Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Organische groei met focus op menselijk kapitaal en state of the art materieel stuwt Aertssen Kranen naar nog hoger niveau
De voorbije tien jaar bleef de vloot en het afzetgebied van Aertssen Kranen in België groeien.

Organische groei met focus op menselijk kapitaal en state of the art materieel stuwt Aertssen Kranen naar nog hoger niveau

Aertssen Group kan wederom terugblikken op een bijzonder geslaagd jaar. Niet alleen wat de cijfers betreft, maar ook op het vlak van menselijk kapitaal. Zo vonden ruim 250 nieuwe medewerkers hun weg naar Stabroek. Verder werd Aertssen Group ook bekroond tot zowel ‘Onderneming van het Jaar 2022’ als ‘Best Managed Company’. Een cruciale pijler in het hele verhaal is de afdeling Aertssen Kranen. Maar liefst 30 % van de volledige omzet van de groep is afkomstig van de kraanafdeling, die ruim 30 jaar geleden het levenslicht zag en is uitgegroeid tot een toonbeeld van groei, innovatie, duurzaamheid en veiligheid binnen de hele groep.  

Voor de hijskranen en SPMT’s (Self-Propelled Modular Transporters) van Aertssen Kranen is geen uitdaging te complex. Van de (petro)chemie in Antwerpen tot groene energie en infrastructuurwerken in België en het Midden-Oosten. Met een state-of-the-art machinepark, vakkundige operatoren en ingenieurs die 3D-hijsplannen uitwerken, is uw project in goede handen. En dankzij de synergie met Aertssen Infra en Aertssen Transport & Logistics ligt ook een totaaloplossing steeds op tafel. 

“De eerste kranen werden aangekocht door het aannemingsbedrijf, vandaag Aertssen Infra, om putten te plaatsen”, verduidelijkt Tim Bernaerts, General Manager van Aertssen Kranen. “Toen bleek dat de vraag toch wel erg groot was, werd Aertssen Kranen in 1990 boven de doopvont gehouden. De eerste 10 jaar groeide de kranenvloot organisch door het leveren van kranen in regio Antwerpen, hoofdzakelijk voor havengebonden activiteiten, bouwwerken en voor het ondersteunen van concullega’s. Zo groeide de vloot tot ongeveer 25 kranen. In 2001 introduceerden we dan als eerste kraanbedrijf op de Belgische markt de mobiele torenkraan, een redelijk revolutionaire stap. In 2006 draaiden we met dit type kraan al volledig elektrisch op de cracker shutdown bij BASF.”

Kwaliteit en veiligheid staan bovenaan de prioriteitenlijst van Aertssen Kranen en bij uitbreiding ook de hele groep.

Ontzorging

In 2003 zette Aertssen Kranen in samenspraak met partner Ivens de stap richting SPMT’s. Tim Bernaerts: “De investering gebeurde samen, maar het operationele luik werd volledig beheerd door Aertssen Kranen. Een groot raamcontract met BASF luidde vervolgens in 2004 onze transitie richting (petro)chemie in. Door te focussen op veiligheid en kwaliteit, 3D-engineering, stevige siteorganisaties enzovoort konden we de klant ontzorgen en groeide ons marktaandeel spectaculair. Deze dienst ‘ontzorging’ is tot op heden nog steeds goed voor 45 % van onze omzet van kraanactiviteiten in België. Rond 2006 trok Aertssen Kranen dan naar het Midden-Oosten, waar we sindsdien ook een sterke organische groei kenden. Met onze eerste 600T rupskraan in 2009 reikten we vervolgens de hand aan de energiesector, waar we vandaag ook actief zijn bij de bouw van windmolens en hoogspanningsnetwerken. Hiervoor ontwikkelden we in samenspraak met de klant een tool om de kabels te beschermen bij het trekken, onze ACE-tool. Wederom een mooi voorbeeld van ontzorgen en oplossingsgericht denken.”

Maar liefst 30 % van de volledige omzet van de groep is afkomstig van de kraanafdeling, die ruim 30 jaar geleden het levenslicht zag.

Gemotiveerde mensen

De voorbije tien jaar bleef de vloot en het afzetgebied van Aertssen Kranen in België groeien. In 2019 volgde een grote mijlpaal voor de Aertssen Group met de overname van Kranen Michielsens. Het grote sterktepunt van Kranen Michielsens is een depotstructuur met geografische spreiding, die mogelijkheden biedt voor meer lokale contracten.

Met 30 % van de omzet van Aertssen Group mag de kraanafdeling zich resoluut een significante tak noemen. Tim Bernaerts: “Oplossingsgericht denken, de synergie met andere disciplines en bedreven mensen die alle mogelijke doorgroei- en opleidingsmogelijkheden krijgen, zijn ongetwijfeld de grote sterktes. En uiteraard is er ook de vloot, die regelmatig vernieuwd wordt waardoor we steeds met het beste en meest innovatieve en energiezuinige materieel werken. We geven onze mensen ook voldoende ruimte om het materieel tiptop te onderhouden.”      

Kwaliteit en veiligheid staan bovenaan de prioriteitenlijst van Aertssen Kranen en bij uitbreiding ook de hele groep. Tim Bernaerts: “En die kwaliteit en veiligheid garanderen we voor onze hele vloot van 200 hijskranen in België en nog een honderdtal in het buitenland. Het zijn belangrijke troeven waarmee we het verschil maken. De vele complimenten en positieve resultaten van onze recente klantentevredenheidsenquête (NPS 8,7!) geven ons wat dat betreft een flinke boost om er ook de komende jaren stevig tegenaan te gaan. Wat de vergroening van ons materieel betreft houden we de vinger aan de pols, maar we zijn uiteraard afhankelijk van de fabrikant. De grote doorbraak rond alternatieve brandstoffen moet nog plaatsvinden, maar we leveren wel inspanningen door onder andere onze vloot tijdig te verjongen en nutteloze draaiuren zoveel mogelijk te vermijden.”

Voor de hijskranen en SPMT’s (Self-Propelled Modular Transporters) van Aertssen Kranen is geen uitdaging te complex.

Opportuniteiten

De komende jaren wil Aertssen Kranen organisch blijven groeien en zich verder wapenen voor de toekomst. Yves Aertssen, co-CEO bij Aertssen Group, licht toe: “Onze dienstverlening bestaat uit klassiek kraanverhuur, industrial service (ontzorging) en projectwerken (het plaatsen van bruggen, datacenters …). We merken dat de ervaring binnen onze tak industrial service ook in andere sectoren van toepassing kan zijn. Hier zullen we nog sterker op inzetten. Ook op projectniveau kunnen we nog stappen zetten. We staan vandaag voor heel wat maatschappelijke uitdagingen: energietransitie, het verlagen van onze ecologische voetafdruk, klimatologische uitdagingen enzovoort. Die transitie zal grote investeringen teweegbrengen in de petrochemische clusters en daar zullen ongetwijfeld hijskranen aan te pas komen. Wij moeten klaar zijn om die projecten te kunnen bedienen en nemen de rol van onestopshop op ons. Bij grond-, wegenis- en infrawerken voor grote civiele projecten kunnen we makkelijk de link kunnen leggen naar onze kraan- en transportafdeling. Dat soort totaaloplossingen zullen we naar de toekomst toe nog versterken.”

Groeien, opportuniteiten aangrijpen, zorg voor het menselijk kapitaal, zorg voor onze planeet, … Allemaal thema’s die niet alleen voor Aertssen Kranen, maar voor de hele groep erg belangrijk zijn. Yves Aertssen: “Voor Aertssen Group was 2021 een nieuw recordjaar. En onze mensen zijn en blijven de meest cruciale factor in dat verhaal. Onze toekomstige groei hangt samen met de mensen die we aan ons kunnen binden. Dat we de awards ‘Onderneming van het Jaar 2021’ en ‘Best Managed Company’ in ontvangst mochten nemen, zorgt voor een zeker aantrekkingskracht en helpt dus bij die zoektocht. Het is een prachtige beloning voor iedereen en ook een mooie erkenning voor de tweede generatie binnen het familiebedrijf.”

Op 22 augustus 2022 ontving Aertssen Group ook het certificaat CO2-Prestatieladder niveau 4, het op één na hoogste niveau. “En dat voor heel de groep. Al onze bedrijfstakken spelen hierin een belangrijke rol. Die prestatieladder is een soort managementsysteem voor het reduceren van de CO2-voetafdruk om zo inzicht te krijgen in de eigen footprint. Dit certificaat motiveert ons ook om transparant te communiceren en sectorbreed iets te betekenen voor het milieu. Dat vergt uiteraard inspanningen en investeringen, maar het is onze morele plicht om die weg te bewandelen. We hebben onze planeet met zijn alleen in bruikleen en we moeten dat koesteren en er correct mee omgaan”, besluit Yves Aertssen.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details