Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Nieuwe strandhoofden voor Wenduine
4 nieuwe strandhoofden moeten het zand beter vasthouden op het strand.

Nieuwe strandhoofden voor Wenduine

Wenduine ligt op een knikpunt langs de Vlaamse kustlijn. Daardoor is de regio minder veilig bij stormvloeden en is het strand gevoeliger aan erosie dan op andere plaatsen. Die erosie zorgt voor een verhoogd zandtransport richting Blankenberge, met verzanding van de jachthaven tot gevolg. 4 nieuwe strandhoofden moeten het zand beter vasthouden op het strand.

Dit werk wordt gerealiseerd door de internationale groep DEME, waarbij LITHOBETON de trotse leverancier is van maar liefst 27.000 cyclopenblokken waarmee de nieuwe strandhoofden vorm krijgen.

In de eerste fase worden er 3 oude strandhoofden (oostelijke kant) volledig afgebroken en verwerkt in 2 gloednieuwe strandhoofden. Met een lengte van 355 m en een hoogte die 1,5 à 2 m hoger is dan de oude zijn ze aanzienlijk groter gedimensioneerd. Ook de koppen worden verlengd van 40 à 50 m naar 130 m. De uitgebroken stenen dienen als fundering voor de nieuwe strandhoofden. Voor de koppen wordt eveneens vernieuwde breuksteen aangeleverd (24.000 ton per strandhoofd). 

De grootste stenen worden afgezonken op zinkstukken waarna ze verder gestabiliseerd worden met lichtere breuksteen. In het midden van de opstortingen wordt er een 3 m brede baan gelegd welke wordt opgevuld met beton. Vervolgens wordt er een speciaal samengestelde beton geplaatst en handmatig onder een hoek van 25 % genivelleerd.

Dit werk wordt gerealiseerd door de internationale groep DEME, waarbij LITHOBETON de trotse leverancier is van maar liefst 27.000 cyclopenblokken waarmee de nieuwe strandhoofden vorm krijgen.

De door LITOHBETON vervaardigde cyclopenblokken (zo’n 6.750 per strandhoofd) worden daarna met een aangepaste hydraulische klem op een uitgevlakte laag van stabilisatiezand geplaatst. Deze cyclopen hebben een speciale samenstelling om bestand te zijn tegen het aggressieve zeewater.  Per strandhoofd wordt er in totaal zo’n 6.000 m3 beton gebruikt voor fundering en voegwerken. 

Bij de tweede fase worden de nog 2 bestaande strandhoofden (westelijke kant)  verhoogd en verlengd waarbij ze deels gebruikt worden als fundering voor de nieuwe strandhoofden. 

Aangezien de nieuwe strandhoofden dieper in zee liggen zijn de werken sterk afhankelijk van de getijden en de weersomstandigheden. Zo kunnen werken aan het in zee gelegen gedeelte enkel plaatsvinden bij laagtij. Een strikte planning van zowel de werken als de leveringen is dan ook noodzakelijk.

De eerste resultaten mogen gezien worden. De 2 reeds geplaatste nieuwe strandhoofden ogen zéér mooi en esthetisch op het strand in Wenduine en bewijzen nu al reeds hun nut.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details