Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Leidende en multidisciplinaire specialist in infrastructuur

Leidende en multidisciplinaire specialist in infrastructuur

BAM Contractors oriënteert zich vanaf 1 januari 2020 nadrukkelijker als multidisciplinaire specialist in infrastructuur. Dit is een gevolg van het samenbrengen van Interbuild en de gebouwenafdeling van BAM Contractors in een nieuw bedrijf: BAM Interbuild. Op deze manier bundelt BAM Belgium de kwaliteiten om de opdrachtgevers en klanten nog beter te kunnen bedienen. “Op die manier kunnen we ons veel duidelijker oriënteren en presenteren: BAM Interbuild focust op bouw en vastgoed, terwijl BAM Contractors zich nog nadrukkelijker profileert als multidisciplinaire speler in infrastructuur”, vertelt Jan Folens, executive director bij BAM Contractors.

De interne reorganisatie binnen de veelzijdige bouwgroep kadert binnen een grotere strategische agenda 2020-2025. Jan Folens: “We organiseren ons richting twee businesslijnen: infrastructuur enerzijds en bouw en vastgoed anderzijds. BAM Contractors heeft een geschiedenis van fusies en is daardoor van alle markten thuis. Dat we alle activiteiten onder één dak hebben, zorgt soms voor onduidelijkheid, zowel intern als naar klanten toe. Om nog beter op de klant te kunnen focussen, zal BAM Contractors zich vanaf 1 januari voor 100 % concentreren op infrastructuur, met blijvende aandacht voor het multidisciplinair karakter. Als we de ruimere visie richting 2025 bekijken, dan gaat het over hoe we ons als groep richting de markt moeten positioneren. Hoe zetten we innovatie en digitalisatie in als hefbomen? Welk verdienmodel stellen we voorop? Hoe verhogen we onze operational excellence?”

In 2019 werkte BAM Contractors mee aan de realisatie van het sluitstuk van het derde rijvak op de E42.
(Foto: © photo-dailight.com)

 

Stabiel 2019

Wat 2019 betreft, blikt BAM Contractors terug op een stabiel jaar. “Stabieler en rustiger dan 2018, toen we wat moeilijkheden kenden met grote projecten zoals het Brabo II-project. Dat is geen geheim”, vertelt Jan Folens. “In 2019 herstelde de rust zich en knoopten we aan met winst. En ook met enkele mooie referentieprojecten, zoals de Oiltanking Antwerp Gas Terminal, één van de grootste gekoelde propaantanks die we samen met onze partner Engicon realiseerden. Op het vlak van spoor-, wegen- en waterbouw springen Spoorlijn 15 Elektrificatie Mol-Hasselt, de opstart van het stukje ring rond Luik en de realisatie van de sluis in Terneuzen eruit. En ondanks de moeilijkheden blijft ook Brabo II  in Antwerpen een heel bijzonder project.”

Digitalisering en mobiliteit

Op het vlak van digitalisering speelt BAM Contractors een  voortrekkersrol. Jan Folens: “Momenteel hebben we een BSI-certificaat voor BIM level 2, volgens de Britse standaard PAS 1192-2. In het vroege voorjaar is het tijd voor de transitie naar ISO 19650. Onze interne processen zijn zo aangepast dat BIM en digitaal bouwen onderdeel uitmaken van ons bedrijfsproces. In dit verhaal werken we met twee snelheden. Er is enerzijds de afdeling digital construction die pionierswerk doet. Anderzijds werken we met coaches die ons personeel onderdompelen en begeleiden in de nieuwe digitale processen. Vaak wordt digitalisering nog gezien als een kost en dat is jammer. De investering leidt uiteindelijk tot een beter resultaat gezien de faalkosten die je dankzij BIM kan vermijden. Verder is ook de mobiliteit van onze eigen medewerkers een van onze grootste zorgen. BAM Contractors heeft dan ook een duidelijk MVO-beleid. Zo zijn onze kantoren uitgerust met professionele videoconference-systemen en sporadisch thuiswerk is toegelaten. Flexibel omgaan met mobiliteit is nu eenmaal een must.”

Jan Folens, executive director bij BAM Contractors (Foto © Sarah Stiers)

 

War for talent en 2020

Om een hoofd te bieden aan de war for talent, ontwikkelde BAM Contractors een intern opleidingsprogramma. Jan Folens: “Al jaar en dag zetten we 100 % in op schoolverlaters en we pakken stevig uit met ons Traineeship. Dat is een traject van 3 maanden waarin jonge krachten van verschillende afdelingen mogen proeven. Zo zorgen we voor een zachtere overgang tussen studie en werkveld. En ook na 3 maanden is een definitieve keuze niet verplicht. Job rotation doorheen de carrière wordt bij BAM Contractors gestimuleerd. Eigenlijk vat onze slagzin ‘Together we create space’ alles mooi samen. Voor ons is bouwen samenwerken, zowel intern als met alle andere partners in de keten. En we bouwen niet zomaar, we creëren en geven vorm aan de maatschappij. Maar ook aan het leven en de carrières van de collega’s. En met ‘space’ bedoelen we niet enkel ruimte die we letterlijk bouwen, maar ook de ruimte geven aan de medewerker om zich te ontwikkelen.”

In 2020 hoopt BAM Contractors vanuit de duidelijke oriëntatie de positieve lijn van 2019 door te trekken. “Er kondigen zich grote projecten aan. Die grote projecten zijn heel interessant, maar hebben ook een minder leuke kant van de medaille. Ze gaan gepaard met lange aanbestedingsprocedures die een grote impact hebben op onze resources. Het is voor de sector een uitdaging om de kost van deze procedures te blijven betalen”, besluit Jan Folens.    


BAM Contractors NV

Antoon van Osslaan 1, B.2
1120 Brussel

T +32 2 719 46 11

E info@bamcontractors.be

www.bamcontractors.be

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details