hertsens Infra: “Het merendeel van de materialen werd op maat gemaakt. Van betontegels met speciaal gekozen granulaten tot betonsokkels, traptreden en zitbanken met speciale granulaten en een fijne afwerkingsgraad. Ook de trapleuningen, de afsluiting en de automatische poort waren maatwerk. Het vooraf voorleggen van de verschillende stalen en diverse detailtekeningen zorgde bovendien voor een lange voorbereidingstijd. Daarbovenop zat er op deze materialen – door het maatwerk – een lange levertermijn. De materialen moesten ook minutieus en met grote zorg verwerkt worden, om beschadiging te vermijden.

Ideale partner

Hertsens Infra is gespecialiseerd in openbare infrastructuurprojecten en heeft een ruime ervaring en expertise in de regelgeving, technische vereisten en de beste praktijken voor dergelijke projecten. “Gelijkaardige projecten zoals omgevingsaanleg van Antwerpen Provinciehuis, Antwerpen Mediaplein, Mechelen Kazerne Dossin, Niel Wetenschapspark en Meise Plantentuin zijn met succes uitgevoerd”, klinkt het. “Het leveren van hoogwaardige resultaten en vakmanschap door een effectief projectmanagement en planning is prioritair voor Hertsens Infra: “Dit is essentieel voor het succesvol voltooien van omgevingswerken binnen de gestelde deadlines en budgetten. We richten ons op duurzaamheid en milieuvriendelijke werkwijzen, wat steeds belangrijker wordt in de bouwsector. We hechten ook veel waarde aan klanttevredenheid en open communicatie, waardoor we een betrouwbare partner zijn voor onze klanten.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details